×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Acaba la votació per un sindicat a Amazon Alabama, però la lluita just comença

Aquest dilluns va finalitzar després de dos mesos la votació per aconseguir un sindicat a Amazon Alabama. El recompte dels vots es realitzarà en els pròxims dies i l'empresa segurament els vol impugnar. Left Voice va ser allí, compte com va ser el procés i perquè la lluita recentment acaba de començar.

dilluns 5 d’abril de 2021
Facebook Twitter

Una mica abans de les 5 de la tarda d’aquest dilluns, es van emetre els últims vots en la històrica votació per la sindicalització en el magatzem de Amazon a Bessemer, Alabama. 5.800 treballadors van poder votar per correu durant gairebé dos mesos sobre si el Sindicat de detallistes, majoristes i grans magatzems (RWDSU) representarà als treballadors d’Amazon en el magatzem de Bessemer. És la major lluita per conquistar una organització sindical en un magatzem de Amazon en la història dels Estats Units, que fins al moment en una "empresa lliure de sindicats". Tots els ulls estan posats en la petita ciutat de Bessemer, Alabama: tant els empresaris com els treballadors estan atents a un possible ressorgiment del moviment obrer i de l’organització sindical dels treballadors.

Bessemer és una petita ciutat de 27.000 habitants, el 71% dels quals són afroamericans. Més d’una de cada quatre persones viu per sota del llindar de pobresa. Hi ha cases en ruïnes, edificis deshabitats,cases que semblen cremades fa anys. Els efectes del racisme sistèmic i els atacs neoliberals contra la classe treballadora són evidents en tota la ciutat. Bessemer solia ser un centre industrial i de producció d’acer, amb treballs sindicalitzats en empreses com US Steel i el fabricant de vagons de tren Pullman-*Standard disponibles per a la comunitat negra. En el mateix lloc en què es trobava la enrome fàbrica d’acer de US Steel, ara hi ha un centre de logística de Amazon.

A més, els residents de Bessemer han de pagar perquè Amazon vingui a explotar als treballadors de la seva pròpia ciutat. Encara que resulti increïble l’impost ocupacional de Bessemer requereix que tots els que treballen a la ciutat, inclosos els treballadors de Amazon, paguin l’u per cent dels seus ingressos a Amazon. En altres paraules, a més de que la companyia de Jeff Bezos paga impostos insignificants, els treballadors estan subvencionant a una de les empreses més riques del món. Atès que la taxa de pobresa és tan alta i el salari mínim és tan baix, Amazon va pensar que podrien sobreexplotar als treballadors en Bessemer sense conseqüències. Després de tot, és Alabama, un estat republicà que té lleis antisindicals conegudes com "right to work". Però Amazon va calcular malament. Aquests treballadors estan llestos per a fer història, possiblement al punt de convertir-se en el primer sindicat d’Amazon al país. La votació va finalitzar aquest dilluns, però no sabem quan es coneixeran exactament els resultats. El comptatge i el recompte poden prolongar-se, i s’espera que Amazon impugni els resultats.

Si els treballadors guanyen un sindicat, serà monumental. Aquest esforç de sindicalització ja ha tingut un impacte massiu i podria obrir un tsunami d’altres esforços de sindicalització en tot el país.

Amazon va fer tot el possible per a boicotejar la lluita per un sindicat

En els últims dies del període de votació, Amazon ha intentat reconstruir la seva imatge de les formes més estranyes i va fracassar de manera èpica. Amazon va publicar alguns tuits molt estranys , argumentant que la paga és excel·lent, les condicions de treball són excel·lents i que els treballadors de Amazon no orinen en ampolles.

Els relats de treballadors mostres clarament que a Amazon no sols es veuen obligats a orinar en ampolles per a seguir el ritme de treball, sinó que en alguns casos fins i tot han hagut de defecar en bosses per a complir amb les extenuants jornades i tasques. Qualsevol treballador o membre de la comunitat amb el qual parlis dirà que les condicions són inhumanes.

Mentrestant, Amazon continua portant endavant una flagrant repressió sindical, utilitzant tàctiques que haurien de ser il·legals, i algunes fins i tot ho són. Agents de policia estan patrullant les instal·lacions per a assegurar-se que els activistes solidaris amb la lluita per un sindicat no posin ni un peu en la propietat de Amazon. L’empresa va sol·licitar a la ciutat que canviés el temps d’espera del semàfor en l’entrada de la instal·lació perquè els treballadors tinguessin menys temps per a interactuar amb els organitzadors sindicals fora del magatzem. Per descomptat, la ciutat que està dirigida per demòcrates va estar d’acord.

Amazon ha bombardejat als treballadors amb missatges de text antisindicals durant els últims mesos. Un treballador de Amazon va compartir captures de pantalla d’alguns exemples amb Left Voice:

Amazon ha invertit molt de temps i diners tractant de convèncer als seus propis treballadors que tenen sort i que Amazon és un gran lloc per a treballar. Però els treballadors expliquen una altra realitat.

Frances, una treballadora d’Amazon de 20 anys, li va dir recentment a Left Voice: "Ells [Amazon] et tiren en la cara coses com que estem guanyant $ 15 l’hora. Però $ 15 l’hora no canvia el fet de la duresa que estem treballant. Aquesta assegurança mèdica que diuen que tenim, no sé quant ens cobrirà quan estiguem sofrint un dolor d’esquena constant, ens facin mal les cames i tot el cos. Fer això cada dia durant anys... això no hauria de ser una manera de viure, i menys per $ 15 l’hora. Això és a penes un salari digne".

De fet, Amazon està pagant a una empresa antisindical 10.000 dòlars al dia per a intentar detenir l’esforç d’organització dels treballadors. Pot semblar molt, però Amazon té diners per a gastar. Jeff Bezos, podria donar-se el luxe de pagar un bo de $ 105.000 als 1,2 milions d’empleats de Amazon i encara així ser tan ric com era abans que comencés la pandèmia. La lluita contra els sindicats és una inversió per a l’empresa: Amazon està gastant molt ara per a poder seguir supererexplotant als seus treballadors i obtenir enormes guanys.

Amazon ha creat una cultura de repressió i por entre els treballadors i al voltant de les seves instal·lacions. En tot el país, acomiaden a treballadors com Chris Smalls per parlar.

En el magatzem de Bessmer, només hi ha un grapat de treballadors que han parlat amb la premsa i Left Voice va poder parlar amb alguns d’ells mentre estaven a Alabama. Tots tenien dubtes sobre si parlar de manera anònima o no. Un treballador amb el qual parlem va decidir romandre en l’anonimat perquè tenen una família i fills: “Vull parlar, però tinc fills. És trist. No hauria de sentir-me així ".

Frances també va tenir un moment de dubte sobre si treure o no el seu rostre i el seu nom al descobert. Finalment, va accedir a una entrevista en vídeo que deia "Vull demostrar que estic en el costat correcte de la història". Cada treballador que ha parlat amb un periodista ha realitzat un acte de valentia pels seus companys de treball i la seva classe. És un risc, però estan disposats a assumir-lo per a enfrontar als poderosos.

No tot és repressió directa; Amazon ha estat tractant de fer petits canvis per a convèncer als treballadors que votin contra el sindicat. Però és massa tard per a molts treballadors. Un treballador d’Amazon va explicar que la calor a l’estiu és insuportable i Amazon sempre es va negar a instal·lar ventiladors. Enmig de l’hivern, Amazon va portar ventiladors, convenientment després que comencés la lluita per la sindicalització.

Qui dóna suport a la sindicalització?

De la meva breu experiència a Birmingham, és clar que el suport al sindicat és alt. Encara no vaig conèixer a un conductor d’Uber que estigui en contra del sindicat, i això que ho pregunto cada vegada que pujo a un automòbil. Quan vaig anar a fer campanya per al sindicat en una comunitat predominantment negra, el suport va ser aclaparador: la gent va demanar cartells per a posar en les seves finestres i tots van signar la petició en suport.

Els treballadors i simpatitzants s’han estat organitzant durant mesos per a tenir el seu sindicat. Han d’organitzar-se enmig de totes les barreres i tràmits burocràtics que dificulten la sindicalització als Estats Units. Els treballadors han experimentat mesos d’intimidació per part de Amazon i depenen del suport extern de la comunitat. En tot el país, hi ha hagut centenars de petites accions en suport del sindicat. Els treballadors han enviat vídeos i declaracions de solidaritat. Alguns treballadors fins i tot han viatjat a Alabama per a mostrar el seu suport.

Tot això contradiu la falta de mobilització de la burocràcia sindical en les organitzacions més grans del país: RWDSU organitza a 100.000 treballadors als EUA, podria haver canviat dràsticament el context d’aquesta votació organitzant accions a nivell nacional i posant totes les seves forces al servei d’una victòria dels treballadors d’Amazon.

Tots els treballadors poden beneficiar-se d’una campanya sindical reeixida a Alabama, llavors, on estaven les accions nacionals dels sindicats en suport d’aquests treballadors de Amazon? En cap costat. Fins i tot aquí a Birmingham, el sindicat no ha organitzat protestes massives ni accions de solidaritat.

A escala nacional, l’esquerra també podria fer molt més. Socialist Alternative i especialment el Democratic Socialist of America (DSA) de Birmingham van jugar un paper clau en l’organització de la solidaritat. No obstant això, com s’explica en un article de la revista Tempest, el DSA també podria haver jugat un paper molt més important en l’organització de les accions nacionals amb les seves prop de 100.000 membres. Una esquerra organitzada hauria d’haver jugat un paper a exigir que les burocràcies sindicals també es mobilitzin; aquesta és una part essencial de la lluita pels sindicats que realment representin i lluitin per la classe treballadora.

El sindicat en Amazon i els demòcrates

La lluita per un sindicat ha rebut molt de suport de sectors del Partit Demòcrata. Si bé va atreure l’atenció necessària a la campanya sindical, aquest tipus de suport és una arma de doble fill. A mesura que els demòcrates han perdut el seu control sobre el Rust Belt, Joe Biden va buscar dir-se a si mateix com el president més favorable als sindicats de la història recent. Després de tot, els sindicats als Estats Units aconsegueixen atreure treballadors al Partit Demòcrata. Els seus empleats sindicals organitzen campanyes per als demòcrates i creen PAC (instrument de recol·lecció de fons) per a fer costat al partit. No és d’estranyar que Biden publiqués un vídeo condemnant la fustigació als treballadors que intenten formar un sindicat i argumentant que tots els treballadors haurien de poder sindicalitzar. Per descomptat, aquest pseudo-suport al sindicat va deixar fora, entre altres coses, un impuls real per a les disposicions més bàsiques com la Llei PRO (per a la lliure organització sindical), o les promesa de penalitzar les tàctiques il·legals de fustigació sindical utilitzades per Amazon.

A més, darrere de la declaració de Biden està la maniobra dels demòcrates per a estendre més els seus tentacles en el moviment obrer amb la finalitat de contenir i pacificar als treballadors. Mentre Biden treballa per a tornar a legitimar el règim que Donald Trump, el coronavirus i la crisi econòmica van deslegitimar, la construcció de sindicats fortament connectats amb els demòcrates pot ser part d’aquest projecte.

No hi ha res escrit en pedra que digui que els sindicats haurien de ser subsidiaris del Partit Demòcrata. Els treballadors poden i han de lluitar per sindicats independents, basats ​​en la participació de les bases. Però el RWDSU aparentment ha dut a terme una campanya que se centra més en el suport del Partit Demòcrata i menys en la construcció d’una base activa i massiva entre els treballadors.

Per part seva, Bernie Sanders va arribar a la ciutat i va parlar davant una multitud de periodistes, en la seva majoria, i activistes locals. Dels 5.800 que treballen en el centre logístic, només de 10 a 15 treballadors van assistir a l’esdeveniment; alguns d’ells només es van assabentar de la manifestació després del fet.
L’estratègia de les direccions sindicals és suplicar al Partit Demòcrata per algunes engrunes en lloc de mobilitzar a les seves bases. Aquest enfocament s’expressa en la política que el poder dels treballadors està en les urnes, esperant per a votar als demòcrates i ajudar al fet que guanyin. Aquesta ha estat una estratègia perdedora durant dècades i ha significat una deterioració de les condicions de vida de tota la classe treballadora.

La força dels treballadors no prové de Joe Biden, Bernie Sanders o qualsevol altre polític. Ve de la capacitat dels treballadors per a detenir la producció i la distribució; prové de la capacitat dels treballadors d’Amazon per a evitar que Bezos es beneficiï, de detenir la circulació de béns essencials. Els treballadors poden posar tot el sistema de genolls. El treball del Partit Demòcrata és assegurar-se que els treballadors no s’adonin d’aquest poder.

Un triomf a Alabama seria una gran victòria per a tots els treballadors

La classe treballadora estatunidenca està lluitant pels drets més bàsics després d’anys de derrotes. Només el 6,3% dels treballadors del sector privat estan sindicats. Walmart i Amazon, els dos majors ocupadors del sector privat, han perfeccionat la campanya per a acabar amb els sindicats. Però els treballadors afroamericans en Bessmer, Alabama, poden ser prou forts com per a derrotar-ho. Aquesta serà una victòria massiva per als treballadors i un gran cop per a Amazon, que està clarament compromès i cada vegada més desesperat per detenir la mala premsa i a l’organització sindical. Si els treballadors formen un sindicat, serà perquè molts d’ells van triar ignorar els innombrables missatges antisindicals, desafiar als seus caps i votar per "si". Serà per la valentia d’aquests treballadors per a exigir millors condicions per a ells i fer un pas en la lluita per elles. I aquest esforç de sindicalització ja està inspirant a treballadors en altres llocs:

Els treballadors de Amazon a Baltimore, Nova Orleans, Portland, Denver i el sud de Califòrnia s’han comunicat amb el sindicat minorista majorista i de grans magatzems (RWDSU) per a sindicalitzar els seus propis magatzems. RWDSU diu que han rebut comandes de més de 1,000 treballadors de Amazon en tot el país. La Germanor Internacional de Teamsters (camioners) està pressionant per a sindicalizar als treballadors de logística de Amazon en Grimes i Iowa City, Iowa. Els organitzadors de la campanya han parlat amb entre 400 i 500 treballadors de Amazon en la zona.

Un treballador de magatzem de Amazon a Nova Orleans de 28 anys que va conduir cinc hores fins a Bessemer per a donar suport a la lluita d’organització sindical va dir: “Si l’empresa més poderosa del món pot sindicalitzar en un estat antisindical com Alabama, dóna esperança a persones a Louisiana, Mississipí, West Virginia que estan tractant de fer el mateix".

Un sindicat en necessari, però no suficient

Algunes treballadors són escèptiques dels sindicats. Tenen experiències de treballs anteriors en el qual els sindicats acabaven treballant amb l’empresa en contra dels treballadors. Malgrat això molts no van comprar totes les escombraries antisindicals; saben que el sindicat té el potencial de generar un canvi molt necessari.

Els sindicats pro patronals i empresaris, són molts dels quals veiem avui dia. Sindicats organitzats de dalt cap avall, amb buròcrates bé pagaments que, en el millor dels casos, tenen una relació clientelista amb els treballadors, i ofereixen poc més que alguns serveis. En el pitjor dels casos, aquests sindicats no ajuden en absolut als treballadors. Hem vist al llarg de l’era neoliberal que els drets dels treballadors han estat atacats i soscavats. L’organització sindical ha disminuït a mesura que van ocórrer aquests atacs.

En la RWDSU a Alabama, la majoria dels treballadors no van ser cridats a donar suport a l’esforç de sindicalització en Amazon, ni a convertir-se en organitzadors de la lluita. Clarament hi ha alguns activistes sindicals individuals que han estat en la primera línia d’iniciar l’esforç de sindicalització. La RWDSU va organitzar clarament una campanya nacional i va buscar correctament un suport massiu. Hi ha un ampli ventall de voluntaris que fan campanya de suport en la comunitat. Però hi ha molts treballadors que han votat sí i que no han participat en la presa de decisions, la planificació o l’estratègia del sindicat.

Les campanyes de sindicalització no tenen per què ser així. Per exemple, un membre de Left Voice va participar en una campanya de sindicalització en un hotel Hilton que va organitzar als treballadors perquè visitessin les llars dels seus companys de treball, va celebrar reunions i assemblees sindicals per a discutir els pròxims passos i va convocar a reunions de cada sector per a discutir amb les bases. Van buscar suport i van participar en la vaga internacional de dones i accions pels drets dels immigrants. Així es maneja un sindicat de lluita que està en mans dels treballadors de base.

Els sindicats no necessiten estar organitzats de dalt cap avall o dirigits per buròcrates; aquest és un terreny contra el qual la classe treballadora ha de lluitar. Per això val la pena secundar-los. Els sindicats poden ser òrgans de lluita per a la classe treballadora, com ho van ser en el passat els sindicats d’Alabama. Poden anar a la vaga pels drets dels treballadors i poden exigir més per als treballadors i per a tota la comunitat. A més, poden lluitar pels drets de la comunitat negra, unint-se al poderós moviment antiracista d’Alabama. Poden i han de lluitar perquè la sindicalització sigui més fàcil per a tots els treballadors, començant per lluitar per la Llei PRO i després sense detenir-se fins que hagin derogat totes les lleis antisindicals.

Si la votació té èxit, el nou sindicat de Amazon haurà d’organitzar-se democràticament, des de baix. Perquè aquest sindicat inauguri una nova generació de sindicalisme de lluita de classes, necessitarà la participació i el debat de tots i cadascun dels treballadors. Per a fer això, el sindicat ha de ser independent dels demòcrates i buròcrates que tenen un projecte diferent per al sindicat, que volen que el sindicat legitimi aquest sistema podrit. En canvi, aquesta lluita hauria de ser la base d’un nou i fort moviment sindical de base. Els treballadors ja apunten en aquesta direcció.


Facebook Twitter
Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques