×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"Sóc Joshua Cavallo, sóc futbolista i estic orgullós de ser gai"

El jugador de 21 anys s'ha tornat viral aquesta setmana després de ser el primer futbolista professional d'aquest segle i de les primeres lligues a declarar-se gai públicament. En les xarxes socials va rebre múltiples missatges de suport.

Pablo Herón

diumenge 31 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

En l’àmbit esportiu masculí d’elit, comptant algunes excepcions, l’homosexualitat continua sent un tema tabú. En aquest context es va tornar viral la declaració que va fer amb un vídeo i una carta en xarxes socials el jugador de l’equip australià Adelaida United, Joshua Cavallo.

“He estat lluitant contra la meva sexualitat durant més de sis anys i ara estic orgullós de poder descansar sobre aquest tema” afirmava en la carta que va publicar. Aquí també descriu que “és sorprenent comprovar que no hi ha actualment futbolistes gais que juguin professionalment i ’surtin de l’armari’ mentre estan jugant, no només a Austràlia, a tot el món”.

Molt a to amb l’època on la política de tolerància cap a les persones LGBTIQ+, que va avançar amb força durant el neoliberalisme, el seu testimoniatge ha rebut múltiples mostres de suport. Des del món del futbol s’han pronunciat amb missatges a favor el jugador suec del Milà Ibrahimovic, Gerard Piqué del Barcelona i comptes oficials de clubs com el Liverpool.

A principi de 1990 el primer jugador negre que va arribar a ser traspassat d’un club per un milió de lliures, Justin Fashanu, es donava a conèixer públicament com a gai en una portada en el periòdic sensacionalista anglès The Sun: "L’estrella del milió de lliures: Sóc gai". Malgrat ser un jugador molt reconegut la reacció en el moment va ser d’una brutal discriminació i racisme. Eren els anys on els sectors ultraconservadors van llançar una campanya contra la “pesta rosa”, en referència al VIH, amb l’objectiu d’estigmatitzar a les persones LGBTIQ+.

El fet va ser un punt d’inflexió per a la seva carrera. Anys després és acusat d’abús sexual. La causa no va avançar per falta de proves, tot i així Fashanu acaba llevant-se la vida en 1998 deixant una carta on assegurava que “ja havia estat considerat culpable”. És degut a aquesta història que la seva data de naixement, 19 de febrer de 1961, va ser declarat com el Dia Internacional contra l’Homofòbia en l’Esport.

Avui el panorama és ben diferent després de la conquesta de drets i dècades de política d’“inclusió”, sobretot en el món occidental. Les noves generacions cada vegada posen més en dubte la sexualitat, els gèneres i tots els estereotips que els travessen. Fins i tot a les grans empreses, que en molts casos són sponsors dels jugadors més importants del futbol, posen de gayfriendly i fan de la bandera de l’orgull un motiu per a augmentar la seva rendibilitat i millorar la seva imatge pública, mentre sostenen la desigualtat econòmica que sofreix la gran majoria.

Si bé ha passat molta aigua sota el pont, el testimoniatge de Joshua Cavallo, que és part d’un reduït cercle de jugadors de les primeres lligues, dóna compte sobre com els prejudicis i la discriminació contres les persones LGBTIQ+ encara persisteixen en la societat.


Facebook Twitter
Sindicalistes per l'Amnistia Total

Sindicalistes per l’Amnistia Total

28S: El dret a l'avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

#ProuMentidesPolicials | Querellats dos mossos per fals testimoni contra periodistes

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l'u d'octubre

Grande-Marlaska condecora un dels responsables policials de la repressió de l’u d’octubre

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s'equivoquen i voten No a Feijóo

Podria Estar Passant | Última hora: els trànsfugues s’equivoquen i voten No a Feijóo

La dreta espanyolista es mobilitza contra l'amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

La dreta espanyolista es mobilitza contra l’amnistia i el dret democràtic a decidir. No els regalem els carrers!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Amnistia: no podem regalar-li el carrer a la dreta a Madrid!

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya

Sumar: punta de llança del govern “progressista” contra el dret a decidir a Catalunya