×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Telepizza segueix sense pagar l’SMI i la plantilla tornarà a la vaga el 29J

La plantilla de Saragossa anirà a la vaga el 29 de juny. Aquest mateix dia es realitzaran concentracions en botigues de Madrid i Barcelona. En les següents setmanes la vaga s'estendrà a Barcelona.

EsquerraDiari.cat

dilluns 24 de juny de 2019
Facebook Twitter

Cartell de convocatòria a la vaga del 29J. @telepizzaexplot

Des del mes de gener passat va entrar en vigor la pujada del Salari Mínim Interprofessional aprovada mitjançant Reial decret pel govern de Pedro Sánchez. Aquest índex quedava així en 900 euros per a una jornada completa. L’increment va deixar per sota del SMI un bon nombre de taules salarials dels sectors amb retribucions més baixes.

Aquest és el cas de les i els treballadors de Telepizza. No obstant això, l’empresa es ve negant des de l’inici de l’any a aplicar la pujada corresponent que significaria una pujada del salari basi més d’un euro a l’hora. Una actitud que la deixa per fora del que marca la llei i la situa en al capdavant del rànquing de les empreses “campiones” de la precarietat i la prepotència empresarial.

Els representants sindicals de CGT i UGT en els Comitès d’Empresa de Saragossa i Barcelona de Telepizza i QRS – l’empresa franquiciada que ha assumit les botigues de les capitals aragonesa i catalana- vénen demandant l’actualització automàtica dels salaris fins al mínim que fixa la llei, l’abonament dels endarreriments acumulats des de gener i la fi d’altres irregularitats retributives en plusos i hores complementàries.

Davant la negativa sistemàtica de l’empresa a atendre aquestes justes reivindicacions la plantilla de Saragossa va realitzar una primera jornada de vaga divendres passat 31 de maig, que va ser secundada per un 60% de les i els treballadors. Va ser una vaga històrica literalment, ja que aquesta empresa no havia viscut cap des de la seva fundació en 1985.

Et pot interessar: La vaga de Telepizza per la no pujada del SMI, exemple de lluita contra la precarietat

Com a subproducte d’aquella mobilització Telepizza ha ofert una pujada de 50 cèntims l’hora. Una cosa molt llunyana al que correspon i que continuaria deixant als seus treballadors i treballadores cobrant per sota del SMI. Així i tot, i això parla del nivell d’hiper explotació, seria una pujada del 10%, més de tota la pujada salarial acumulada en l’última dècada.

L’empresa es nega a moure’s d’aquesta oferta clarament insuficient. Davant aquest immobilisme i aquesta prepotència les i els treballadors han aprovat un nou calendari de mobilitzacions que arrencarà a Saragossa el pròxim 29 de juny amb una segona jornada de vaga i una altra manifestació al costat de les plantilles de repartidors de Glovo i Uber Eats per a aquest mateix dia a les 19.30 des de plaça San Francisco a plaça Espanya.

Aquest mateix dissabte es realitzaran concentracions de suport a la vaga i les demandes de la plantilla en tendes de Barcelona, Madrid i altres ciutats de l’Estat. La plantilla de Barcelona també està preparant una jornada de vaga per a les pròximes setmanes en cas que l’empresa es mantingui en la seva posició d’intransigència absoluta.

Et pot interessar: “Des de Telepizza proposem als treballadors precaris una lluita comuna”

Des de les seccions sindicals de la CGT i UGT en Telepizza estan tractant de sumar als representants de CCOO a la vaga. Fins al moment aquests es mantenen en la seva negativa a donar suport a les mobilitzacions mentre sostenen que comparteixen les reivindicacions d’aquestes. Una política que casa amb la del seu secretari general, Unai Sord, que acaba d’anunciar una campanya de denúncies a les moltes empreses que s’estan negant igual que Telepizza a aplicar la pujada del SMI, però es continua negant, al costat de la cúpula d’UGT, de proposar la més mínima mesura de lluita.

Tampoc el PSOE ni Unidas Podemos, els qui van fer gran part de la seva campanya presumint de la pujada del SMI, estan movent un dit en contra d’aquests incompliments flagrants de Telepizza i moltes altres empreses. Una prova més que solament es podrà confiar en la força de l’organització i la mobilització per a poder fer-la efectiva i proposar-se posar fre a la caiguda sense límit de les condicions laborals que es ve sofrint des de fa anys.

Et pot interessar: CGT Telepizza: “Hem aconseguit un Comitè d’Empresa més democràtic”

El conflicte de Telepizza s’està estenent ràpidament per les xarxes socials despertant una gran simpatia. Molts joves i treballadors es veuen reflectits en la denúncia a aquesta empresa campiona de la precarietat, com ja ha succeït amb altres conflictes testimoni com el dels Riders o les Kellys. Coordinar totes aquestes lluites i posar en peus un gran moviment contra la precarietat serà clau per a començar a obtenir victòries i canviar la correlació de forces en favor de la classe treballadora.


Facebook Twitter
Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques