×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Un impost extraordinari als 200 més rics: d’aquí pot sortir la “paga” que necessitem

Les persones més riques d'Espanya van augmentar la seva fortuna en un 15,1% en l'últim any: 35.000 milions més que l'any anterior.

Antonia Civelli

dissabte 18 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Foto: Amancio Ortega, José María Álvarez-Pallete i Ana Patricia Botín

Aquest divendres s’ha fet trending topic a Espanya l’etiqueta #DamePaguita, motoritzat per sectors de dreta i extrema dreta en contra de qualsevol mena de renda mínima per als sectors més vulnerables, que són milions davant aquesta crisi.
Amb un discurs reaccionari que això seria gairebé “regalar” diners als qui no treballen, en comptes de donar-li-ho als empresaris. Però la realitat està molt lluny d’aquestes ficcions boges d’aquests sectors. Mentre els super rics continuen acumulant fortunes, milions de persones no saben com arribar a fi de mes.

Des de 2012 -any màxim de la crisi a l’Estat espanyol, quan l’atur va superar el tràgic 25%-, els més rics de l’Estat espanyol van duplicar les seves fortunes, acumulant un patrimoni total de 266.480 milions d’euros en 2020.

El primer lloc l’ocupa Amancio Ortega, amo d’Inditex, amb un patrimoni de 72.640 milions d’Euros. Ho segueixen Rafael del Pi i la seva família, que atresoren ni més ni menys que 10.000 milions d’Euros, amb Ferrovial. Mentre que la família de Juan Roig, a càrrec de Mercadona, té un patrimoni de 9.000 milions d’Euros. I com tot queda en família, el quart lloc l’ocupa Sandra Ortega, la filla d’Amancio Ortega, amb 6.750 milions, superant així a Sol Daurella de Coca-Cola-Cosbega que compta amb 6.340 milions. Elles són les dues dones més riques d’Espanya.

A més, tan sols set famílies espanyoles superen els 5.000 milions i sumen un total de 115.700 milions, el 43,5% del total del que tenen els 200 més rics.

Fem un compte senzill: solament amb el que van augmentar la seva fortuna en l’últim any aquestes 200 famílies més riques (35.000 milions d’euros), es podria pagar una renda d’emergència equivalent al SMI per a 3 milions de persones durant un període de 12 mesos.

Com venim plantejant des que va començar la crisi del coronavirus, no falten recursos per a enfrontar aquesta crisi, el problema és que són a les mans d’uns pocs: els grans capitalistes, que continuen sent “rescatats” amb paquets crediticis del govern, mentre també finança amb diners públics els ERTOs massius.

Amb més d’1 milió d’acomiadats, més de 2 milions de treballadors amb reducció salarial en *ERTEs i 2 milions pràcticament sense ingressos, es fa de vida o mort exigir un impost extraordinari a les grans fortunes.

Però el govern del PSOE-Podemos no té cap intenció de tocar els fons dels seus empresaris amics. Per contra. Fixa’t quin ha estat la resposta de la portaveu del govern en ser consultada per un periodista de CTXT sobre aquesta mesura.


Facebook Twitter
La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”