×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Un impost extraordinari als 200 més rics: d’aquí pot sortir la “paga” que necessitem

Les persones més riques d'Espanya van augmentar la seva fortuna en un 15,1% en l'últim any: 35.000 milions més que l'any anterior.

Antonia Civelli

dissabte 18 d’abril de 2020
Facebook Twitter

Foto: Amancio Ortega, José María Álvarez-Pallete i Ana Patricia Botín

Aquest divendres s’ha fet trending topic a Espanya l’etiqueta #DamePaguita, motoritzat per sectors de dreta i extrema dreta en contra de qualsevol mena de renda mínima per als sectors més vulnerables, que són milions davant aquesta crisi.
Amb un discurs reaccionari que això seria gairebé “regalar” diners als qui no treballen, en comptes de donar-li-ho als empresaris. Però la realitat està molt lluny d’aquestes ficcions boges d’aquests sectors. Mentre els super rics continuen acumulant fortunes, milions de persones no saben com arribar a fi de mes.

Des de 2012 -any màxim de la crisi a l’Estat espanyol, quan l’atur va superar el tràgic 25%-, els més rics de l’Estat espanyol van duplicar les seves fortunes, acumulant un patrimoni total de 266.480 milions d’euros en 2020.

El primer lloc l’ocupa Amancio Ortega, amo d’Inditex, amb un patrimoni de 72.640 milions d’Euros. Ho segueixen Rafael del Pi i la seva família, que atresoren ni més ni menys que 10.000 milions d’Euros, amb Ferrovial. Mentre que la família de Juan Roig, a càrrec de Mercadona, té un patrimoni de 9.000 milions d’Euros. I com tot queda en família, el quart lloc l’ocupa Sandra Ortega, la filla d’Amancio Ortega, amb 6.750 milions, superant així a Sol Daurella de Coca-Cola-Cosbega que compta amb 6.340 milions. Elles són les dues dones més riques d’Espanya.

A més, tan sols set famílies espanyoles superen els 5.000 milions i sumen un total de 115.700 milions, el 43,5% del total del que tenen els 200 més rics.

Fem un compte senzill: solament amb el que van augmentar la seva fortuna en l’últim any aquestes 200 famílies més riques (35.000 milions d’euros), es podria pagar una renda d’emergència equivalent al SMI per a 3 milions de persones durant un període de 12 mesos.

Com venim plantejant des que va començar la crisi del coronavirus, no falten recursos per a enfrontar aquesta crisi, el problema és que són a les mans d’uns pocs: els grans capitalistes, que continuen sent “rescatats” amb paquets crediticis del govern, mentre també finança amb diners públics els ERTOs massius.

Amb més d’1 milió d’acomiadats, més de 2 milions de treballadors amb reducció salarial en *ERTEs i 2 milions pràcticament sense ingressos, es fa de vida o mort exigir un impost extraordinari a les grans fortunes.

Però el govern del PSOE-Podemos no té cap intenció de tocar els fons dels seus empresaris amics. Per contra. Fixa’t quin ha estat la resposta de la portaveu del govern en ser consultada per un periodista de CTXT sobre aquesta mesura.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó