×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

"The Mauritanian", un descens als inferns de la presó nord-americana a Guantánamo

Inspirada en els veritables diaris, els testimoniatges i les cartes recopilades en forma de llibre de Mohamed Ould Shali, “The Mauritanian” és un dinàmic, tibant, virtuós i convincent relat de -habitualment teixidor de documentals i films de compromís- Kevin McDonald.

Eduardo Nabal

divendres 26 de març de 2021
Facebook Twitter

El realitzador es recolza no sols en la denúncia contundent de com arriba la població àrab als budells d’aquest monstre creat pel govern dels EUA que és la presó de la base militar de Guantánamo, sinó que també traça el seu drama psicològic i judicial a partir de tres grans vèrtexs interpretatius: l’advocada defensora (encarnada per una madura i una mica seca (Jodie Foster), el militar que desitja la mort de l’acusat, però comença a tenir dubtes sobre la seva culpabilitat (al qual dóna vida l’actor britànic Benedict Cumberbatch). I finalment, el
jove maurità en què es transforma de manera sorprenent l’actor Tahar Rahim, que obté la part més complexa però també més lúcida d’aquest descens als inferns d’una societat que es proclama “civilitzada”.

Rahim interpreta amb tota sort de recursos i amb el suport d’una càmera febril, enèrgica, i no exempta de moments pròxims al cinema de terror, sense abandonar aquests estranys detalls que posen en relleu la sensibilitat, la capacitat performativa i el sentit de l’humor incombustible del reclús.

“The Mauritanian” no revela res que no se sàpiga ja, a través de tots els testimoniatges gràfics i escrits que s’han publicat sobre les tortures i humiliacions psicològiques duts a terme a la presó de Guantánamo, però s’aconsegueix crear un film dinàmic i fluid amb tres personatges que s’acosten i s’allunyen de forma progressiva, representant diferents punts de vista sobre els drets humans en la societat actual, tres solituds ben dispars.

A l’interior de la presó més inhumana del planeta Mohamed tracta d’entrellucar trets humans o animals rere les escletxes o buits de tanques i filades, empra qualsevol objecte que es posa al seu abast, encara que acaba vençut per uns interrogatoris que van pujant progressivament de to.

Alguns "flashbacks" i recursos audiovisuals empleats per McDonald entren dins d’allò qüestionable, però el conjunt és un film alhora bell i esquinçador capaç d’atrapar-nos, subjugar-nos i portar-nos, a través d’un cas personal a una denuncia explícita del totalitarisme que nia en les forces militars i en la mentalitat nacionalista de qualsevol potència mundial.

Esplèndidament fotografiada, amb un ritme impecable en el desenvolupament corporal de l’actor Tahar Rahim, que tracta d’aprendre altres llengües i sobreviure a l’horror del tancament i la contínua vigilància, el film barreja l’horror, l’humor i l’implacable retrat d’una societat malalta. Un treball d’intèrprets en estat de gràcia on, no obstant, no es descuren els petits detalls de la posada en escena, l’elegant fotografia i una música que va del líric, al sensual i al sinistre.


Facebook Twitter

Eduardo Nabal

Nació en Burgos en 1970. Estudió Biblioteconomía y Documentación en la Universidad de Salamanca. Cinéfilo, periodista y escritor freelance. Es autor de un capítulo sobre el new queer cinema incluido en la recopilación de ensayos “Teoría queer” (Editorial Egales, 2005). Es colaborador de Izquierda Diario.

Burgos | @eduardonabal

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d'euros

Hipocresia imperialista: el govern espanyol compra míssils israelians per valor de 290 milions d’euros

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"