×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Un nou assassinat per brutalitat policial surt a la llum a França

Va succeir a París el passat gener però ara s'han conegut els enregistraments que va fer la víctima amb el seu mòbil. Va dir 7 vegades que l'estaven ofegant.

Diego Dalai

dimarts 23 de juny de 2020
Facebook Twitter

Es deia Cédric Chouviat, tenia 42 anys i treballava com a repartidor. Tenia diversos fills. "M’ofego!”, van ser les seves últimes paraules i ara que han sortit a la llum, després de 5 mesos d’ocultació, estan complicant seriosament les coses a la policia. Els mitjans Mediapart i Le Monde van obtenir els registres del control policial i els àudios gravats en el móbil de la víctima on aquesta els diu repetides vegades (set) que no pot respirar.

Chouviat va ser detingut el 3 de gener en un control policial mentre conduïa la seva moto. Una matrícula bruta i conduir amb el móbil a la mà haurien estat els motius inicials, segons la policia. Algunes paraules d’impaciència i enuig enfront de l’assetjament policial, van ser suficients segons la policia per a detenir-lo amb violència practicant-li una clau d’escanyament. Un dels agents va declarar que havia escoltat a Cedric dir-li "fill de puta". El motorista va arribar a l’hospital en coma i amb la laringe fracturada i va morir l’endemà passat.

En els enregistraments obtinguts per Mediapart i Le Monde, d’uns dotze minuts de durada, les discussions incriminen decididament a la policia, ja que ni tan sols l’excusa inicial per a la detenció (l’insult “fill de puta”) va ser real.

En l’assassinat estan implicats quatre agents que van ser detinguts recentment aquest 17 de juny, en el marc d’una causa definida com ’"homicidi involuntari". Els familiars de la víctima exigeixen que sigui canviada per “violència intencional que condueix a la mort”, la quan es considera un assassinat i té una pena major. Davant els àudios revelats, l’advocat de la família va declarar al diari Le Monde que "Tots els funcionaris i el Ministeri de l’Interior saben ja que amb la tècnica de l’escanyament poden matar a qualsevol en qualsevol moment. Tota utilització d’aquesta tècniques constitueix un assassinat".

Després de sortir tot això a la llum, no hi ha dubte que en 5 mesos el govern i el sistema de justícia van tenir accés a aquesta mateixa evidència. Un silenci que diu molt sobre la complicitat del poder i el sistema judicial amb els mètodes criminals de la policia. Recordem que la policia francesa en particular practica mètodes feroços de repressió com s’ha vist contra els moviments de les armilles grogues, contra estudiants mobilitzats, o altres protestes obreres i populars.

A principis de juny el president Macron va anunciar la fi de la tècnica d’escanyament com a mètode de detenció, després de les peticions d’organismes internacionals i la colossal mobilització als Estats Units per l’assassinat de George Floyd que es va estendre a Europa. Però després de les pressions de la policia, el ministre d’Interior, Christophe Castaner va decidir, no eliminar-la “fins a trobar una tècnica millor”. Aquest mes també s’ha publicat un informe forense que prova que Adama Traore, jove negre assassinat en 2016, va morir víctima de la brutalitat policial.

Aquest nou cas que surt a la llum reforça la necessitat d’enfortir el moviment que s’està desenvolupant internacionalment contra la brutalitat policial i el racisme, despullant el mite de la policia “de proximitat” o "pacificadora" i emfatitzant el seu veritable paper repressiu i criminal.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna