×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Sindicats de llogaters adverteixen sobre una nova ona de desnonaments

Al setembre finalitza la suspensió de desnonaments per impagament durant la pandèmia. Milions de persones en ERTO o sense treball, però els preus del lloguer no baixen. Expropiar els habitatges buits i suspendre desnonaments són mesures urgents.

EsquerraDiari.cat

divendres 4 de setembre de 2020
Facebook Twitter

“Impagaments de lloguer fruit de la pandèmia que es tradueixen en desnonaments massius. Als Estats Units ja s’han disparat els desnonaments, com es veu en el vídeo. A Espanya la suspensió acaba aquest mes. O s’amplia, o es ve una cosa semblant.” Així ho explica Javier Gil, del Sindicato de inquilinos de Madrid.

Gil també assenyala en el seu compte de Twitter que, mentre la signatura d’hipoteques immobiliàries es desploma, els preus “no baixen de manera proporcional perquè els propietaris i els especuladors es neguen a baixar-los i fins i tot prefereixen mantenir els immobles buits durant anys.”

Des de 2015, el preu dels lloguers ha pujat de forma totalment desproporcionada, amb un salt del 60% a Catalunya o el 57% a Madrid, fent cada vegada més difícil per a una família treballadora poder llogar a les grans ciutats. I en el cas de la joventut precària, emancipar-se de la llar familiar és una quimera. Però aquesta situació s’ha agreujat amb la pandèmia, perquè centenars de milers de famílies han quedat sense ingressos d’un dia per a l’altre, o amb els seus ingressos molt reduïts.

La campanya reaccionària contra els “okupes”, agitada des de diferents mitjans de comunicació durant aquest estiu, s’entén en aquest context. No obstant, amb 3,5 milions d’habitatges buits i el 0,03% d’habitatges ocupats, queda clar que es tracta d’una campanya per a prevenir, des del punt de vista dels capitalistes i especuladors, les crisis d’habitatge i de desocupació que podrien coincidir aquesta tardor.

I mentre des del govern de coalició PSOE-Unidas Podemos s’han negat a aprovar una suspensió del pagament dels lloguers, només han ofert a canvi un sistema d’ajudes totalment insuficients i un paquet de préstecs a taxa 0, que, encara que no tinguin interès, impliquen augmentar l’endeutament de les famílies. “Ajudes”, que, a més, fins ara no han rebut la majoria de les persones que l’han sol·licitat, igual que succeeix amb l’IMV.

A Catalunya, el Sindicat de Llogateres i Llogaters celebra que en els pròxims dies ingressarà al Parlament un projecte de Llei per a regular els preus dels lloguers, imposant preus màxims i frenant futures pujades. Si això s’aprova, serà producte de les protestes contínues dels sindicats d’inquilins i les plataformes antidesnonaments. No obstant, és una mesura totalment insuficient, davant la gravetat de la crisi que estem vivint, i una vegada que els preus ja han arribat a pics desorbitants.

El projecte, que en principi ha estat negociat per ERC, CUP, JxCat i els Comuns, implica que els nous contractes que se signin no podran augmentar els preus, per a “limitar l’especulació”. No obstant, conté diverses clàusules que permetrien als propietaris saltar-se aquesta normativa, com en el cas de realitzar reformes en l’immoble, excepcions que han augmentat gràcies a les esmenes introduïdes per JxCat en favor dels grans propietaris.

Per a aconseguir baixar significativament els preus dels lloguers és necessari prendre mesures de fons. En primer lloc, acabar amb l’especulació dels grans fons d’inversió i els grans propietaris d’habitatges, que les lloguen com a pisos turístics o en blocs, i que fins i tot poden donar-se el luxe de mantenir els habitatges buits per a no baixar els preus. Fons voltor i especuladors que es van beneficiar de la crisi anterior, comprant habitatge a preus molt barats o adquirint paquets que estaven en mans dels bancs, mentre aquests rebien més de 60.000 milions en ajudes de diners públics.

Les mesures són urgents i són senzilles. Només fa falta la voluntat política per a afectar els interessos dels especuladors, a favor de les famílies treballadores. En primer lloc, expropiar als fons d’inversió que especulen amb l’habitatge, així com tots els habitatges buits en mans dels bancs i grans propietaris, per a formar un parquet d’habitatge social a preus baixos d’acord amb les necessitats socials. Juntament amb això, la paralització completa dels desnonaments, que han continuat escandalosament durant la pandèmia i augmentaran en els pròxims mesos. Finalment, la regulació dels preus dels lloguers ha d’anar acompanyada d’una política per a garantir que centenars de milers de persones que estan en ERTOs o en atur, no vegin reduïts sense ingressos: una renda d’emergència Covid, prohibició de les reduccions salarials i prohibició dels acomiadaments. Un impost extraordinari a les grans fortunes, que no han deixat de guanyar fortunes durant la crisi, permetria finançar de manera immediata aquestes mesures d’emergència. Perquè l’habitatge hauria de ser un dret per a tots i no un negoci per a pocs.


Facebook Twitter
“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

“De la mobilització a la revolució”: una lectura per entendre per què vam passar del 15M i el procés, al govern “progressista” i la restauració autonòmica

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

La desafecció post procés és clau en unes municipals en les que Trias guanya a Barcelona

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

Eleccions municipals 2023: cau la participació a Catalunya

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

La dreta obre la seva campanya a la Bonanova de la mà dels matons de Desokupa

Frente Obrero: amic de ‘picoletos' i enemic de treballadors

Frente Obrero: amic de ‘picoletos’ i enemic de treballadors

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

Pedro Sánchez avança les eleccions generals després de la desfeta del 28M

El racisme continua golejant a LaLiga

El racisme continua golejant a LaLiga

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d'Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE

Franquistes, torturadors, maltractadors i terroristes d’Estat: candidats i càrrecs que no escandalitzen a PP, Vox i PSOE