×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

UGT defrauda 40 milions d’euros i es castiga al “delator”

Dos anys de presó per a Roberto Macías, ex-administratiu d'UGT Andalusia, per revelació de “secrets confidencials”, que van portar a la banqueta a la cúpula del sindicat

Joe Molina

dimarts 26 de maig de 2020
Facebook Twitter

Entre els desviaments de subvencions més cridaners documentats estan: pagar mariscades a un hotel a Sud-àfrica, les golafres en la Fira d’Abril a la caseta d’UGT-A i els 700 maletins fabricats a Àsia que es van repartir en un congrés regional del sindicat. Tots ells es van pagar amb fons procedents de la Unió Europea, creats per a la formació de treballadors en atur.

Aquestes revelacions periodístiques i altres informacions són les que van desembocar en la causa judicial que tramita el Jutjat d’Instrucció 9 de Sevilla des de l’any 2013, que acumula una vintena d’investigats, entre ells els ex màxims responsables d’UGT-A Manuel Pastrana i Francisco Fernández Sevilla. El perit judicial va elevar la quantia presumptament desviada per aquest sindicat a 41,7 milions d’euros en subvencions de la Junta que no es van justificar de manera correcta.

Et pot interessar: UGT: un gran negoci de més de 40 milions per a alguns</quote

El més lògic hauria estat reconèixer els fets, disculpar-se cridant a assemblees davant els seus afiliats i per descomptat davant tots els treballadors, passar a formar part acusadora contra els corruptes i comprometre’s a atallar qualsevol altre intent de frau.

Però no, UGT d’Andalusia de forma absolutament venjativa i miserable va denunciar a Roberto Macías per “revelació de secrets” i la Fiscalia es va sumar a aquesta acusació, a pesar que la Secció Tercera de l’Audiència de Sevilla va dictaminar en 2016 que aquest delicte no es pot aplicar a la revelació d’informació empresarial reservada, tret que afecti la intimitat de persones físiques, cosa que no ocorre en aquest cas i a més tractar-se de diners públics.

El lletrat Francisco José Sánchez que també és president de l’Associació Mediterrània Anticorrupció i per la Transparència (Amayt), va argumentar davant la jutge que havia de jutjar a Macías que la directiva de la Unió Europea (UE), aprovada el 23 d’octubre passat i en vigor per a tots els països a partir del 17 de desembre, que protegeix als denunciants de corrupció -coneguts en anglès com whistleblowers- és de "aplicació directa" a Roberto Macías. Pel que no ha de ser perseguit en cap causa penal i que amb el judici contra Macías, UGT busca «anul·lar» la causa en la qual el sindicat està sent investigat per desviar subvencions milionàries, tot això amb el fiscal com a «comparsa», va agregar.

UGT es justifica al·legant que va interposar la denúncia abans que Macías fos cridat a declarar, per la qual cosa no es tracta d’un cas de represàlies i a més no existia cap denúncia davant la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, el jutge o qualsevol autoritat pública del presumpte frau massiu, sinó que va ser anomenat com a testimoni de la causa amb posterioritat. No obstant això molts dels denunciants de corrupció, com en el cas dels Papers del Pentàgon o el Watergate, no solen presentar denúncies directes a les autoritats, prefereixen lliurar les seves informacions als mitjans de comunicació per temor a represàlies com a pèrdua d’ocupacions i/o pensions, campanyes d’assetjament i de calúmnies que els impedeixen tornar a trobar treball.

La majoria dels mitjans de comunicació han passat per alt la notícia, comportament gravíssim, encara que habitual, en un Estat que s’autodenomina democràtic. Ocultisme i opacitat en qualsevol notícia que posi en dubte al govern i en aquest cas a un agent social com a UGT braç executor del PSOE en temes laborals i perfecte aliat per a fer de tallafocs davant la lluita de treballadors i treballadores, és el premi per la seva lleialtat.

Hem de lluitar entre tots per sindicats independents de l’Estat, la patronal i els seus partits, democràtics i transparents al servei dels treballadors i treballadores i per descomptat controlar i denunciar públicament qualsevol indici de corrupció en les nostres organitzacions. Aquestes han de ser capaços de plantar cara a la patronal, al govern i al sistema, només així aconseguirem que siguin organitzacions de lluita de la classe treballadora.


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah