×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sánchez promet una reforma cosmètica del CNI per tapar l’escàndol Pegasus

Canviarà una llei de secrets oficials per una altra i incorporarà els nous sistemes d'intervenció de comunicacions en la llei que regula el CNI perquè les puguin fer amb totes les “garanties” per als espies.

Sergio Linares

dimarts 31 de maig de 2022
Facebook Twitter

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dijous una nova llei de secrets oficials, que substituiria a la de 1968, i una reforma de la llei orgànica que regula el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Ho ha fet en la seva compareixença en el Congrés sobre l’espionatge a 65 dirigents independentistes portat endavant mitjançant el dispositiu Pegasus per part dels serveis d’intel·ligència espanyols.

Sobre la llei franquista vigent, Sánchez ha dit que la seva substitució per una nova norma és quelcom "fonamental i impostergable, ja que l’actual data de la dictadura. No obstant això, ha estat en aquesta mateixa llei en la qual el PSOE s’ha parapetat, i ho continua fent, per negar-se a desclassificar les ordres judicials que van autoritzar la intervenció de 18 dispositius mòbils i investigar com i qui va autoritzar els altres 47.

Del contingut de la nova llei d’informació classificada no ha avançat a penes cap detall. Coneixent l’historial del partit dels GAL, la malversació de fons reservats i les escoltes il·legals, la nova llei de secrets de la democràcia no es diferenciarà substancialment quant a hermetisme i impunitat de la seva antecessora.

Sobre la regulació judicial del CNI Sánchez ha promès una actualització de la norma de 2002, però simplement per a adaptar-la a l’aparició de noves tecnologies i perquè els serveis secrets puguin continuar "complint la seva missió de serveis a la seguretat nacional i defensa dels interessos nacionals i l’ordenament constitucional".

Més aviat es tractaria d’incorporar entre les possibles burxades a autoritzar intervencions de nou tipus, com les que es realitzen amb Pegasus, que a més de poder intervenir trucades o missatges de text, és capaç d’entrar en totes les dades dels dispositius i fins i tot activar els seus micròfons i càmeres.

Lluny d’un avanç “garantista", la reforma pot, per tant, donant un millor marc legal a aquestes violacions de drets 2.0 que l’anterior legislació deixava en un cert buit legal. Els espies podran continuar fent el seu treball amb totes les “garanties” ja que els seus atropellaments estaran subjectes a dret.

El president del govern ha aprofitat l’ocasió per tornar a negar tot coneixement de l’espionatge sobre la gairebé cinquantena de dirigents independentistes que no hauria comptat amb autorització judicial. Tampoc ha revelat quins van ser els fonaments de dret pels quals el CNI i el Suprem van intervenir els del president de la Generalitat, Pere Aragonés, o l’advocat de Carles Puigdemont, en moments tan transcendents com les negociacions d’investidura del primer o la preparació de recursos a Estrasburg a la sentència del procés el segon.

Dir clavegueres de l’Estat és dir PSOE i PP fonamentalment. Els dos vells partits del bipartidisme, al costat de la Corona, la Judicatura i l’emergent extrema dreta, són part intrínseca d’aquestes. No seran ells els qui acabin amb aquestes, ni tan sols els qui les regulin o posin uns certs límits. Com a prova, el vot comú de PSOE, PP i Vox per bloquejar tota comissió parlamentària sobre Pegasus aquest dimarts.

Unidas Podemos i altres socis parlamentaris del govern central, com ERC o JxCat, eleven el to i demanen reformes més profundes. Els primers ho fan des de la impostura de ser part del govern que va ordenar les escoltes, i d’haver estat part, en la figura del llavors vicepresident Pablo Iglesias, de la Comissió de control del CNI fins a la seva sortida del govern.

Però les clavegueres no tenen reforma possible. L’únic programa realment democràtic en aquest terreny és lluitar per una veritable comissió independent sobre els casos d’espionatge, l’obertura de tots els arxius classificats, la derogació de tota llei de secrets oficials i la dissolució immediata del CNI, pilar clau de l’Estat profund.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones