×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tornen les xerrades de ‘feminisme i marxisme’ a Barcelona

La setmana que ve comença a Barcelona el cicle de xerrades “Feminisme i marxisme” a càrrec de les companyes de Pan i Rosas. El cicle es divideix en quatre sessions, que es realitzaran en la facultat de Geografia i Història i a la facultat de Dret, ambdues de la Universitat de Barcelona

Verónica Landa

dijous 18 d’octubre de 2018
Facebook Twitter

Les xerrades es proposen com un recorregut per la història del feminisme des d’una visió marxista. Els diferents moments de la lluita de les dones, els seus avanços i reculades es relacionen amb períodes de revolució i contrarrevolució, reforma i reacció.

Les dones han estat a primera fila enfrontant tot tipus de persecucions i injustícies. També ho han estat enfrontant l’opressió, intervenint en processos històrics i sent la “espurna” de moltes revolucions.

Encara que és innegable l’avanç en drets de la dona en les últimes dècades -majorment a Occident, països centrals i grans ciutats-, considerem que la lluita de les dones no és evolutiva; és a dir, que no avancem de manera gradual cap a l’emancipació. I tampoc, que els drets conquistats són extensius a totes les dones. Els nostres drets, fins i tot els conquistats, són constantment atacats per aquest sistema capitalista i patriarcal, d’aquí la importància d’organitzar-nos per enfrontar aquests atacs i per exigir els nostres drets.

La massiva i històrica jornada de vaga i mobilitzacions del passat 8 de març, va demostrar la seva capacitat d’encapçalar una gran mobilització que pot canalitzar la ràbia de tota la joventut i la classe treballadora. Nosaltres lluitem perquè el moviment de dones i feminista s’organitza als carrers, de forma independent dels partits i les institucions del Règim. Per això som part de tots els àmbits d’autoorganització batallant per posar en peu un gran moviment en aliança amb la classe treballadora.

I és en aquest marc en el qual volem reprendre les aportacions de les i els marxistes sobre la qüestió de gènere, debatre-les i pensar com ens seguim organitzant per enfrontar al capitalisme i al patriarcat que ens oprimeix i explota a milions al món.

Les sessions d’aquest seminari són les següents:

I. De les dones pioneres a la primera ona del moviment feminista: utòpiques, socialistes, sufragistes i internacionalistes.

 •  24 d’octubre. Facultat de Dret (UB) 14:00.
 •  25 d’octubre. Facultat de Geografia i Història (UB) 18:30.

  Des de la Primera Ona del moviment de dones, feminisme de la igualtat, sufragistes, fins al feminisme obrer i el feminisme socialista abordant la vida i obra de Flora Tristán, Clara Zetkin, Alejandra Kollontai, Inessa Armand i Rosa Luxemburg.

  II. Feminismes en debat des de la segona onada: diàlegs i controvèrsies entre marxisme i feminisme.

 •  8 de novembre. Facultat de Dret (UB) 15:30.
 •  15 de novembre. Facultat de Geografia i Història (UB) 18:30.

  Des de la Segona onada del moviment de dones i la radicalització de les dècades de 1960 i 1970, analitzarem els diferents corrents feministes travessant els diàlegs i controvèrsies entre el marxisme i el feminisme, al voltant dels següents continguts: igualtat o diferència, gènere i classe, treball productiu i reproductiu, orígens del patriarcat i el seu desenvolupament sota el capitalisme, subjectes d’emancipació de la dona. Una crítica a l’estalinisme i la seva tergiversació del marxisme.

  III. Gènere i classe. Batalles de gènere, lluita de classes en femení.

 •  22 de novembre. Facultat de Dret (UB) 15:30.
 •  29 de novembre. Facultat de Geografia i Història (UB) 18:30.

  La classe treballadora no és només masculina. A nivell mundial el treball assalariat femení representa més del 40% de la població assalariada i a l’Estat espanyol és molt elevat en activitats sanitàries i serveis socials, representant el 77,5%; a l’educació el 67,4%, en el sector serveis el 66,6% i en tasques vinculades a la cura o empleades de la llar el 88,6%. Eixos del debat: Classe sense gènere? Gènere com a classe? Gènere sense classe? Classe i gènere? Els problemes de la majoria de les dones, les treballadores, immigrants, joves, precàries: la “doble jornada laboral”: treball domèstic i la precarietat amb “rostre de dona”. Treball productiu i reproductiu. I farem un homenatge a les lluites de les treballadores des del Franquisme i la Transició fins a l’actualitat, abordant les seves grans aportacions al moviment de dones, malgrat l’aïllament i marginació de les direccions sindicals.

  IV. De l’auge neoliberal a l’emergència de la nova onada del moviment de dones. Reptes actuals.

 •  13 de desembre. Facultat de Dret (UB) 15:30.
 •  13 de desembre. Facultat de Geografia i Història (UB) 18:30.

  Posmodernisme, institucionalització del moviment feminista, feminisme liberal. La nova emergència del moviment de dones: del #NiUnaMenos a la Vaga internacional del 8M. Reptes i desafiaments per a un feminisme anticapitalista i revolucionari.

  https://www.facebook.com/events/285430812295892


 • Facebook Twitter
  Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

  Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

  S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

  S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

  Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

  Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

  Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

  Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

  Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

  Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

  Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

  Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

  Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

  Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

  Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

  Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques