×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Una tancada en defensa dels drets dels immigrants

Més de trenta immigrants es tancaven el passat dissabte a l’antiga escola Massana. Una protesta que denuncia el creixent racisme institucional i exigeix l’accés als drets fonamentals que els hi són negats per la legislació d’estrangeria.

Arsen Sabaté

divendres 27 d’abril de 2018
Facebook Twitter

Més de trenta immigrants es tancaven el passat dissabte 21 d’abril a l’antiga escola de la Massana de Barcelona. Una protesta que persegueix denunciar el creixent racisme institucional i exigir l’accés als drets fonamentals que els hi són negats per la legislació d’estrangeria.

Quasi una setmana després de la tancada, el nodrit grup de migrants que la van iniciar segueix en peu, al costat de nombrosos col·lectius socials. La seva intenció és no moure’s d’allà fins que hi hagi una resposta per part de les institucions, és a dir: l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern central.

Entre les seves principals reivindicacions destaquen ’obtenció dels “papers” per a legalitzar la seva situació sense necessitat de tenir un contracte de treball, el dret a la sanitat pública per a tots els que es troben en situació “il·legal” o el tancament immediat dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE’s). També exigeixen accelerar els tràmits d’empadronament o l’augment de les cites prèvies per a gestionar documents.

L’acció està rebent la solidaritat i el suport d’una gran part dels veïns del barri del Raval, així com d’altres punts de la ciutat, i de nombrosos col·lectius. Una ajuda fonamental per a poder sostenir la tancada.

Aquest dimecres es va organitzar una concentració als voltants de l’escola Massana, en la que van participar-hi més d’un centenar de persones. Al finalitzar la protesta va haver-hi nombroses intervencions reivindicant els drets dels immigrants i denunciant la situació de persecució i precarietat. Van prendre la paraula, entre d’altres, col·lectius com Tanquem els CIE’s, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Papers per a Tots, Tras la Manta, el Sindicat de Llogaters o Las Kellys.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona mantenia el dimarts una primera reunió amb els integrants de la tancada. I en un acte de cinisme al qual ja ens té acostumats “l’Ajuntament del canvi" de Barcelona en Comú, per mitjà d’un portaveu, afirmava que “les seves reivindicacions són compartides”.

Segons va assegurar, des de l’Ajuntament “s’estan explicant els avenços en les actuacions per a garantir l’empadronament i afavorir la regularització”. Com si la situació que denuncien els immigrants respecte a l’obtenció d’aquest tràmit bàsic fos fruit de la confusió.

No va dir res de la cara més repressiva del consistori d’Ada Colau, la seva guerra contra el top manta, que aquesta va tornar a viure un episodi de violència policial contra els venedors ambulants en un operatiu a la Barceloneta.

El mateix dia en què l’Ajuntament es reunia amb els immigrants tancats en la Massana, la Guàrdia Urbana de Barcelona efectuava una nova càrrega policial contra els venedors ambulants, deixant almenys a un manter ferit. Una situació que es ve repetint i endurint des de l’arribada de Barcelona en Comú al consistori. Aquesta és la veritable cara de Barcelona en Comú fins al moment, la del racisme institucional, la criminalització i la persecució.

La persecució cap als manters és, potser, el més visible d’aquest racisme institucional però no unicament, com demostren les exigències dels integrants de la tancada.

I és que malgrat que mentre Ada Colau i el seu equip municipal fan bandera de ser una ciutat d’acollida i oposada a les polítiques migratòries reaccionàries de la UE, l’Ajuntament segueix mantenint traves administratives para milers d’immigrants o refugiats. A més de contribuir a l’enviament de molts d’ells als Centres d’Internament a través de les detencions de la Guàrdia Urbana, malgrat defensar el tancament dels mateixos CIE’s.

Sens dubte, lluny de tota escenificació per part del "Ajuntament del Canvi", és necessari que totes les organitzacions d’esquerres, socials, sindicals i polítiques redoblin la seva solidaritat i aixequin grans mobilitzacions independents en suport perquè les lluites per la defensa dels drets dels immigrants i refugiats puguin començar a enfortir-se i plantar cara a les polítiques migratòries de la UE i les reaccionàries lleis d’estrangeria. 


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna

Qui s'enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

Qui s’enriqueix amb la guerra? Les empreses armamentístiques augmenten els seus beneficis un 35%

El govern defensa augmentar l'armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

El govern defensa augmentar l’armament i la indústria de guerra de la Unió Europea

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d'Isabel Díaz Ayuso

“Les morts en les residències es podrien haver evitat”. Els experts assenyalen el paper criminal d’Isabel Díaz Ayuso