×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tornada a les aules entre precarietat i inseguretat davant la pandèmia

El gruix de la tornada a classe arriba avui entre tancaments d'aules, la greu situació econòmica de cada vegada més llars i la inseguretat davant la pandèmia que treballadors, estudiants i famílies denuncien, accentuada per la degradació de l'educació pública.

EsquerraDiari.cat

dilluns 14 de setembre de 2020
Facebook Twitter

Amb més de cent tancaments d’aules en la primera setmana de classe per casos de covid19, a partir d’avui aquestes xifres podrien augmentar considerablement. El dia més concorregut dels diferents inicis de curs podria marcar l’inici d’un cicle insostenible de contagis per a les aules. S’imposen quarantenes de 14 dies a tots els nens, però no es garanteixen llicències pagades perquè les famílies no perdin ingressos en tenir-los a casa.

Et pot interessar: Inici de curs escolar: massa preguntes sense resposta

  • Mentre des dels centres i sindicats educatius es denuncia que els canvi dels terminis per a substituir a docents, deixen de facto sense classe al grup o trenquen el “grup bombolla”. A més d’altres problemes que es multipliquen en els centres: impossibilitat de mantenir distància amb més de 25 estudiants en menys de 50 m², falta de personal i espais per a fer classe. Mentre els governs central i autonòmics parlen d’una quantitat ideal de 15 alumnes per aula, és habitual trobar entre 25 i 30, amb un ús d’espais per a docència inadequat ja abans de la pandèmia a causa de la falta d’espai.

La falta de recursos i infraestructures, així com de personal docent i no docent, són les grans denúncies que travessen totes les convocatòries. La presencialitat en condicions higienico-sanitàries i laborals apropiades, respectant les ràtios d’alumnat i les distàncies de seguretat, no pot garantir-se en les actuals condicions de precarietat i falta d’inversió.

La realitat en els centres educatius es complica mentre es recorre a solucions improvisades davant plans de les Conselleries d’Educació que a vegades es concreten en un pot de desinfectant per a tot el centre o en caixes de guants. La negativa a una concessió suficient de personal i espais cau sobre dècades de desmantellament del sistema públic i educació, condicionant de manera fonamental aquest inici de curs desigual i insegur. Les retallades en educació es xifren en 10 mil milions d’euros menys des de 2010, mentre el nombre d’alumnes s’incrementava en un 10%.

També pots veure: L’eix de la setmana: Tornada a l’Escola sense massa respostes

Aquest inici de curs no fa més que agreujar el problema, amb despeses històricament altes en sumar les màscares, els equips informàtics i l’electricitat que requereixen una més que probable semi-presencialitat. Només el 13,3% de l’alumnat està cridat a un curs 100% presencial per les seves Comunitats Autònomes.

En un any en què la crisi s’ha descarregat sobre la classe treballadora amb una desocupació galopant, els efectes d’aquesta situació ja es van notar des del març amb una important bretxa digital, desigualtat d’accés a zones d’estudi, internet i ordinador per a poder seguir les classes. Enmig d’una crisi econòmica descomunal, amb l’atur que es dispara i la pèrdua d’ingressos durant els mesos anteriors, és molt fàcil tirar la responsabilitat sobre les famílies, mentre el govern no garanteix els recursos necessaris per a mantenir les quarantenes.

I també pots llegir: Pla “Me cuida”?: no hi haurà ajudes per a famílies amb nens contagiats

Davant la incertesa i la precarietat amb la que comença el curs, la comunitat educativa comença a mobilitzar-se amb diferents convocatòries de vaga. Al llarg d’aquest mes tindran lloc convocatòries de vaga a Andalusia, Aragó, Euskal Herria, Galiza o Madrid, així com convocatòries estudiantils.

Por ser del teu interés: Estudiants contra el coronavirus com aconseguir un retorn segur a les aules?

Ets docent, estudiant o personal no docent, i vols contar la situació al teu centre?
Contacta amb nosaltres a [email protected] o a les nostres xarxes


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna