×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

Vaga Educació i Sanitat | Milers de persones clamen contra la precarietat i la degradació dels serveis públics

Milers de treballadores dels sectors de Sanitat i Educació s'han manifestat avui en la primera jornada de vaga en defensa dels serveis públics i contra la precarietat i les retallades del govern català.

EsquerraDiari.cat

dimecres 25 de gener de 2023
Facebook Twitter

Gairebé 20.000 persones s’han manifestat aquest dimecres pels carrers de Barcelona en la primera jornada de vagues a la que han convocat els sectors de l’Educació i la Sanitat públiques (aquest últim només per al dia 25) i que continuarà demà amb noves accions descentralitzades de la comunitat educativa arran de tot el territori català.

La jornada d’avui ha començat a primera hora del matí amb piquets informatius a la plaça dels Països Catalans i a Drassanes per part de personal educatiu i sanitari, i del sector d’interines i interins respectivament. A més, més tard també s’han sumat també una columna que ha sortit des de l’Hospital Clínic de Barcelona amb metges, infermeres i demés personal sanitari.

A les 11 del matí han convergit totes les columnes i piquets a plaça Sant Jaume, des d’on minuts després començava la manifestació unitària entre personal sanitari i la comunitat educativa, juntament amb organitzacions estudiantils com el Sindicat d’Estudiants, el SEPC i Contracorrent, les quals també convocaven i feien una crida a sumar-s’hi. La manifestació ha acabat a les portes del Parlament de Catalunya al crit de "Sense sanitat estem morts i sense educació no hi ha futur".

Per altra banda, el sindicat Metges de Catalunya convocava també a una manifestació que tenia el seu inici davant el departament de Salut i que ha reunit a més de 7.000 facultatius.

La jornada d’avui, és una bona represa de les jornades històriques de la comunitat educativa de l’any passat i de la taula sindical de sanitat del 2021. No obstant, per torcar-li el braç a les polítiques precaritzadores i de pauperització dels serveis públics dels diferents departaments i el govern de la Generalitat, és necessari retornar a la coordinació exemplar de les vagues de l’any passat.

Et pot interessar: Cinc claus de la vaga catalana d’educació i sanitat

Com a expemple, era fonamental que la Taula Sindical de Sanitat no cedís a les amenaces de la patronal sanitària d’impugnar la convocatòria dels sindicats (diferent, per altra banda, de la de Metges de Catalunya) per un defecte de forma, i no desconvocar en cap cas.

Davant les pressions mercantils de la patronal és important que els sindicats de base s’hi oposin frontalment i no pas desconvocar preventivament a l’espera d’una possible anul·lació judicial. I en cas de que així fos, reprendre amb més força que mai la defensa de milers de treballadores i treballadors dels sectors sanitaris enfront dels atacs conjunts entre govern, patronal i justícia.

D’altra banda, és necessari també reprendre amb més força les assemblees auto-organitzades que es van fer en molts centres educatius els dies previs a les jornades de vaga educativa de l’any passat, així com enfortir-les i estendre-les. Coordinant-les entre els diferents sectors de tota la comunitat educativa i la sanitat.

Els sindicats, especialment des de l’esquerra sindical i que tenen un pes molt important en els sectors, tenen la responsabilitat de promoure i posar a disposició tots els seus recursos per enfortir un procés d’autoorganització així, que seria a més el millor antídot contra possibles maniobres de desgast, divisió o acord a la baixa signat a esquena de les i els vaguistes que vulguin portar endavant les cúpules dels sindicats de la concertació o corporatius. Aquesta és, sens dubte, la millor forma per acabar amb una dècada de retallades i la degradació dels serveis públics.

També pots llegir: Vaga 25 i 26 de gener: contra l’empobriment de la classe treballadora i la degradació dels serveis públics!


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó