×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Una nova fase de la guerra a Ucraïna

La guerra de Rússia a Ucraïna ha entrat en el seu tercer mes. El fet que Putin no hagi pogut obtenir una victòria ràpida, i alhora que Ucraïna armada per l'OTAN resisteixi però tampoc pugui derrotar la invasió russa, ha donat lloc a un estancament que tendeix a aprofundir el caràcter internacional del conflicte i el consegüent risc d'escalada.

Claudia Cinatti

dimarts 3 de maig de 2022
Facebook Twitter

L’exèrcit rus es troba desplegant el que el govern de Putin va definir com la “segona fase” de la “operació militar especial”. Recordem que malgrat les tones de bombes, milers de morts –soldats russos i ucraïnesos i sobretot població civil, milions de refugiats i la destrucció milionària de la infraestructura ucraïnesa, Putin segueix sense cridar a la guerra pel seu nom. Molts especulen que farà aquest pas el 9 de maig, quan presideixi la commemoració de la victòria de la Unió Soviètica sobre l’Alemanya nazi.

Però la novetat més significativa no ve del camp de batalla en sentit estricte sinó del salt en la intervenció darrere del bàndol ucraïnès de les potències de l’OTAN, en particular dels Estats Units, que potencialment pot redefinir el curs de la guerra. Primer vegem el quadre de la situació.

L’inici de la segona fase de l’ofensiva russa, a finals de març, va implicar a grosso modo l’adopció per part de Rússia d’una estratègia més modesta. Va passar de la fallida guerra llampec amb blanc en les grans ciutats per a aconseguir la caiguda ràpida del govern de Zelenski, a reconcentrar-se a la regió del Donbas i, eventualment des d’aquí, projectar el control rus cap a l’est i el sud d’Ucraïna. Que el teatre d’operacions estigui centrat en el Donbas no significa que Rússia hagi renunciat a bombardejar esporàdicament les ciutats ucraïneses de les quals es va retirar. Sense anar més lluny, en plena visita a Kíev d’Antonio Guterres, el titular de Nacions Unides, Rússia va llançar una salva de míssils sobre la capital ucraïnesa, la qual cosa no pot ser llegit més que com un fragorós missatge polític destinat a les potències occidentals.

L’estratègia del Kremlin és cauta en la forma, donat les vulnerabilitats exposades en la primera fase de la guerra i l’esgotament militar i també econòmic per efecte de les sancions que ja es comença a percebre. Però continua sent ofensiva en el contingut, la qual cosa implica que el govern de Putin espera continuar millorant la seva posició per a quan arribi el moment de negociar, si és que alguna vegada arriba. Primer perquè les negociacions formals estan suspeses des de l’últim intent fracassat a Turquia –encara que continuen oberts canals alternatius– i segon perquè no necessàriament la guerra conclogui amb algun acord diplomàtic.

Els mapes de la guerra mostren que, encara que lentament i amb dificultats, l’avanç rus segueix el seu curs. Finalment després de gairebé dos mesos de setge, l’exèrcit es va fer amb el control de la ciutat portuària de Mariupol a excepció de l’acereria Azovstal, en els túnels de la qual han quedat atrapats un nombre indeterminat de membres del regiment de Azov (el canviat de nom “batalló de Azov” integrat per les milícies d’extrema dreta d’Ucraïna) i també civils refugiats.

Segons el càlcul dels generals russos, l’assalt a l’acereria hauria significat una batalla sagnant amb moltes baixes pròpies, per la qual cosa simplement van optar per bombardejar des de l’aire, segellar el lloc i esperar que els que resisteixen es quedin sense municions i sense aliments. Pel que en final del setge és qüestió de temps.

Fins al moment és la posició de major valor estratègic conquerida per l’exèrcit rus a Ucraïna, no per la ciutat en si, que va ser reduïda a enderrocs (un “camp de concentració en ruïnes” segons l’encertada descripció del president ucraïnès Volodimir Zelenski) sinó perquè amb Mariupol, Ucraïna ha perdut la sortida al mar d’Azov i Rússia ha guanyat un pont terrestre que uneix la península de Crimea amb les repúbliques de Donetsk i Lugansk. A més òbviament de l’espectacle obscè de “terra arrasada” que serveix com a exemple per a descoratjar altres resistències.

Des del punt de vista militar, la caiguda de Mariupol ha alliberat una quantitat de tropes russes que estan sent relocalitzades a l’est, on Rússia encara no ha pogut garantir el control de Donetsk.

A partir d’aquests fets s’obren diferents escenaris. Segons les estimacions més conservadores, Putin podria presentar control de la regió del Donbas –i el corredor que la uneix amb Crimea– com un triomf de la seva “operació especial” per a “desnazificar a Ucraïna”, encara que això en si mateix no signifiqui la fi de la guerra que pot continuar sota altres formes, com a operacions de contrainsurgencia.

Però hi ha una altra hipòtesi, més audaç, que Putin anunciï una escalada, ampliant els objectius territorials cap a Transnístria, una petita regió separatista de Moldàvia, la qual cosa portaria l’ofensiva russa cap a l’oest, al límit amb Romania, és a dir, a les portes mateixes de la Unió Europea.

Si bé les reiterades referències del comandament rus a Moldàvia alimenten les especulacions d’un escalada ofensiva, aquest sembla ser un objectiu dubtós d’aconseguir no sols perquè Rússia encara no ha estabilitzat el control de les zones que ja ocupa i on enfronta la resistència ucraïnesa, sinó perquè entre altres coses, hauria de conquerir la ciutat portuària d’Odessa, la qual cosa podria exposar a Rússia a una sobreextensió militar insostenible. Encara que no hi ha xifres precises ni mètode independent per a corroborar les informacions, que són utilitzades com a part de l’arsenal de guerra tant per “occident” com pel règim rus, algunes agències militars estimen que l’exèrcit rus ha perdut en les primeres vuit setmanes de la guerra un 25% de la seva capacitat operativa.

Va ser l’ex secretari de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen, qui en una entrevista va admetre que les potències occidentals havien comès un doble error: “subestimar les ambicions de Vladimir Putin” i al mateix temps “sobreestimar la fortalesa militar de Rússia”.

Probablement, l’exposició de les febleses estratègiques de l’exèrcit rus –i la resistència ucraïnesa, major de l’esperada– hagin influït en la percepció de les potències imperialistes, en particular dels Estats Units, que va acabar descobrint en la invasió russa a Ucraïna una oportunitat estratègica. Aquest canvi de percepció explicaria en part l’escalada de les potències occidentals.

Aquest gir va ser anunciat políticament per Biden a Polònia a finals de març on va donar a entendre que l’estratègia dels Estats Units era el “canvi de règim” a Rússia. I es va transformar en política oficial amb la visita d’Antony Blinken i Lloyd Austin –secretari d’Estat i de Defensa respectivament– a Kíev on després de reunir-se amb el president Zelenski, van blanquejar un secret a veus: que el veritable motor de l’imperialisme nord-americà no és la “sobirania d’Ucraïna” sinó “afeblir a Rússia en el llarg termini”. En una entrevista amb CBS News, Ben Hodges, l’ex comandant de l’exèrcit nord-americà a Europa, va donar un missatge encara més explícit. No sols va dir “volem guanyar” sinó que va explicar que això significava “fer fallida a la capacitat de Rússia per a projectar poder per fora de Rússia”.

El govern de Joe Biden continua mantenint les seves “línies vermelles” de no entrar de manera directa en un conflicte militar (nuclear?) amb Rússia –llegeixi’s no posar “botes en el terreny” ni entrar en combat per exemple imposant una zona d’exclusió aèria sobre Ucraïna–. Però amb aquest límit ha escalat la intervenció i els objectius dels Estats Units i l’OTAN, que actuen obertament com el comando polític-militar del bàndol ucraïnès darrere de Zelenski.

Aquest “comando” va prendre estatus organitzatiu amb l’establiment de l’anomenat “grup de contacte per a Ucraïna” que va tenir la seva primer reunió en la base aèria de Ramstein-Miesenbach, la principal base nord-americana a Alemanya, presidit pel cap del Pentàgon Lloyd Austin. Aquest consell de guerra està integrat per 43 països –els membres de l’OTAN però també països “amics” dels Estats Units com el Japó, Israel i Qatar– i es reunirà mensualment per a avaluar les necessitats militars d’Ucraïna per a “guanyar” la guerra.

Entre les principals resolucions està l’increment de la transferència d’armament i municions i també d’entrenament a Ucraïna per part de les potències occidentals. És un salt perquè d’ara en endavant l’OTAN proveirà a l’exèrcit ucraïnès d’armes pesants ofensives. Aquest arsenal inclou tancs antiaeris Gepard d’Alemanya i canons Howitzer dels Estats Units i el Canadà.

D’acord amb aquesta orientació més ofensiva, el president Biden va sol·licitar al congrés l’aprovació d’una suma de 33.000 milions de dòlars addicionals destinats a l’assistència militar i econòmica d’Ucraïna. Una multiplicació gairebé per 10 dels 3500 milions que l’imperialisme nord-americà porta invertits en els dos mesos de la guerra d’Ucraïna. Un indicador de que els Estats Units es prepara per a un conflicte prolongat.

El canceller rus, Sergey Lavrov, va acusar a Washington i l’OTAN d’haver entrat en una “guerra subsidiària” a Ucraïna (la traducció imperfecta d’una “proxy war”, típica de la Guerra Freda) i va agitar el fantasma d’una tercera guerra mundial que podria transformar-se en nuclear. El mateix va fer el·lípticament Putin. És cert que ràpidament es va retractar i va aclarir que Rússia no està en guerra amb l’OTAN, sobretot després que la Xina, el principal aliat de Rússia, s’hagi deslligat de l’amenaça d’una nova guerra mundial. Però en si mateix és un indicador del curs perillós que poden prendre els esdeveniments si la política dels Estats Units deixa a Putin davant l’elecció de rendir-se o escalar la guerra més enllà d’Ucraïna.

Per això, “l’ala realista” conservadora de la política exterior nord-americana insisteix que, davant la possibilitat d’una escalada perillosa, la qual cosa s’ajusta a l’interès nacional imperialista, és obrir una negociació amb Putin per a posar fi al conflicte. Richard Haass, un dels seus principals portaveus que va ser funcionari dels governs de Bush, planteja en una nota recent en la revista Foreign Affairs que els Estats Units ha de sortir de la discussió tàctica (quantitat i qualitat de l’armament enviat a Ucraïna) i definir la seva estratègia abans que sigui massa tard. Per a això aconsella seguir les lliçons de la guerra freda: evitar un enfrontament militar directe amb Rússia i acceptar resultats limitats. En síntesi que seria un error definir, com reclamen els falcons, que el “canvi de règim a Moscou és condició per a detenir la guerra”.

En l’immediat el govern de Biden està capitalitzant la guerra d’Ucraïna per a avançar a recompondre l’hegemonia nord-americana. Apunta contra Rússia per a afeblir a la Xina que avui està en una aliança incòmoda amb Putin i anuncia un “nou ordre mundial” sota lideratge dels Estats Units. Però lluny d’una reedició de la “globalització neoliberal”, estratègicament s’ha obert un període de grans convulsions econòmiques, polítiques, socials i militars del qual la guerra a Ucraïna és només un símptoma.


Facebook Twitter

Claudia Cinatti

Staff de la revista Estrategia Internacional, escribe en la sección Internacional de La Izquierda Diario.

Joan Tallada, membre d'Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona: "Vam aconseguir que la sida es veiés també com una qüestió política"

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i 'putosdefensors' signen un manifest per l'independència de l'Espanya perseguida"

Podria Estar Passant: "Asociacions de pares i mares de jutges, guardies civils, bisbes i ’putosdefensors’ signen un manifest per l’independència de l’Espanya perseguida"

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”