×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Una onada d’indignació contra el racisme institucional: Mmame Mbage present!

La mort d'un manter perseguit per la policia i la repressió a la protesta al barri madrileny de Lavapiés torna a posar el focus en la violència racista de l'Estat.

Diego Lotito

dissabte 17 de març de 2018
Facebook Twitter

Foto: ID

Una manifestació immensa va inundar els carrers del barri de Lavapiés a Madrid aquest divendres. La ira dels immigrants i joves que cada dia són sotmesos a la violència policial i assetjaments es va deslligar amb la mort de Mmame Mbage, un venedor ambulant senegalès pertanyent al Sindicato de Manteros y Lateros que va morir com a conseqüència d’una persecució policial.

“Policia, assassina”, “Cap ésser humà és il·legal”, “Justícia, justícia”, eren els clams més escoltats. La concentració es va mobilitzar de forma espontània desbordant el barri, fins a tornar a vessar la Plaza Nelson Mandela.

El dijous a la tarda, Mmame Mbage es trobava venent amb la seva manta al centre de Madrid, com fan cada dia per sobreviure milers d’immigrants que arriben buscant refugi enfront de situacions de misèria extrema o guerres. Va ser llavors quan va irrompre la policia municipal, força “experta” en hostigar als immigrants: la persecució (ells amb moto, ell corrent) va acabar amb la mort de Mmame Mbage, desplomat per una fallada cardíaca en ple carrer. La seva tràgica mort va encendre la ira entre els seus companys manters, els immigrants de Lavapiés, veïns i joves que es trobaven en aquest moment al barri, deslligant una protesta espontània que va acabar amb dures càrregues policials.

La repressió contra els manters a Madrid va posar en el focus no solament la violència de la policia i l’Estat central, sinó també el paper dels “Ajuntaments del canvi”. La policia municipal de Manuela Carmena és qui efectua habitualment les batudes, l’assetjament i fustigació contra els immigrants, en combinació amb les forces policials que efectuen les detencions. El mateix succeeix en ciutats com Barcelona o Saragossa.

Des del Sindicato de Manteros y Lateros de Madrid vénen enfrontant “les agressions i la persecució policial durant anys davant la impassivitat de l’Ajuntament de Madrid i de Javier Barbero, Delegat de Seguretat. ”Mmame Mbage era un company del Sindicato de manteros, havia participat de protestes contra les agressions policials. “Ara el nostre company està mort”, van denunciar.

Milers de persones van escoltar en la Plaza Nelson Madela encesos discursos de part dels manters i refugiats denunciant a la policia nacional i municipal, així com a l’Ajuntament de Manuela Carmena, que va arribar al consistori prometent canviar la situació i solament va mantenir l’estatus quo del racisme institucional.

La història de Mmame Mbage, provinent de Senegal, és la de milers de joves que travessen la frontera sud d’Europa i xoquen amb la realitat del racisme d’Estat, la discriminació, repressió i violència policial en l’Estat espanyol i altres països d’Europa.

El 6 de febrer es van complir 4 anys de la massacre de Tarajal, on agents de la Guàrdia Civil van disparar bales de cautxú i gasos lacrimogens contra un grup d’immigrants que intentaven no ofegar-se en el mar. L’acció policial va provocar la mort d’almenys 15 persones (15 són els cossos que es van trobar) i desenes de desapareguts. Un any i mig després s’arxivava el cas on havien estat imputats 16 Guàrdies Civils. Oumar, Larios, Joseph, Armand, Daouda, Ibrahim, Ousman, Nana, Jeannot, Yves, Samba, Youssouf -els altres encara segueixen sense identificar-, són els noms dels assassinats a Tarajal pel racisme institucional.

El 29 de desembre de 2017, l’immigrant algerià de 36 anys Bouderbala Mohammed va aparèixer mort en una cel·la de la “presó” de Archidona. En aquestes dependències funcionava il·legalment un Centre d’Internament d’Estrangers. La versió oficial és que s’hauria penjat. No obstant això, familiars, amics i activistes de la Plataforma Ciutadana contra el CIE de Archidona van qüestionar aquesta versió i van exigir una recerca independent. Videos apareguts a les xarxes socials van mostrar una pallissa policial contra els interns als moments previs a la mort de Bouderbala Mohammed. La majoria de les persones que podien parlar com a testimonis d’aquests fets van ser deportats de forma “express”. Un altre cas que es manté en la completa impunitat.

Aquest divendres es van realitzar massives mobilitzacions a Madrid, Barcelona i Saragossa en record de Mmame Mbage. Contra la violència policial, pel tancament dels CIES, per la derogació de la Llei d’Estrangeria i per la necessitat de “papers per a tots”.


Facebook Twitter

Diego Lotito

Nació en la provincia del Neuquén, Argentina, en 1978. Es periodista y editor de la sección política en Izquierda Diario. Coautor de Cien años de historia obrera en Argentina (1870-1969). Actualmente reside en Madrid y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Madrid | @diegolotito

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Concentració a Plaça Sant Jaume "per una sanitat i educació pública i de qualitat"

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Els serveis públics tornen a omplir els carrers amb força en la segona jornada de vaga

Segona jornada de vagues d'Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d'un 75% en personal sanitari

Segona jornada de vagues d’Educació i Sanitat a Catalunya amb seguiment d’un 75% en personal sanitari

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques

Una sentència reconeix les 37,5 hores com a jornada màxima setmanal per a les empreses públiques