×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Una França paralitzada es dirigeix cap a la segona jornada de mobilització nacional

La vaga dels treballadors del transport a les principals ciutats, que es manté des del dijous passat, dóna una sensació de paralització a tot França. Mentrestant es prepara la nova jornada de mobilització nacional per aquest dimarts, contra la reforma de pensions de Macron.

EsquerraDiari.cat

dilluns 9 de desembre de 2019
Facebook Twitter

La forta vaga del transport que es manté des del dijous passat dóna un sensació de bloqueig a les principals ciutats de França. Treballadors de trens, metro, òmnibus, ferris i avions es van plegar en la seva majoria a la crida de paralització contra la reforma laboral de Macron paralitzant el país, mentre es prepara per aquest dimarts una nova jornada de mobilització, que el dijous passat va tenir la seva primera edició amb la participació de 1.500.000 persones als carrers de tot el país.

Et pot interessar:Cinc claus sobre la vaga general contra Macron

Els vaguistes francesos que enfronten la reforma de pensions, van mantenir aquest dilluns el pols al Govern d’Emmanuel Macron en una jornada marcada per la paralització gairebé total de l’estratègic sector del transport, amb estacions abarrotades, metros i trens tancats i noves convocatòries per a continuar la vaga aquest dimarts.

En la cinquena jornada de vaga només van circular un 20% dels trens d’alta velocitat (TGV), llarg recorregut i rodalia de París, i un 30% dels regionals, mentre que en el metro parisenc deu de les seves 16 línies van estar tancades.

En el cas dels treballadors dels trens i el metro van decidir aquest dilluns estendre la vaga fins al divendres, la qual cosa fa pensar que altres sectors els puguin seguir en les votacions d’aquest dilluns i de demà, dimarts.

La capital va començar el dia amb un embotellament del trànsit de fins a 620 quilòmetres, com no s’havia registrat en cinc anys.

Els treballadors i treballadores van tornar a sortir als carrers per a fer piquets de convenciment i evitar que les companyies fessin funcionar un servei mínim del transport amb personal jeràrquic, la qual cosa representava un perill per als usuaris i els vaguistes que romanien prop de vies i estacions.

La Confederació General de Treballadors (CGT), Solidaris i Força Obrera (FO), així com sindicats estudiantils, van convocar a una nova manifestació nacional interprofessional (de tots els sectors en lluita) en contra de la reforma per aquest dimarts, dia previ al fet que el primer ministre, Édouard Philippe, presenti la totalitat del projecte del Govern.

Mentrestant, l’Executiu juga la carta del diàleg. Això és el que fins al moment li ha permès insistir amb seguir endavant amb la reforma jubilatoria. Un text del qual es coneix poc encara, però del qual la majoria dels francesos ja estan en contra i que significaria eliminar 42 règims especials de pensions que existeixen avui al país (entre ells els de treballs insalubres), augmentar l’edat de jubilació i reduir les pensions. A aquest diàleg s’hi vénen prestant els sindicats que es van veure obligats a cridar a la vaga per l’enorme pressió de la base des de fa mesos, però que continuen generant expectatives en alguna mena de negociació amb un Govern que ja es va mostrar inflexible.

Malgrat el reclam del carrer de què el projecte de reforma es retiri per complet, les direccions sindicals accepten el joc del Govern, com el de l’alt comissari de la reforma de les pensions, Jean-Paul Delevoye, que va indicar que el diàleg amb els sindicats i la ciutadania continuarà fins a principis del 2020, quan el Govern preveu portar el projecte a l’Assemblea Nacional.

Macron i el seu equip només semblen estar disposats a cedir en els temps de l’aplicació, oferint una transició més lenta però sense tocar els eixos principals d’un projecte que era una de les promeses electorals amb les quals l’actual president va arribar a l’Elisi. Emmanuel Macron es va presentar des del seu triomf com un reformador que estaria per sobre de tots i avançaria amb modificacions estructurals en les àrees d’ocupacions i pensions com no ho havien pogut fer els seus antecessors. De fet, la vaga actual recorda a la que al 1995 va enfrontar el primer ministre Alain Juppé, i que va haver d’acabar descartant després de diverses setmanes de vaga que van acabar també amb el seu Govern.

Lluny de la imatge que va voler mostrar, Macron va haver de retrocedir poc després d’haver arribat al poder quan fa més d’un any va explotar la rebel·lió de les armilles grogues. Un moviment que va començar en contra de l’augment del combustible, es va estendre en el temps qüestionant la misèria social, la precarització social, l’alt cost de vida, la desigualtat i les reformes de caire neoliberal. Aquest moviment va empalmar amb l’activisme de sectors obrers que vénen d’enfrontar diferents atacs, com els ferroviaris, i ara en la sortida massiva contra la reforma de les pensions. Si algun atac va poder aconseguir passar Macron en aquell moment, va ser justament gràcies a l’accionar de les direccions sindicals que lluny de buscar una aliança amb les Armilles Grogues, els van deixar en solitud fins que la mateixa dinàmica social els va obligar a acabar cridant a les jornades de vaga que van començar el dijous passat.

D’antuvi, el bloqueig dels transports no sembla que acabi aquest dimarts, quan la companyia nacional ferroviària (SNCF) i la de transport metropolità (RATP) a París van avisar que el trànsit romandrà "molt pertorbat" tot el dia, i en diversos sectors ja van votar continuar-lo fins al divendres.

Tan sols un 20% dels trens d’alta velocitat i rodalia van circular i en la xarxa de mitjana distància funcionaran tres de cada 10 línies i substituïdes per autobusos, i a més s’ha anul·lat la connexió amb Espanya i Itàlia.

En el trànsit aeri, Air France ha anunciat la supressió del 30% dels seus vols de curta distància i una mica més del 10% dels de mitjana distància, a petició de la Direcció General de l’Aviació Civil, que ha sol·licitat a les companyies reduir els seus programes de vols per aquest dimarts en un 20% per les vagues.

És molt probable que diversos dels sectors que estan en vaga votin estendre les aturades durant tota la setmana, i alguns no descarten que la mobilització es prolongui fins i tot fins al nadal.

Et pot interessar:La perspectiva concreta de la vaga general a França i els seus adversaris


Facebook Twitter
"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques