×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

S’amplia l’estat d’alarma: incertesa per al poble i certeses per al capital

La sessió extraordinària d'aquest dimecres en el Congrés ha servit perquè se certifiqués l'ampliació de l'estat d'alarma fins al 9 de maig i s'avancés en el pla de “reconstrucció” del Règim.

Ivan Vela

dijous 23 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Nova sessió extraordinària en el Congrés dels Diputats a petició del president del Govern, Pedro Sánchez. La segona sessió extraordinària en la cambra baixa en període d’estat d’alarma tenia com a eixos l’ampliació del mateix i la comunicació per part de l’Executiu de les negociacions amb Brussel·les.

A més d’aquests eixos principals la sessió ha estat esquitxada, per la polèmica decisió del Ministeri de Salut sobre el desconfinament dels menors. Una decisió que novament, com en moltes altres ocasions, ha tingut anades i vingudes sense que la sessió parlamentària hagi servit per a desxifrar el contingut final.

Per a la tercera ampliació de l’estat d’alarma, que situa com a nova data (de moment) el pròxim 9 de maig, el Govern de Sánchez i Iglesias ha comptat amb el suport del Partit Popular, Ciutadans i PNB. Des del PP i Ciutadans s’han mostrat crítics malgrat el suport a aquesta nova pròrroga, acusant el govern de “nyaps”. Vox, JxCat i CUP per part seva, han votat en contra.

PSOE i PP arribaven a la cita d’avui amb les aigües més calmades després del principi d’acord aconseguit durant l’inici d’aquesta setmana. El Partit Popular comptava amb la concessió per part de Sánchez de constituir l’anomenada “taula de reconstrucció” com una comissió parlamentària, i no com una cosa aliena al Congrés. Una decisió que com a partit de l’oposició i pel propi mecanisme de funcionament d’una comissió interna, li atorga més marge de maniobra que una taula de negociació encapçalada per l’Executiu.

Més enllà de la forma que entre els dos grans partits del Règim puguin elaborar per a la constitució d’una taula o comissió, l’objectiu de tots dos és posar els pilars de la “reconstrucció”, que per a totes dues formacions passa per salvaguardar els interessos dels grans capitalistes i fer pagar la crisi al poble treballador.

Els seus socis de govern, Unidas Podemos, de la mà del seu portaveu Echenique, ha assegurat que el “mur social” que està aixecant aquest govern és “excepcional” i ha tornat a posar en valor les mesures que s’estan negociant a Brussel·les. Una Europa, la del capital, que ha mostrat la seva cara més reaccionària (com ja fes en moltes altres ocasions dramàtiques, com amb la crisi dels refugiats deixant-los morir al Mediterrani), és, pel que sembla, la salvació per a Unidas Podemos.

És a dir, l’intent de l’Executiu d’aconseguir un paquet d’ajuda multimilionària a deute perpetua que s’inclogui en els pressupostos de la Unió Europa. Un paquet d’ajudes que implicaria el pagament d’uns interessos molt més elevats del normal per la fórmula proposada (deute perpetu). Un pagament que novament hauria de ser retornat per l’Estat en els pròxims 7 anys.

També Néstor Rego, del BNG; Íñigo Errejón, de Més País, i Joan Baldoví, de Compromís, van votar a favor de la pròrroga.

Per la seva part ERC es va abstenir en la votació assegurant, per mediació del seu portaveu Gabriel Rufián que és “l’abstenció més pròxima a un vot negatiu feta mai”. Per al portaveu dels republicans la volta a la senda de la cooperació amb l’Executiu passa per reprendre la taula bilateral entre Moncloa i la Generalitat, que entre altres aspectes tracti la devolució de competències per a tractar la pandèmia. Alguna cosa que l’executiu va posposar cap endavant sense data.

També la CUP ha votat en contra de la pròrroga de l’estat d’alarma, i l’ha fet denunciat la gestió de la pandèmia per part del govern de coalició.

Mireia Vehí, durant la seva intervenció ha criticat la hipocresia del PP en ser ara el màxim valedor de “els aplaudiments” en honor als sanitaris, quan han estat, al costat del PSOE, els artífexs dels processos de privatització de la sanitat pública.

Ha exigit al govern de coalició la modificació de la llei per a poder fer ús dels serveis privats, com en sanitat i habitatge, sense contraposició econòmica, perquè com ha advertit “després de la crisi arribarà la factura [...] mentre Blackstone (un banc d’inversió nord-americà lligat als actius immobiliaris) no para de tenir beneficis”.

La intervenció de la diputada de la CUP, s’ha centrat en exigir la fi de les polítiques d’austeritat, l’ús de la sanitat privada i els habitatges en mans de fons voltor sense contraprestació econòmica, la creació d’una banca pública i posar l’economia al servei de les necessitats socials de la majoria.

Desconfinament de menors, una altra anada i vinguda del Govern

Ús dels recursos de la sanitat privada? Fins a la patronal es va queixar perquè podien fer més negoci del poc ús que li sol·licitava l’Executiu. Ús d’edificis en mans de fons voltor? Ni estan ni s’esperen. Testps ràpids? Tarda i defectuosos. Respiradors? No, millor tancs. Les màscares són obligatòries? Sí? No? Quan? Ningú ho sap. I l’última, podran sortir els menors al carrer? Perquè tampoc se sap.

Segons fonts oficials, el Ministeri de Sanitat i Assumptes Socials està treballant en un protocol perquè els menors puguin sortir al carrer a partir del 27 d’abril, encara que encara no se saben les condicions.

El que sí que sembla segur, és que no serà segons les primeres afirmacions de Moncloa, que assenyalaven que només podrien sortir per a acompanyar a “els seus pares o tutors legals al banc o al supermercat”. Això ràpidament va quedar enrere per a assegurar que els menors podrien “passejar” i ara s’especula que podrien fer-ho fins i tot en grups de 3 i a un quilòmetre de les seves cases.

En l’única cosa que l’Executiu del PSOE i Unidas Podemos, amb el beneplàcit de la patronal i la dreta i l’ajuda de les burocràcies sindicals de CCOO i UGT, no han dubtat, han estat en les polítiques destinades a salvaguardar els interessis capitalistes: flexibilització dels ERTOs, tant per a realitzar-los com per a estendre’ls, ajudes milionàries al sector empresarial, exempcions de pagaments tributaris o la reforma laboral encoberta per a ajustar el confinament obligatori durant dues setmanes als interessos de la patronal a través d’una creació de bossa d’hores de treball a lliure disposició de l’empresari.

I tot a cost "0", pagat amb els diners de tots. El mateix que en la crisi financera del 2008 va servir per a rescatar als bancs. Enfront d’aquestes mesures que busquen abans de res preservar els guanys dels grans capitalistes per davant de les nostres vides, cal aixecar un altre pla de xoc que posi en l’epicentre als milions de treballadores i treballadors que estem sofrint l’impacte i posant els morts. Per això exigim:

● Prohibició dels acomiadaments i els ERTOs, llicència pagada a tots els treballadors de sectors no essencials, finançades mitjançant impostos especials als beneficis empresarials i a les grans fortunes, a més d’una moratòria de lloguers, hipoteques i subministraments bàsics.

● Suspensió del pagament de lloguers, hipoteques i subministraments bàsics.

● Posada sota control dels seus treballadors hospitals i empreses que hagin de continuar funcionant per a atendre la crisi. Plens poders per a organitzar torns, mesures de seguretat i noves contractacions. Plens drets laborals i sindicals.

● Intervenció de tots els recursos de la sanitat privada i empreses necessaris per a la crisi, sense compensació econòmica.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Què ha passat aquest 28M? O per què creix la dreta

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”

Eleccions 28M: La dreta avança a costa del desencantament amb el “progressisme”