×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sanitat aprova la vaccinació contra la Covid-19 en menors de 5 a 11 anys

La ministra Darias ha assenyalat que seran les comunitats autònomes les encarregades d'organitzar la campanya de vaccinació.

dimarts 7 de desembre de 2021
Facebook Twitter

El Ministeri de Sanitat, després de l’avaluació de la Ponència de Vaccins i l’aprovació de la Comissió de Salut Pública, ha aprovat la vaccinació contra el coronavirus per als menors de 5 a 11 anys.

El vaccí de Pfizer, que consistirà en un terç de la dosi aprovada en adults, serà administrada a tres milions de menors. Hi haurà un marge de tres setmanes entre la primera i segona dosi. El vaccí hauria demostrat en els estudis realitzats que previndria el 90% dels símptomes.

La decisió de Sanitat es produeix després que el 25 de novembre l’Agència Europea de Medicaments (EMA) recolzés el vaccí. Mancant conèixer més detalls, seran tres milions de nens i nenes els que rebrien el vaccí de Pfizer, que consistirà en un terç de la dosi aprovada en adults. Es donaria un marge de tres setmanes entre la primera i la segona dosi.

La campanya de vaccinació començarà el 15 de desembre, ja que l’Estat espanyol rebrà el pròxim 13 de desembre 1,3 milions de vaccins infantils, segons anunciava la ministra de Sanitat, Carolina Darias, al final del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el passat dia 2 de desembre.

Darias, que participa aquest dimarts en el Consell d’Ocupació, Política Social, Sanitat i Consumidors (EPSCO) a Brussel·les, ha apuntat que seran les comunitats les encarregades de conducta al pla de vaccinació que cadascú estimi. Entre les opcions es baralla que la vaccinació es realitzin en els centres escolars, si bé encara falta per concretar cada procediment.

En l’Estat espanyol els menors d’11 anys són els que presenten una major incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants, amb 203,57 segons dades del Ministeri de Sanitat publicats a finals de novembre.

Segons una nota de premsa difosa pel ministeri de Sanitat, la Comissió de Salut Pública ha aprovat aquesta vaccinació "per a disminuir la càrrega de malaltia d’aquest col·lectiu i la transmissió en l’entorn familiar". A més, posen en rellevància "la importància de protegir els menors davant possibles afeccions a futur i enfront de la síndrome de covid persistent".

Quant a la conveniència o no de la vaccinació entre la població infantil, diferents experts parlen del balanç risc-benefici com la clau en la qual ha de pivotar el debat. “El vaccí s’està mostrant com a segura i no hi ha motiu per a pensar que els efectes en els nens de 13, que ja s’estan vaccinant, seran diferents en els de 12 anys”, sosté el metge de família, Javier Padilla. El també diputat per Más Madrid en l’assemblea madrilenya, considera que el balanç risc-benefici és “favorable sobretot en termes socials”.

L’epidemiòleg Pedro Gullón, comparteix aquesta visió encara que afirma tenir “algun dubte” en països on el percentatge de vaccinació és tan alt com a Espanya. Per a aquest epidemiòleg hi ha dos nivells: el nivell individual i el nivell col·lectiu. “La diferència en la vaccinació infantil amb la dels adults és que els beneficis individuals són menors perquè la malaltia té menor probabilitat de ser perillosa en la infància. Total que encara que els riscos siguin els mateixos, els beneficis són menors”, explica Gullón. Però, des del punt de vista de les dinàmiques poblacionals “poden ser contagiats i contagiar i això fa que la balança es decanti per vaccinar als nens”, explica.


Facebook Twitter
Al juliol va pujar l'atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

Al juliol va pujar l’atur i van caure les afiliacions a la Seguretat Social per primera vegada en 21 anys

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

La mesa del Parlament suspèn Laura Borràs del càrrec de presidenta

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

Una taula de diàleg amb molts "compromisos" i cap resolució per a la desjudicialització

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

El TSJC obre judici oral a Laura Borràs

L'escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

L’escalada de violència a Palestina com a objectiu polític i electoral

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l'Estat des del franquisme

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

L'impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

L’impost a les energètiques i els bancs: maquillatge que no ataca als seus interessos

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l'esperat

Crisi climàtica: el Mediterrani ha arribat als 30 graus, 6 per sobre de l’esperat