×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

UGT reclama la pujada del salari mínim a mil euros, però no està disposada a lluitar per aconseguir-lo

El sindicat creu que aquesta revaloració per sobre dels 950 euros actuals ha de ser una de "les potes essencials de l'anomenat escut social pel qual el Govern continua apostant per a fer front al dramàtic impacte de la covid-19". No obstant això, no proposa cap mesura de lluita per a conquistar aquest dret.

Diógenes Izquierdo

dimarts 8 de desembre de 2020
Facebook Twitter

UGT ha plantejat la necessitat de negociar en la Mesa del Diàleg Social la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 1.000 euros per a 2021. També ha recordat que en l’IV Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva que finalitza enguany es va pactar un salari mínim de conveni que no fos inferior a aquesta xifra.

En un comunicat, el sindicat ha reclamat aquest dilluns al Govern del PSOE i Unidas Podemos que “continuï la senda dels anys anteriors” i incrementi l’SMI en 2021 per a acostar-lo al nivell "mínim raonable" recomanat per la Carta Social Europea, que l’estableix en el 60% del salari mitjà de cada país.

El sindicat incideix en què aquesta revaloració per sobre dels 950 euros actuals ha de ser una de "les potes essencials de l’anomenat escut social pel qual el Govern continua apostant per a fer front al dramàtic impacte de la covid-19" i afegeix que l’augment dels salaris és de "enorme transcendència" per a reduir la desigualtat i la pobresa.

Així mateix, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, s’ha mostrat convençut aquest dilluns que hi haurà modificacions de profunditat en la reforma laboral perquè, entre altres raons, hi ha compromisos del Govern amb els agents socials.

A més, perquè, en una primera fase, la correcció d’aquests aspectes de la reforma laboral és important per a evitar la devaluació salarial i, en una segona, aquests canvis han de modernitzar el model laboral, ha assenyalat en una entrevista amb el diari El País.

Paraules buides

El reclam d’UGT és necessari, no n’hi ha dubte. Però es queda curt. En primer lloc, perquè amb 1000 euros no es viu. Com denunciàvem en aquest diari fa pocs dies, en aquests moments en l’Estat espanyol l’atur juvenil supera el 40%, hi ha 3,72 milions d’aturats comptabilitzats, dels quals el 16,7% són joves menors de 25 anys i més d’un terç (el 33,5%) són parats de llarga durada, és a dir, porten més d’un any desocupats. A això cal sumar que gairebé 600.000 persones segueixen en ERTO. Al mateix temps, l’“ingrés mínim vital”, la mesura estrella del govern “progressista”, deixa per fora a 8 dels 10 milions de persones que viuen en risc de pobresa i exclusió social.

Et pot interessar: A vuit mesos de pandèmia: On estan les direccions sindicals?

En aquesta situació dramàtica, les direccions sindicals de CCOO i UGT només fan declaracions d’intencions des dels seus còmodes seients en la Mesa de Diàleg amb el Govern i la CEOE. Mentrestant, continuen deixant passar la cataracta de tancaments i acomiadaments que comença a aprofundir-se i, sobretot, sense moure un dit per a posar-li fre al curs cada vegada més neoliberal de “el seu” govern.

El famós “escut social” del Govern que UGT i CCOO apuntalen tímides comandes per a aconseguir alguna engruna, és un autèntic fiasco. El veritable “escut” del PSOE i Unidas Podemos és per a les grans empreses de l’IBEX35, que estan rebent partides de milers de milions d’euros dels fons europeus. Aquestes són les ajudes “socials” del progressisme neoliberal.

Et pot interessar: Les grans constructores espanyoles xuclaran 17.000 milions dels fons de la UE

Els reclams de CCOO i UGT al Govern són paraules buides. Per a l’única cosa que serveixen les negociacions en curs és per a avalar el salvatatge als grans empresaris i l’endeutament públic que més tard o més d’hora pagarem les classes treballadores.

Fa falta imposar a les burocràcies sindicals un pla de lluita

Els caps sindicals de CCOO i UGT estan la mar de contents d’haver estat convidats novament, per obra i gràcia de la ministra “comunista” de Treball, a la taula amb la CEOE i el Govern. A canvi de la invitació, una vegada més presten els seus serveis a les grans patronals per a contenir els reclams de la classe treballadora i vendre-la per un plat de llenties… i un augment de 5 milions d’euros en la partida per a finançar als sindicats dels Pressupostos Generals.

Cal imposar a aquestes burocràcies corruptes que es trenquin les negociacions amb la patronal i el Govern, i cridar a l’organització del conjunt de la classe treballadora entorn d’un programa que realment qüestioni la precarietat laboral, els salaris de misèria i el negoci dels capitalistes.

L’esquerra sindical ha d’abandonar l’abstencionisme sectari i posar-se al capdavant d’aquesta baralla per exigir i desemmascarar als “majoritaris”. Fa falta desplegar un programa que generi il·lusió, que combati les mesures de tots els governs, per molt progressistes que diguin ser. Que exigeixi un SMI de 1500 euros, que totes les persones que el necessitin puguin accedir a un subsidi de desocupació, i que es posi fi a la precarietat laboral. Però que també defensi mesures com la nacionalització sense indemnització i baix control dels seus treballadors dels sectors estratègics, aquelles empreses que tanquin o acomiadin i el conjunt del sistema financer, de tots els pisos buits de les grans forquilles i especuladors o de tota la sanitat i laboratoris privats, entre altres mesures d’emergència.

Un programa així només pot dur-se a terme superant el control de les burocràcies sindicals i apostant per l’autoorganització dels treballadors i treballadores en els seus propis centres de treball, en els seus barris i els seus llocs d’estudi. Dit d’una altra manera, construint una alternativa sindical i política capaç de desplegar tot el pes social de la nostra classe perquè aquesta recompongui tota la seva capacitat defensiva i ofensiva en un sentit revolucionari.


Facebook Twitter
El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts