×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Una investidura fallida… o més temps per a repartir-se un Govern que no canviarà res

Junts tornarà a abstenir-se demà en la investidura d’Aragonès. Una fórmula per a guanyar més temps en el repartiment de les conselleries de més pes, tot sota l’excusa d’un Consell de la República buit de contingut mani qui mani.

Arsen Sabaté

dilluns 29 de març de 2021
Facebook Twitter

Quasi amb tota probabilitat aquest dimarts no hi haurà investidura de Pere Aragonès, tot i que ERC compta amb els vots favorables de la CUP que no només la facilitarien, sinó que també garantiria l’estabilitat parlamentària i pressupostària del següent govern de la Generalitat.

L’executiu de Junts ha anunciat avui mateix que tornarà a abstenir-se aquest dimarts, tal com ja va fer la setmana passada. Ara com ara, el principal escull seria el paper determinant que hauria de tenir el Consell per la República durant aquesta legislatura.

El Consell per la República, és, amb poques paraules, un organisme independentista ciutadà que vol semblar “autònom” però que compta amb la presidència de Carles Puigdemont i un equip dirigent afí a ell. És, per dir-ho d’alguna forma, quelcom que permet mantenir pes a JxCat, és a dir a l’antiga CDC, en un nivell nacional i de cara a les aspiracions democràtiques de milers de catalans, encara que sigui a través d’un organisme buit de contingut oficial.

És a dir, tot i que el Consell te representació d’ambdues forces polítques, i també de Poble Lliure (formació independentista integrada a la CUP), és considerada com un organisme partidista utilitzat per Junts en contraposició a la taula de negociació que proposa ERC amb el Govern central.

En aquest context, l’Assemblea Nacional de Catalunya ha proposat aquests dies la reformulació de la direcció del Consell per tal que tots els partits independentistes hi prenguin part i pugui ser utilitzada com a organisme de decisions conjunta. Quelcom similar al comunicat que ha fet avui mateix el Consell per la República, en el que es mostra disposat a redefinir la direcció però sense posar terminis de temps per a efectuar-los.

En el fons, però, la qüestió de la (no) investidura passa pel repartiment de les conselleries de major pes com ara economia, interior o educació en el proper Govern d’ERC i JxCat.

Tot i que estratègicament no hi ha grans diferències entre els dos partits de la burgesia catalana en com afrontar una nova legislatura, Junts no està disposat a perdre una gran quota de poder de decisió que manté des dels inicis de la democràcia, sigui sota les sigles que siguin. ERC tampoc vol que el Consell per la República sigui un entrebanc, per a negociar amb l’Estat espanyol.

L’abstenció de Junts, en aquest sentit, dona un marge de dos mesos abans que no es torni a convocar eleccions per a negociar millor un Govern en el que la conselleria d’economia s’haurà de fer càrrec dels fons europeus d’una crisis sense precedents, o una conselleria d’interior més que qüestionada i sense aparença que pugui represtigiar-se o aconseguir una millor imatge.

Per altra banda, Arnau Comas, dirigent de Poble Lliure, defensava ahir mateix l’existència del Consell per la República com a organisme per a la presa de decisions. Tot i que allò més destacat de les declaracions de Comas és que es queixava de Junts per la seva diletància en investir a Pere Aragonès, alhora que confirmava sense embuts allò que ja té clar la CUP, i que no és altra cosa que el seu gir a la moderació.

Et pot interessar: La capitulació de la CUP consuma la seva integració en el règim autonòmic tutelat

En aquest sentit girava sobretot la defensa de Comas sobre la responsabilitat que hagi de tenir la CUP en aquesta legislatura en dir que "nosaltres [Poble Lliure] creiem que cal que la CUP sigui dins el govern per a fiscalitzar-lo i ser exigents. Al govern hi haurà ERC i Junts, i la CUP signarà, com a mínim, un acord de governabilitat. Però la solució òptima seria que entressin a l’estructura executiva”.

Un viatge de la mà dels partits de la burgesia que descarta qualsevol mesura que afecti la propietat dels grans tenidors ni es prohibeixin els desnonaments. Així com cap mesura que afecti al model policial del Mossos d’Esquadra, com hauria de ser la dissolució de la policía; acabar amb la Llei Mordassa o les Reformes Laborals.

Més que probablement, en aquests dos mesos de negociacions, si no hi ha cap novetat respecte a la investidura en les pròximes 24 hores, ERC i Junts es posaran d’acord en un punt en el que no hi ha desavinences com és el retrocés cap a una tornada ordenada a l’autonomisme i acabarà havent-hi un govern de la Generalitat i un processisme 2.0. Molt soroll per no res. I la CUP estarà allà per donar-hi suport en la seva integració al règim català.

Enfront això és necessari obrir el debat sobre quin paper ha de tenir l’esquerra revolucionària i poder constituir una alternativa anticapitalista i amb perspectiva de classe que proposi desenvolupar la mobilització amb la classe treballadora al capdavant, cap a la conquesta dels drets democràtics i socials més urgents.

També pots llegir: Enfront el suport de la CUP a un govern processista: cal construir una esquerra anticapitalista i revolucionària

Vídeo: "No es pot entendre que una força que es reivindica anticapitalista com la CUP investeixi a Pere Aragonès"


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea