×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Milers de treballadores dels sectors de Sanitat i Educació s'han manifestat avui en la primera jornada de vaga en defensa dels serveis públics i contra la precarietat i les retallades del govern català.

EsquerraDiari.cat

dimecres 25 de gener
Facebook Twitter

Gairebé 20.000 persones s’han manifestat aquest dimecres pels carrers de Barcelona en la primera jornada de vagues a la que han convocat els sectors de l’Educació i la Sanitat públiques (aquest últim només per al dia 25) i que continuarà demà amb noves accions descentralitzades de la comunitat educativa arran de tot el territori català.

La jornada d’avui ha començat a primera hora del matí amb piquets informatius a la plaça dels Països Catalans i a Drassanes per part de personal educatiu i sanitari, i del sector d’interines i interins respectivament. A més, més tard també s’han sumat també una columna que ha sortit des de l’Hospital Clínic de Barcelona amb metges, infermeres i demés personal sanitari.

A les 11 del matí han convergit totes les columnes i piquets a plaça Sant Jaume, des d’on minuts després començava la manifestació unitària entre personal sanitari i la comunitat educativa, juntament amb organitzacions estudiantils com el Sindicat d’Estudiants, el SEPC i Contracorrent, les quals també convocaven i feien una crida a sumar-s’hi. La manifestació ha acabat a les portes del Parlament de Catalunya al crit de "Sense sanitat estem morts i sense educació no hi ha futur".

Per altra banda, el sindicat Metges de Catalunya convocava també a una manifestació que tenia el seu inici davant el departament de Salut i que ha reunit a més de 7.000 facultatius.

La jornada d’avui, és una bona represa de les jornades històriques de la comunitat educativa de l’any passat i de la taula sindical de sanitat del 2021. No obstant, per torcar-li el braç a les polítiques precaritzadores i de pauperització dels serveis públics dels diferents departaments i el govern de la Generalitat, és necessari retornar a la coordinació exemplar de les vagues de l’any passat.

Et pot interessar: Cinc claus de la vaga catalana d’educació i sanitat

Com a expemple, era fonamental que la Taula Sindical de Sanitat no cedís a les amenaces de la patronal sanitària d’impugnar la convocatòria dels sindicats (diferent, per altra banda, de la de Metges de Catalunya) per un defecte de forma, i no desconvocar en cap cas.

Davant les pressions mercantils de la patronal és important que els sindicats de base s’hi oposin frontalment i no pas desconvocar preventivament a l’espera d’una possible anul·lació judicial. I en cas de que així fos, reprendre amb més força que mai la defensa de milers de treballadores i treballadors dels sectors sanitaris enfront dels atacs conjunts entre govern, patronal i justícia.

D’altra banda, és necessari també reprendre amb més força les assemblees auto-organitzades que es van fer en molts centres educatius els dies previs a les jornades de vaga educativa de l’any passat, així com enfortir-les i estendre-les. Coordinant-les entre els diferents sectors de tota la comunitat educativa i la sanitat.

Els sindicats, especialment des de l’esquerra sindical i que tenen un pes molt important en els sectors, tenen la responsabilitat de promoure i posar a disposició tots els seus recursos per enfortir un procés d’autoorganització així, que seria a més el millor antídot contra possibles maniobres de desgast, divisió o acord a la baixa signat a esquena de les i els vaguistes que vulguin portar endavant les cúpules dels sindicats de la concertació o corporatius. Aquesta és, sens dubte, la millor forma per acabar amb una dècada de retallades i la degradació dels serveis públics.

També pots llegir: Vaga 25 i 26 de gener: contra l’empobriment de la classe treballadora i la degradació dels serveis públics!


Facebook Twitter
Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light