×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

UGT: un gran negoci de més de 40 milions per a alguns

L'exsecretari general d'UGT Andalusia Francisco Fernández Sevilla, amb altres quatre excàrrecs del sindicat i deu proveïdors s'asseuran en la banqueta, acusats d'ordir una suposada trama per a finançar-se de manera irregular.

Joe Molina

divendres 1 de maig de 2020
Facebook Twitter

El Jutjat d’Instrucció número nou de Sevilla ha ordenat l’obertura de judici oral contra l’exsecretari general d’UGT-Andalusia Francisco Fernández Sevilla, Federico Fresneda exsecretari general d’Administració i extresorer d’UGT-A, María Charpín secretària de gestió econòmica i Enrique Goicoechea conseller delegat de Soralpe, per un presumpte delicte continuat de frau de subvencions concedides per la Junta d’Andalusia i la destinació de la qual va ser el presumpte finançament il·legal de sindicat.

Se’ls acusa d’un delicte continuat de falsedat en document mercantil, derivat de la pràctica de les suposades factures falses, mitjançant les quals haurien estat defraudats 40.750.047,74 euros de subvencions públiques destinats a la formació d’aturats i treballadors.

Tots ells han de fer front de manera conjunta a una fiança per responsabilitat civil de 40,7 milions, i compromet també les finances de la federació regional del sindicat, a la qual se li requereix la mateixa fiança de 40,75 milions d’euros «en concepte de responsable civil subsidiari

En el banc dels acusats s’asseuran, a més, deu administradors de vuit empreses proveïdores del sindicat com a «cooperadors necessaris» en el desviament de fons públics. Chavsa, Lienzo Gràfic, Publicar D.M., Siosa, Imprenta Pineda, Viajes Macarena, Caront, i Carpetas Abadia, i s’enfronten a fiances que sumen mes de 4 milions d’euros.

Pot interessar-te: Què estan fent (o no) les direccions sindicals de CCOO I UGT?

La manera de portar endavant tals desfalcs eren: d’una banda els anomenats “ràpel”, procediment mitjançant el qual el sindicat es beneficiava de descomptes realitzats pels proveïdors sense que fossin declarats a l’Administració, per un altre es generaven pagaments a proveïdors mitjançant factures simulades que no es corresponien a cap servei prestat, i finalment la cessió en usdefruit de locals propis d’UGT a la mercantil Soralpe, de la qual UGT-A era soci únic, la qual cosa generava una despesa en lloguers fals.

Lamentablement no tot es cirscumscriu a Andalusia. Ja al març de 2019, el magistrat titular del Jutjat d’Instrucció número 4 de Las Palmas de Gran Canaria, Florencio Luis Barrera, va dictar una ordre de processament contra 26 persones que aniran a judici per l’anomenat cas Fundescan (Fundació Canària per al Desenvolupament Social). De nou s’investiguen els delictes d’apropiació indeguda, estafa i frau per l’adjudicació de subvencions públiques a membres d’aquest patronat que també pertanyen a UGT Canàries i la finalitat de la qual era tapar forats del sindicat. Entre els investigats està el conseller d’Ocupació del Cabildo grancanario, Gilberto Díaz i els exsecretaris generals d’UGT Carlos Ucha i Juan Francisco Font

El fiscal Ricardo de Mosteyrín, encarregat del cas Fundescan, en el seu escrit d’acusació demana multes i responsabilitat civil que sumeixin en total més de 40 milions d’euros per als nou acusats en aquest procediment, a més de penes de presó que van des dels tres fins als nou anys per la presumpta autoria de tres delictes contra la Hisenda Pública en la modalitat de frau de subvencions.
Una vegada rebudes les subvencions entre 2006 i 2009 , segons l’acte, en lloc de transferir-les directament a la fundació, una part d’aquestes es van desviar a UGT Canàries i destinades a cobrir despeses pròpies del sindicat.

Pot interessar-te: CCOO i UGT còmplices de la patronal: demanen “esforç, responsabilitat i treballar més” als treballadors

I per si no fos prou, al desembre del passat any a Astúries, la jutgessa titular del Jutjat d’Instrucció número 4 d’Oviedo va dictar un acte pel qual acorda el processament de sis exdirigents i tècnics de UGT Astúries i del propi sindicat com a persona jurídica per la seva responsabilitat en cinc delictes de frau de subvencions en els cursos de formació per un import de 1,46 milions d’euros entre 2010 i 2014.

En aquest cas els processaments són: l’exsecretari general Justo Rodríguez Braga, Manuel Díaz Cancio, exsecretari de formació, Alberto González Castaño, encarregat de la comptabilitat del sindicat i del control i justificació de les subvencions, Silvia Sariego Ferrero, encarregada de les mateixes funcions en la delegació territorial de l’Institut de Formació i Estudis Socials (IFES), fundació del sindicat, que va rebre més de 750.000 euros, Mónica Menéndez Vázquez, secretària d’administració des de 2002 a 2013 i María Jesús Ocaña Clemente, administradora única de Localmur, una de les tres organitzacions implicades en la trama al costat d’Infastur i Formació 2020.

El procediment és el mateix bàsicament. La presumpta creació d’un sistema de facturació d’hores de lloguer de locals i aules facturant un cost superior al valor de mercat, el lloguer d’equips didàctics sense que consti l’adquisició d’aquests equips, o la justificació de despeses de personal sense cap relació directa o indirecta amb els cursos subvencionats.

No sembla haver-hi suficients qualificatius per a aquests “presumptes” defraudadors. Resulta impensable creure que des de les altes direccions sindicals tals comportaments passin ocults una vegada i una altra. Estem parlant d’unes quantitats de diners immenses. No estan defraudant a l’Estat solament, ens estan robant a tots el treballadors apropiant-se de partides de diners destinades a la formació de treballadors tant actius com en situació d’atur i que tenen la fi de millorar el nivell de formació necessari que et permeti accedir a un treball qualificat en alguns casos o simplement aspirar a una ocupació en el cas de molts altres.

El sindicalisme fa anys que està podrit. En les cúpules com a fidels servidors de les patronals i el capital, acceptant i donant per bona la política d’ocupació precària i insegura. Porten dècades d’un pactisme vergonyós col·locant a la classe treballadora en un filferro de funambulista del qual et pots caure en qualsevol moment i sota no hi ha xarxa que et salvi, i en les jerarquies intermèdies perquè aquests tres exemples ens donen una idea del que es cou aquí dins.

Hem de lluitar per organitzacions sindicals transparents, que realment estiguin al costat dels seus representats i siguin capaços de donar el cop de puny en la taula per a dir basta!!!! i això s’aconsegueix amb una unitat dels i les treballadores organitzant-nos en els propis centres de treball i plantant-li cara al sistema.


Facebook Twitter

Joe Molina

Trabajador despedido de Panrico, Barcelona | @joemolina57

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts