×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent

Els pròxims 29 i 30 de juny tindrà lloc a Madrid la Cimera de l'OTAN. El 26 de juny la capital acollirà també una gran manifestació contra aquesta, convocada per diferents plataformes, al costat de sindicats i organitzacions socials i polítiques.

Facebook Twitter

Des del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores (CRT) som part de la convocatòria i cridem a omplir els carrers per mostrar un rebuig massiu a l’Aliança des d’una posició d’independència de classe i de combat contra el nostre propi govern imperialista i la seva ofensiva militarista.

1. Contra l’OTAN i l’ofensiva de l’imperialisme nord-americà i europeu

La Cimera de la que és la major aliança militar imperialista del món, debatrà el seu nou “concepte estratègic”. Les cinc claus que s’abordaran són tot un full de ruta per a reforçar l’imperialisme nord-americà i europeu:

Confirmar l’antagonisme creixent contra la Xina, al qual els EUA ha aconseguit sumar a la UE i altres socis oceànics com Austràlia, i l’enfrontament amb Rússia.

Augments dràstics en els pressupostos de Defensa dels Estats membres, en la línia de l’aprovat per Alemanya que pretén arribar al 2% del PIB.

La integració en l’Aliança de Finlàndia i Suècia, seguint la línia d’ampliació cap a l’est que fins a acèrrims defensors de l’OTAN assenyalen com una de les causes de fons de l’actual guerra a Ucraïna. A més, aquesta ampliació escandinava cerca posicionar a les potències imperialistes en la carrera per l’Àrtic, on els efectes del canvi climàtic estan obrint noves rutes comercials i l’explotació d’importants reserves de gas i petroli que representen el 30% i el 13% de les mundials.

Un pla econòmic i militar, que protegeixi i blindi el subministrament energètic dels EUA i la UE. Les promeses de “reconversió verda” amb les quals van vendre els Fons Next Generation deixen pas a una renovada aposta pels combustibles fòssils i a una baralla per ells a nivell global que només pot augurar major competència, enfrontaments i noves guerres imperialistes pel control d’aquests recursos finits.

La incorporació del nord d’Àfrica com una regió d’especial interès similar a Europa de l’Est. Es busca garantir Estats estables i sipais que actuïn de tap eficaç als milions que fugen de la fam i les sequeres, i desplacin la influència creixent de Rússia i la Xina en el continent.

2. Contra l’agenda imperialista del Govern “progressista”

El govern del PSOE i Unidas Podemos, que farà d’amfitrió, assumeix plenament aquesta agenda imperialista.

Ve participant en primera línia en l’enviament d’armes a Ucraïna i tropes i equipament als desplegaments OTAN d’Europa de l’est. Sánchez ja ha confirmat que l’augment pressupostari - amb el 2% del PIB marcat per Alemanya com a horitzó - començarà a plasmar-se en els següents Pressupostos Generals de l’Estat de 2023. És el major defensor d’incloure el Nord d’Àfrica en el nou concepte estratègic de l’Aliança. El seu estrenyiment de llaços amb la dictadura marroquina i la venda del poble sahrauí a canvi que aquesta faci de gendarme de la frontera sud de la UE, són només un avançament.

Des del CRT ens manifestarem contra l’agenda particular de l’imperialisme espanyol tan ben defensada pel govern de coalició. Ho farem per la retirada de totes les tropes a l’estranger, contra les ingerències militars en la guerra d’Ucraïna, el tancament de les bases OTAN, per posar fi a les sancions de la guerra econòmica i contra els plans de rearmament anunciats per Sánchez.

Podemos, IU i el PCE venen avalant des del Consell de ministres tota aquesta agenda imperialista. Les seves crítiques es mantenen en el terreny discursiu i fins no descarten, en paraules del seu portaveu en el Congrés Jaume Asens, participar de la Cimera per responsabilitat institucional. Que aquestes mateixes organitzacions se sumin a la convocatòria de manifestació contra la Cimera no és més que una rentada de cara que cal desmuntar.

3. Posar dempeus un moviment independent contra l’imperialisme i la guerra

Des del CRT entenem que només és possible detenir aquesta escalada imperialista i la guerra en curs a Ucraïna, posant dempeus un gran moviment independent a tots els països.

Que parteixi del rebuig absolut a la reaccionària invasió de Putin i lluiti per la sortida de les tropes russes d’Ucraïna, contra totes les posicions plantejades per diversos grups que justifiquen aquesta agressió com un fet defensiu progressiu o antifeixista.

Que ho faci sense concedir el més mínim suport al govern Zelenski i els països de la UE i l’OTAN que el recolzen. Que defensi el dret a l’autodeterminació de les repúbliques del Donbás i contra totes les ingerències militars, econòmiques i polítiques de l’imperialisme parell, amb l’ajuda del govern ucraïnès, mantenir Ucraïna com un Estat titella de l’imperialisme europeu i nord-americà.

Un moviment independent per tant de tots els actors capitalistes en disputa, que deixi en evidència també tota il·lusió en les vies diplomàtiques i negociacions entre els Estats capitalistes que no ofereixen cap solució a l’actual crisi.

El reavivament de les tendències a nous i majors xocs entre potències és part inherent del capitalisme. Per això des del CRT defensem que només una lluita internacional contres els seus governs i Estats podrà establir les bases d’una societat diferent, on els ressorts que produeixen la riquesa estiguin en mans de la classe treballadora i es puguin conformar relacions fraternals i de cooperació.


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques