×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Segueix dia a dia a Esquerra Diari tota la informació sobre la rebel·lió obrera i juvenil a França

El Govern francès va aprovar per decret la reforma de les pensions. Immediatament el repudi va cobrir els carrers de tot el país. Treballadors, joves i la població en general rebutgen aquesta mesura. Hi ha mobilitzacions espontànies que enfronten la repressió policial. Des de la Xarxa Internacional de La Izquierda Diario estem seguint aquest enorme procés hora a hora, dia a dia. Segueix-lo amb nosaltres.

EsquerraDiari.cat

dijous 30 de març
Facebook Twitter

La premsa de l’establishment vol amagar la immensa rebel·lió obrera i juvenil que recorre França. Informa’t i col·labora amb la difusió de la informació que arriba directe des de França gràcies als nostres corresponsals.

Esquerra Diari realitza una intensa i completa cobertura de la crisi que s’ha desfermat a França després de l’aprovació per decret de la reforma de les pensions de Macron. Vaga general, protestes massives, mobilitzacions espontànies, l’atur en sectors clau de l’economia i una aliança incipient entre obrers i estudiants són alguns dels elements més rellevants d’una situació que va en augment, mentre el govern respon amb repressió i detencions als manifestants.

A Esquerra Diari pots seguir cronològicament com ha anat escalant el conflicte, fins arribar al dia d’avui.


● 27 de març

Aquest dimarts les i els treballadors francesos tornen a prendre els carrers contra Macron en un moment en què el moviment no para de créixer. Tot i les centrals sindicals que busquen vies per negociar, l’oposició al decret que eleva l’edat jubilatòria és cada cop més forta.

França: Comitès d’acció per la vaga general. Les masses en lluita necessiten una organització!

● 26 de març

Centenars de ferits i un manifestant en coma és el resultat de la repressió policial. Aquest dissabte, 30.000 persones es van mobilitzar contra els embassaments agrícoles a Sainte Soline.

Brutal repressió en una manifestació ecologista de França

● 25 de març

Aquest dissabte milers de persones es van mobilitzar a París i altres ciutats de França contra la Llei d’immigració coneguda com a “Llei Darmanin” pel cognom del ministre de l’Interior del govern d’Emmanuel Macron.

Mobilitzacions a París i altres ciutats contra la llei anti-migrants de Macron

Davant de les requises posades en marxa per l’Estat per trencar la vaga de les refineries de la plataforma petroliera de Normandia, els treballadors i la joventut responen amb solidaritat.

Els treballadors de la major refineria de França voten paralitzar totalment les instal·lacions contra el decret de Macron

Hi ha mobilitzacions que no es veien fa anys a diverses universitats franceses considerades d’"elit". Estudiants d’Assas i Dauphine a París, Lió 3 o Tolosa Capitole van organitzar bloquejos de les seves universitats per sumar-se a les protestes contra Macron.

Repressió contra els estudiants i vaguistes de França: Llibertat de tots els detinguts!

● 24 de març

Al programa de ràdio El Círculo Rojo de La Izquierda Diario conversaven amb Alberta Nur, estudiant universitària i militant de Révolution Permanente, sobre les vagues i protestes contra la reforma de les pensions del president Macron.

Entrevista: "Hi ha potencialitat per derrotar la reforma de pensions de Macron"

Segons una enquesta de l’IFOP publicada dijous, el 62% dels francesos consideren que el moviment social contra la reforma de les pensions s’ha d’endurir per fer retrocedir l’executiu. Aquesta xifra puja al 79% entre els treballadors.

Escenari complicat per a Macron el dijous 23 de març: no només la mobilització continua sent massiva, batent nous rècords, sinó que es radicalitza amb tendències a desbordar-se per tot arreu i l’entrada a escena de la joventut.

França: forta resposta contra el decret de Macron i la política impotent de les direccions burocràtiques

● 23 de març

La jornada del 23 de març és decisiva: mentre Macron continua amb la política autoritària i antiobrera, l’aplicació del decret 49.3 ha radicalitzat el moviment. Caldrà endurir la lluita i generalitzar la vaga per vèncer Macron.

França: Vagues, piquets i manifestacions massives: una jornada decisiva contra Macron

Des que la lluita contra la reforma de les pensions va fer un salt a tot França després de l’anunci de l’aprovació per decret, el Govern de Macron ha llançat una política repressiva contra les mobilitzacions espontànies i les vagues a tot el país. L’"arma" que pretén fer servir és la requisició de vaguistes, obligant-los a tornar a la feina, però s’enfronta a una enorme solidaritat obrera per evitar-ho.

Què és la "requisició de treballadors" amb la qual Macron pretén derrotar les vagues

Refineries, ferroviaris, recol·lectors de residus, empreses d’energia, siderúrgiques: la Xarxa per la Vaga General va organitzar aquest dimarts 21 de març la seva tercera trobada, que va tornar a reunir centenars de treballadors de diferents sectors. L’objectiu va ser coordinar i amplificar les vagues en curs, fer front a la repressió i organitzar comitès d’acció a tot el país.

La Xarxa per la Vaga General fa una crida a organitzar comitès d’acció a tota França

La joventut francesa ve fa setmanes unint-se a la lluita de les treballadores i treballadors contra la impopular reforma de les pensions de Macron. Als carrers vénen enfrontant la repressió policial, lluitant pel seu futur.

[Video] La juventud en las calles de una Francia que arde

● 22 de març

Davant la continuïtat de la mesura de força dels treballadors, que està afectant la producció, el govern d’Emmanuel Macron va començar amb les anomenades "requisicions" que força els treballadors a tornar a la feina sota amenaça de denúncies penals. En resposta, la CGT-Normandia va emetre un comunicat fent una crida a mobilitzar-se, que aquí reproduïm.

Francia: La CGT-Normandía fa una crida a mobilitzar-se en defensa de la vaga de la refineria

Davant la forta repressió policial a França: què fan les centrals sindicals?

● 21 de març

La repressió a França s’ha anat intensificant durant els darrers dies. Va fer un salt després de l’anunci del decret per aprovar la reforma de les pensions dijous passat i s’intensificarà encara més després de la fallida moció de censura que va deixar Macron molt debilitat i amb els carrers en flames.

Coincidint amb la convocatòria d’una nova vaga general a França contra la reforma de les pensions del govern de Macron, diverses organitzacions socials, polítiques i juvenils convoquen concentracions a Madrid, Barcelona i Saragossa en solidaritat amb la lluita de la classe obrera i la joventut a França.

Concentracions a tot l’Estat en solidaritat amb la lluita a França

● 20 de març

A propòsit de la nova situació a França i les tasques del moviment obrer:

França: del “moment” Berger al “moment” pre revolucionari

El president va enfrontar aquest dilluns dues mocions de censura davant de l’Assemblea Nacional. A la tarda van ser votades però cap no va aconseguir la majoria dels vots necessaris. Tot i això, el govern de Macron queda extremadament feble i amb una impopular reforma de pensions emesa per decret, mentre es multipliquen les protestes, vagues i bloquejos.

El parlament francès no vota la moció de censura contra Macron i segueixen els bloquejos i protestes

● 18 de març

Mentre que l’aprovació forçosa de la reforma aviva la indignació social, les direccions sindicals no convoquen una nova jornada de vaga fins dijous 23 de març. Davant la tebior de la intersindical, diversos sindicats prenen la davantera i criden una vaga més dura a partir de dilluns 20 de març.

Els treballadors del centre de manteniment de tres de Châtillon han votat iniciar una “vaga salvatge” i han paralitzat el centre totalment. Criden a endurir la vaga i per una vaga general per derrotar Macron.

Els ferroviaris endureixen la lluita: “Macrón ha aprovat el 49.3, nosaltres responem amb una vaga salvatge”

● 17 de març

Exigim la llibertat del nostre company Leo, militant de Révolution Permanente, organització que forma part de la Xarxa Internacional de La Izquierda Diario.

Segons una enquesta de Harris Interactive feta després de l’anunci del decret de Macron per passar la reforma jubilatòria, el 71% de la població està a favor de la renúncia del Govern. Una xifra que confirma l’abast de la crisi política en què es troba el macronisme i les possibilitats que s’obren en aquesta nova etapa per al moviment de lluita.

El 71% dels francesos vol la renúncia del Govern després del decret de Macron

Diversos estudiants han estat detinguts aquest divendres a París i se sumen als més de 200 detinguts a les manifestacions espontànies de dijous a la nit contra la reforma de les pensions d’Emmanuel Macron.

Repressió contra els estudiants i vaguistes de França: Llibertat de tots els detinguts!

Els refiners de la petroliera Total Normandie van votar ahir a la tarda la paralització total de les instal·lacions. Després d’una nit explosiva contra el decret de Macron per reformar les pensions, aquesta vaga podria canviar la situació de la mobilització.

Els treballadors de la major refineria de França voten paralitzar totalment les instal·lacions contra el decret de Macron

La decisió de Macron d’utilitzar l’antidemocràtic article constitucional 49-3 per aprovar aquest darrer dijous la reforma de les pensions, ha obert una enorme crisi política.

El decret de Macron obre una crisi política a França i incendia la batalla per les pensions

● 16 de març

Després de la signatura de Macron del decret que habilita la reforma de les pensions, es van organitzar marxes i actes per tot França. A París, diversos milers de manifestants van anar en massa a la Plaça de la Concòrdia, davant de l’Assemblea Nacional, mentre el Govern va disposar un fort operatiu policial que va acabar reprimint els manifestants. Segueix tota la jornada d’aquest dijous per Révolution Permanent de la Xarxa Internacional La Izquierda Diario.

Macron aprova per decret la impopular reforma de les pensions enmig de mobilitzacions de rebuig. Tot i això, la vaga continua en diversos sectors, com els recol·lectors de residus. Una manifestació arribarà aquest vespre a les portes de l’Assemblea Nacional.

Provocació: Macron aprova la impopular reforma de les pensions per decret enmig de mobilitzacions

● 13 de març

Mentre diversos sectors renoven la vaga per quart dia i les direccions sindicals segueixen sense aprofundir la lluita, una xarxa de treballadors de diferents sectors van organitzar una reunió per fer créixer el reclam per una vaga general.

Gran trobada a París de treballadors en lluita per la vaga general contra la reforma de les pensions

● 10 de març

Els treballadors de l’energia fan accions combatives, tallant la llum a nombroses indústries i llocs simbòlics, entre els quals hi ha l’aeroport de Toulouse-Blagnac i l’Estadi de França.

“Sense treballadors, no hi ha electricitat”: vaguistes tallen la llum en centres estratègics de tota França

Dos estudiants de secundària arrestats a Marsella, piquets gasats...: la policia reprimeix les mobilitzacions a França

● 8 de març

Almenys deu ports estan bloquejats aquest dimecres, segon dia de vaga a França. La mobilització als ports i molls de Marsella, Le Havre i Nantes és forta.

Segueixen bloquejats els principals ports de França contra la reforma de les pensions

● 7 de març

Amb prop de 3,2 milions de manifestants segons la CGT, aquest 7 de març va superar el que ja havia estat un rècord de mobilitzats el 31 de gener. Una nova jornada històrica per la seva massivitat, en què diversos sectors estratègics es van declarar en vaga reconductible (després d’un temps tornen a avaluar seguir l’atur i de quina manera) a les refineries, a la Societat Estatal de Ferrocarrils (SNCF), o al sector energètic.

França: en la vespra d’una vaga de masses?


Facebook Twitter
Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Catalunya entra en alerta màxima per la sequera

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah