×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube
banner

El capitalisme i els seus governs destrueixen el planeta, destruïm el capitalisme!

Joves, estudiants i treballadors de les joventuts i agrupacions anticapitalistes, socialistes i revolucionàries impulsades per la Fracció Trotskista - Quarta Internacional (FT-QI) a Argentina, Brasil, Estats Units, Xile, Mèxic, França, Estat espanyol, Alemanya, Itàlia, Veneçuela, Bolívia, Perú, Costa Rica i Uruguai ens sumem a la Vaga Mundial pel Clima aquest 24 de setembre i en set idiomes diferents cridem el mateix: Si el capitalisme destrueix el planeta, destruïm al capitalisme!

Fracció Trotskista - Quarta Internacional

dimecres 22 de setembre de 2021
Facebook Twitter

Aquest 24 de setembre omplirem els carrers una vegada més en una nova Vaga Mundial pel Clima. Els motius ens sobren: l’agudització de la crisi climàtica, demostrada en les inundacions, sequeres i incendis forestals devastadors, i com planteja l’últim informe del Panel Intergubernamental de Expertos sobre Cambio Climático (IPCC), i els plans extractivistes de l’imperialisme a Amèrica Llatina i Àfrica, fan més urgent la necessitat de mobilització.

En aquesta convocatòria del 24S exigim als governs que es prenguin mesures urgents per a frenar l’escalfament global i avançar en la transició energètica. Però davant l’agudització de la crisi climàtica és necessari aixecar un programa independent i conquistar una estratègia per a acabar amb la causa de la catàstrofe eco-social que ens amenaça: el sistema capitalista.

L’escalfament global com a resultat de la producció capitalista representa una amenaça directa per a la vida de centenars de milions en les pròximes dècades. Però en lloc de sucumbir a la desesperació i la desmoralització climàtiques, hem de canalitzar la nostra frustració cap a la lluita per a enderrocar el sistema capitalista. No és massa tard per a evitar nivells catastròfics d’escalfament. Però no hem de fer-nos il·lusions en els partits del capital per a fer els canvis que necessitem. Només la classe treballadora i els seus aliats tenen el poder de construir un nou sistema en interès del conjunt de la humanitat.

Amb una crisi ambiental que s’aguditza, no hi ha temps que perdre

La publicació de la primera part de la sisena Avaluació de l’Informe de l’IPCC va ser concloent: l’evidència científica reunida demostra que el procés d’escalfament global torna més perilloses les seves conseqüències, fa cada vegada més difícil la seva reversió i accelera els temps per a prendre mesures per a detenir-ho. Els canvis en el clima de la Terra es donen “en totes les regions i en el sistema climàtic en el seu conjunt”, molts d’aquests canvis observats en el clima “no tenen precedents en milers, sinó en centenars de milers d’anys, i alguns dels canvis que ja s’estan produint, com l’augment continu del nivell de la mar, no es podran revertir fins d’aquí diversos segles o mil·lennis”.

Però si l’evidència científica de l’escalfament global és una clau de l’Informe de l’IPCC, l’altra clau és l’evidència de la seva vinculació directa amb la manera de producció capitalista. Ja no queden dubtes de l’impacte d’aquesta manera de producció en el sistema climàtic, que s’ha escalfat de forma enormement accelerada des del començament de la Revolució industrial, sent les emissions descontrolades de gasos d’efecte d’hivernacle responsables de generar un desequilibri global que ens està portant a la catàstrofe.

L’informe torna a insistir que tret que es redueixin profundament les emissions de diòxid de carboni (CO₂) –i altres gasos d’efecte d’hivernacle–, fins a arribar a un nivell net zero entorn del 2050, la meta de l’Acord de París serà inassolible. Aquest acord, negociat en la XXI Conferència sobre Canvi Climàtic (COP 21) de 2015, cerca mantenir l’augment de la temperatura global mitjana per sota dels 2°C i limitar que arribi a 1.5°C, llindars que es consideren de conseqüències greus per al desenvolupament de la vida en el planeta. Però en realitat aquests objectius estan fracassant estrepitosament. Segons les estimacions més pessimistes, s’espera que el planeta superi el límit de 1,5°C en poc més d’una dècada i que per a finals de segle pugui aconseguir els 3°C d’escalfament.

Les conseqüències catastròfiques d’aquesta dinàmica ja estan a la vista: augment de sequeres de proporcions mai vistes a Argentina i Brasil, així com els incendis descontrolats a Turquia, Grècia, Tunísia o Estats Units, les pluges torrencials i inundacions a la Xina, Alemanya i països del nord d’Europa; o a Amèrica Llatina, una de les regions més afectades per les tempestes i inundacions com ho va ser Mèxic fa unes setmanes.

Som testimonis de la intensificació de ciclons tropicals, escalfament i acidificació de rius i oceans, onades de calor, precipitacions extremes i inundacions, totes manifestacions terribles d’una situació completament inèdita per a la humanitat i, encara que sembla sentit comú que ocorrin fenòmens naturals, no han d’implicar el cost de vides o pèrdues materials. Les tragèdies i danys socials són responsabilitat dels governs i són evitables, però es necessiten plans de construcció, planejament i adaptació sota control de les i els treballadors juntament amb les poblacions afectades.

Els efectes del canvi climàtic els sentim les i els joves, treballadors, dones i desocupats a les regions, poblacions pageses i originàries, mentre aquest grapat d’empresaris en el món, que són multimilionaris a costa del nostre treball, poden relocalitzar-se fàcilment des de les àrees més afectades pel canvi climàtic. Ells i el seu sistema són els responsables de destruir la naturalesa, encara que les seves conseqüències no siguin iguals per a tots.

No és la “activitat humana”, és el capitalisme: que la por al col·lapse no ens impedeixi pensar nous futurs

La responsabilitat de l’escalfament global i de la destrucció dels ecosistemes té una forma històrica concreta: el sistema capitalista. Marx veia una incompatibilitat fonamental entre la producció sostenible i el capitalisme: a través de la producció de mercaderies –explicava- el capitalisme crea una ruptura metabòlica, alterant les condicions necessàries per a un intercanvi durador entre els éssers humans i la naturalesa. Si bé va descriure aquest fenomen en relació amb l’esgotament dels nutrients del sòl per l’agricultura capitalista, avui som testimonis de la mateixa ruptura metabòlica que ocorre en diversos sistemes terrestres i afecta el nostre clima, aigua i aire.

La irracionalitat d’aquesta manera de producció, en estar basat en l’explotació del treball, en la mercantilització i destrucció de la naturalesa, en el creixement il·limitat de producció i consum –pensat des del guany empresarial i no les necessitats de les persones- ho fa incapaç de mantenir una relació harmònica amb el sistema terra.

Són les empreses multinacionals com Chevron, Shell, Total, Repsol, ExxonMobil, British Petroleum, ENI, entre les més conegudes, les que es lucren amb l’extracció i producció de combustibles fòssils, mentre que els governs les impulsen i garanteixen la continuïtat dels seus negocis. El capitalisme continua generant tota una sèrie de processos autodestructius que tenen efectes brutals sobre les persones i les espècies, en molts casos encara desconeguts. La lògica és destruir una regió -o “zona de sacrifici”- i passar a la següent, a la recerca de més guanys.

Mentre milions de persones a tot el món sofreixen per fam, la pandèmia, d’origen zoonòtic, ha deixat en clar com l’agro-negoci i la producció industrial d’aliments impulsats per la cerca de lucre destrueixen ecosistemes sencers per a lliurar-los al monocultiu, alliberant patògens com el coronavirus o produint-los en condicions ideals amb mega-granges d’animals amuntegats i maltractats, i atestats d’antibiòtics, com vam veure amb la grip A i molts altres abans. El capitalisme cosifica als animals com a mera maquinària a explotar.

No obstant, hi ha els qui decideixen posar el focus en què el problema són els “éssers humans”, en comptes d’aquesta manera de producció irracional i anàrquica. Aquests discursos, sumats als qui diuen que ja no hi ha tornada enrere i ens dirigim al col·lapse i l’extinció, bloquegen la possibilitat de pensar i construir altres futurs possibles. Ens bloquegen a imaginar un altre sistema social diferent, com és el socialisme, un sistema organitzat democràticament pels treballadors, escoltant totes les veus i posant la ciència al servei de planificar l’economia, la producció i la distribució sota una nova relació, harmònica, racional i sostenible, amb la naturalesa, on ja ningú sofreixi per no tenir menjar o habitatge.

Cimeres climàtiques: una gran farsa per a no canviar res

Així com l’últim informe de l’IPCC va demostrar que l’Acord de París havia estat completament impotent per a posar un fre a les emissions de CO₂, la COP 26 que tindrà lloc a Glasgow al novembre serà una nova posada en escena d’aquesta farsa.

La realitat és que aquests cims han estat i continuen sent dominades per les grans corporacions capitalistes i els governs de les principals potències contaminants del planeta. Així va quedar en evidència en la Conferència del Clima de Madrid (COP25) de 2019, que va ser patrocinada per Endesa i Iberdrola, dos pesos pesants de l’oligopoli energètic i la primera i vuitena empreses més contaminants de l’Estat espanyol. O en la filtració de documents que proven la ingerència de les grans companyies petrolieres i d’energia nord-americanes en els cims climàtics celebrats entre 1989 i 2002 i la redacció final dels seus acords; o el cas de la Shell, que es troba entre les 10 empreses més contaminants del planeta i com va influir en la redacció dels propis Acords de París.

Són aquestes corporacions imperialistes i els seus lobbies multimilionaris, juntament amb els grans bancs i els governs capitalistes de complicitat amb grups armats privats i paramilitars, que promouen l’extracció i producció de combustibles fòssils, o de mega-projectes contaminants en països semi-colonials d’Amèrica Llatina i Àfrica, de la mà del desplaçament de comunitats originàries i una gran quantitat d’atacs i assassinats a defensors de la terra i activistes ambientals.

Les mesures dictades pels cims i les agendes "verdes" dels governs només són dutes a terme en tant i quan no afectin els negocis ni els interessos de les grans corporacions, el comerç mundial i la producció capitalista. Les denominades energies renovables, intensives en capital i tecnologia, són desenvolupades per grans multinacionals com una nova font d’acumulació de riqueses. El discurs verd d’aquestes corporacions i dels països imperialistes posa especial èmfasi en la necessitat d’incentius fiscals per a garantir la rendibilitat de les renovables. Continua considerant a l’energia com una mercaderia i redueix el problema a l’emissió de GEI, ocultant deliberadament, entre altres coses, l’impacte social i ambiental de la mineria necessària per a obtenir els materials utilitzats en la infraestructura de les renovables. Quan països i multinacionals imperialistes han aconseguit reduir les seves emissions de gasos contaminants, ho han fet deslocalitzant la seva producció i contaminació a països semi-colonials amb la complicitat dels capitalistes natius i els seus governs, i reforçant els llaços de dependència.

Per a donar una idea de la farsa basta dir que des del Protocol de Kyoto en 1997 s’han llançat a l’atmosfera el 50% de les emissions totals de CO₂ que han tingut lloc des de l’inici de l’era industrial (en 1750), i només en els últims set anys s’ha emès el 10%. Després de la Cimera de París (2015) es van registrar els majors increments en les emissions de CO₂ de la història del capitalisme.

La crisi climàtica, que és cada vegada rellevant en els cims i fòrums internacionals com els cims de la Terra i els diàlegs convocats per Joe Biden enguany (com en el Dia de la Terra i els Fòrums sobre Energia), la CELAC i la cimera del G7, són dirigides de principi a fi per les grans potències imperialistes, tant per a obrir nous mercats, com per a desenvolupar negocis vinculats a les energies netes.

Negacionisme reaccionari i capitalisme verd, dues respostes des del poder que ens porten al desastre

Enfront de l’escalfament global es proposen diferents estratègies en el marc del capitalisme. D’una banda, el negacionisme de l’extrema dreta, amb figures com Bolsonaro, Abascal, Morrison o en el seu moment Trump, alineat sense més amb els interessos del gran capital dedicats al combustible fòssil i l’agro-negoci (però també al que ja prepara el negoci de la transició, com el cas de Elon Musk, sense objeccions a donar suport a la ingerència imperialista a Bolívia per a garantir-se el liti destruint els ecosistemes i poblacions). Aquesta posició, finançada per les grans corporacions de les indústries petroliera, energètica i automotriu, segueix en voga i intenta estendre’s, especialment a Llatinoamèrica, en sectors de la joventut des de sectors autodenominats “llibertaris”.

D’altra banda, totes les variants del capitalisme verd i els seus representants polítics, des dels governs i partits de l’establishment imperialista mundial fins als partits social liberals i els verds, demostren a cada pas que només utilitzen el discurs verd com greenwashing per a afavorir a les seves burgesies o aplicar polítiques reaccionàries.

Malgrat les seves promeses de campanya i el seu coqueteig amb la política del Green New Deal, l’imperialista Joe Biden ha actuat com un feroç defensor dels interessos de les grans corporacions que lucren els combustibles fòssils, concedint més de 2.000 nous permisos per a l’exploració de petroli i gas en terres públiques i tribals en els primers sis mesos de l’any (i el pla de concedir 6.000 permisos per a cap d’any), mentre pressiona a l’OPEP perquè augmenti la seva producció de petroli. Al mateix temps, l’exèrcit nord-americà i la seva maquinària de guerra infernal desplegada per tot el globus, consumeix més combustibles fòssils i emet més gasos contaminants que 140 països. Per part seva, la Xina és el major productor mundial de C02 amb el 30% del total. I no només planeja començar a reduir les seves emissions recentment en 2026, sinó que continua construint centrals a carbó mentre externalitza activament la seva destrucció i riscos ambientals amb la seva matriu extractivista a Llatinoamèrica i altres regions mitjançant exportació de mega-granges porcines, mega-projectes hidroelèctrics, etc.

El mateix succeeix amb el discurs verd del govern d’Alberto Fernández a Argentina, que en nom d’un fals “desenvolupament” impulsa l’explotació d’hidrocarburs fins i tot offshore destinant subsidis estatals milionaris al fracking a Vaca Muerta (considerat per la pròpia ONU com una “bomba de carboni”), com a part de tota una matriu extractivista que inclou mega-mineria, agro-negoci i producció industrial de porcs; o el del govern del PSOE i Podemos en l’Estat espanyol, que fa gala del seu compromís amb el medi ambient però està repartint milers de milions d’euros dels fons de la Unió Europea entre les empreses més contaminants del país, per esmentar només alguns exemples. O en alguns altres casos a Amèrica Llatina, on governs que s’autodenominen “antineoliberals” combinen una retòrica de la defensa de les empreses estatals, la majoria productores d’hidrocarburs, amb els mega-projectes d’inversió privada imperialista, amb els quals busquen mantenir una retòrica progressista mentre continuen amb els plans ecocides.

La utopia del Green New Deal

La política del Green New Deal (GND) és defensada per l’ala “progressista” del Partit Demòcrata nord-americà com Bernie Sanders i Alexandria Ocasio-Cortez i el Democratic Socialists of America (DSA), així com per altres figures de l’esquerra neo-reformista europea, com Pablo Iglesias i Iñigo Errejón a l’Estat espanyol, i fins i tot Pedro Sánchez del PSOE ha coquetejat amb la idea, igual que ho va fer Biden.

Si bé el GND planteja alguns aspectes que són vists amb bons ulls pel moviment ambiental -com les garanties per a les ocupacions dels treballadors desplaçats dels combustibles fòssils, un gran programa d’obres públiques o garanties per als drets de sindicalització-, els grans partits del capital posen tots els obstacles possibles per a la realització d’aquestes demandes. Però el seu major límit no és aquest, sinó que com a programa sosté que les mega corporacions responsables de la crisi ecològica actual siguin les que mitjançant subvencions estatals desenvolupin la infraestructura per a sortir del desastre.

Això no només és una quimera -les corporacions s’han negat rotundament a abandonar els combustibles fòssils fins i tot quan se’ls ha proporcionat un important finançament estatal- sinó que a més premia a les mateixes empreses que són responsables de la crisi climàtica i ecològica a la qual ens enfrontem. Els gegants de l’energia, les empreses de combustibles fòssils i tots els majors contaminadors del món no es veuran incentivats a canviar a l’energia verda mentre existeixin possibilitats de continuar obtenint mega-beneficis en els sectors del petroli, el gas i el carbó.

Ja sigui defensant l’aplicació de programes com el GND o fent-se abanderats de propostes similars com l’Agenda 2030 de l’ONU, corrents neo-reformistes com Podemos o Más País a l’Estat espanyol, el DSA nord-americà o la França Insubmisa, se subordinen a l’estratègia del capitalisme verd. D’aquesta manera, acaben actuant com a justificadors “d’esquerra” de la idea utòpica i reaccionària que és possible un “capitalisme sostenible” i que les corporacions que han generat la crisi actual poden reconvertir-se en les salvadores del planeta.

Cap dels governs i partits capitalistes, ni tan sols aquells que es presenten com a “verds”, “progressistes” o de l’esquerra neo-reformista, està disposat a prendre les mesures que exigeix la situació. Perquè per a fer-ho haurien d’enfrontar decididament els interessos dels capitalistes. Per contra, alguns d’ells pretenen impulsar pseudo mesures de mitigació contra el canvi climàtic fent que sigui la classe treballadora i els sectors populars els qui paguin els seus costos. És el cas dels Verds a Alemanya, que volen augmentar l’impost al CO₂, afectant fonamentalment la classe treballadora i estan preparant acomiadaments massius per a avançar en el "canvi estructural" cap a la producció de cotxes elèctrics, producció que, en si, tampoc és una mesura verda per l’enorme cost en materials que suposa. És la mateixa política impulsada per Macron a França, amb l’augment del preu del dièsel que va desfermar el moviment dels Armilles Grogues, o el tancament de la refineria de Grandpuits, de la qual els treballadors en aliança amb els moviments ecologistes van respondre amb un pla per a mantenir les fonts de treball reconvertint l’empresa en forma sostenible. A Amèrica Llatina, el mecanisme imperialista del deute extern serveix com a extorsió per a l’avançada extractivista; els governs, sense distinció, reconeixen el deute i la utilitzen com a excusa de “aconseguir dòlars” per a pagar-la i justificar aquesta matriu de negocis destructiva i contaminant.

El moviment juvenil pel clima i les estratègies en pugna

El moviment juvenil, que s’ha posat dempeus a tot el món en els últims anys, ha demostrat decisió per a denunciar la crisi climàtica com ningú ho ha fet. Enfront de les “potències infernals” que ha engendrat el capitalisme, del qual avui les conseqüències resulten inevitables, és el moment de continuar portant al capdavant la tàctica de la vaga, tant estudiantil com laboral, com a mètode de lluita per a visibilitzar les nostres demandes.

Però dins del moviment no tots plantegem la mateixa estratègia. Mentre hi ha sectors que defensen com a perspectiva el Green New Deal o polítiques similars gestionades des dels Estats capitalistes, uns altres posen l’accent en la necessitat d’impulsar canvis individuals, per exemple, modificant els hàbits de consum, i en què la lluita política es dóna a nivell local o micro, mentrestant la burgesia disposa de governs, Estats i organismes internacionals per a afavorir els seus negocis. Una altra tendència estesa té un fort component antipolític i critica en peus d’igualtat qualsevol tipus d’organització política, sense delimitació de classe ni distingir si es tracta de partits o organitzacions lligades a l’interès burgès, Estats i governs, de les accions i organitzacions de la pròpia joventut i les majories explotades i oprimides. Això inclou tant agrupacions o ONGs que no volen denunciar a partits i governs per a no perdre els seus suports en aquests sectors, fins i tot donant-los el seu suport “crític”; com als qui creuen que per a vèncer només n’hi ha prou amb la lluita social i els seus moviments, i neguen la lluita política. Finalment, en molts sectors existeix una confiança en el rol dels estats capitalistes com a agents de cura i redistribució, la qual cosa suposa que els canvis necessaris per a superar aquesta crisi són íntegrament possibles dins de les democràcies burgeses, ignorant tant l’experiència històrica com la potencialitat de l’autoorganització del proletariat.

L’única manera d’atacar les causes de la catàstrofe ambiental global que ens amenaça és que en la lluita s’impliqui la majoria de la població amb la classe treballadora al capdavant. Si la relació de la societat amb la resta de la naturalesa està mediada per la producció, és revolucionant la producció com es pot regular racionalment el metabolisme amb la naturalesa. Per això la classe treballadora, l’única classe autènticament productora de la societat, és l’única classe que pot actuar com articulador d’una aliança social capaç d’activar el “fre d’emergència” davant el desastre al qual ens està portant el capitalisme.

La necessitat que la classe treballadora s’integri a la lluita climàtica amb les seves pròpies reivindicacions i els seus propis mètodes de lluita és vital per al desenvolupament del moviment. És necessari ajudar a trencar els prejudicis que existeixen en amplis sectors de la classe treballadora amb el moviment ambiental, encara que moltes vegades estiguin justificats per polítiques que en nom de la “defensa de l’ambient” l’han menyspreat equiparant-la amb les patronals contaminadores o han promogut fins i tot mesures que implicaven un atac directe a les seves condicions de vida sense més alternativa. Però, sobretot, és necessari enfrontar i denunciar el rol reaccionari que juguen la majoria dels sindicats burocratitzats. Especialment en els sectors de la indústria pesant i la indústria energètica, les burocràcies sindicals actuen com els millors socis dels capitalistes. Moltes vegades s’oposen a qualsevol mesura de transició ecològica, per més superficial que sigui, sota l’argument de “salvar els llocs de treball”, quan el que amaguen en realitat és una política per a salvar els guanys dels capitalistes, lligant el destí de la classe treballadora als bons negocis dels empresaris.

La classe obrera ha mostrat en moltes ocasions la seva potencialitat per a donar una sortida a la catàstrofe ambiental, unint les seves demandes a les del moviment ambientalista, com en la vaga de la refineria de Total en Grandpuits (França); o en la drassana Harland and Wolff a Irlanda, que va ser declarat en fallida però els seus treballadors van prendre les instal·lacions exigint la seva nacionalització i que s’implementi l’ús d’energies netes; o amb la participació de sectors de treballadors en les lluites contra la mega-mineria a Argentina, unint-se amb el moviment ambiental i a la joventut que enfronten l’extractivisme. Aquestes experiències incipients són una tendència que és necessari desenvolupar impulsant organismes de lluita i autoorganització que unifiquin a la classe treballadora amb la joventut i els moviments ambientals.

La joventut té el dret inalienable de rebel·lar-se contra un sistema que li està arrabassant literalment el futur a les pròximes generacions. Però perquè aquesta rebel·lió triomfi necessita d’una organització independent de la classe treballadora i la joventut explotada i oprimida, que defensi un programa i una estratègia de lluita per conquistar governs dels treballadors i pobles oprimits en ruptura amb el capitalisme. Contra els qui diuen que aquesta perspectiva és utòpica, nosaltres defensem que, per contra, és la més realista: sense planificar racionalment l’economia i acabar amb la dinàmica eco-destructiva del capitalisme que ens està portant a la catàstrofe, no podrem detenir l’ecocidi.

Necessitem construir partits revolucionaris per a impulsar l’auto-organització i vèncer a tots els que s’oposen a aquesta perspectiva, començant per les burocràcies sindicals i dels moviments socials i a les direccions polítiques reformistes que fan tot el que està al seu abast per a impedir que la joventut es rebel·li i els moviments de lluita es desenvolupin.

Necessitem una estratègia per a activar el “fre d’emergència”

El canvi climàtic ja està generant catàstrofes i efectes sociopolítics inevitables dels quals les grans potències i corporacions capitalistes no només són els màxims responsables, també són plenament conscients. Per això, fa anys que estan portant endavant una adaptació militaritzada al canvi climàtic, que contempla els seus efectes com a riscos polítics i de seguretat nacional per a les classes dominants. Un document del Departament de Defensa dels EUA de 2015 sosté que “el canvi climàtic és una amenaça creixent i urgent per a la nostra seguretat nacional, contribuint a incrementar els desastres naturals, els corrents de refugiats i els conflictes sobre recursos bàsics com el menjar i l’aigua”. I com es preparen per a això? Amb més exèrcits (tant estatals com para-estatals), tanques per al control de les fronteres, proliferació de discursos i mesures racistes contra la immigració, més camps de concentració per a migrants i refugiats, més forces de seguretat privades i repressió davant catàstrofes naturals per a eventualment defensar arxipèlags de prosperitat enmig d’oceans de misèria i degradació.

Cal esmentar que els qui estan patint les pitjors conseqüències de la crisi climàtica són els països que menys contribueixen a les emissions de CO₂, al mateix temps són els que comencen a registrar desplaçaments de la seva població per catàstrofes socials producte d’esdeveniments extrems meteorològics més forts, com en el cas de Centreamèrica, que, segons l’ONU, és la regió que ha estat caracteritzada com particularment vulnerable als impactes de canvis ambientals i climàtics.

Enfront d’això, i contra tota visió catastrofista que porta a l’escepticisme, la classe treballadora, la joventut i les dones treballadores i els sectors populars a tot el món també hem de preparar-nos. La catàstrofe ambiental portarà la lluita de classes i la rebel·lió de les i els explotats per la supervivència, no només la possibilitat que s’assagin sortides reaccionàries i fins i tot “eco-feixistes”.

Però no hem de lluitar només per la supervivència, perquè el capitalisme no només devasta el nostre futur en forma de destrucció ambiental, sinó destruint les nostres expectatives de vida. Vivim en un sistema que condemna a gran part dels éssers humans a viure en condicions de misèria i al qual la joventut ja no li deu res. De nosaltres depèn que el futur es doni dins de límits bio-físics del planeta, però també en un sistema que permeti desenvolupar les capacitats i habilitats dels éssers humans, fent possible la felicitat i la realització personal i desacoblant el valor humà de la seva productivitat. Només així podem fer front als grans problemes que viu la joventut, entre els quals destaca una salut mental cada vegada més minvada per la impotència davant la precarietat, el fracàs acadèmic, la falta de temps i l’explotació laboral.

Mai ha estat més urgent que ara “activar el fre d’emergència” contra el capitalisme; per a enfrontar les conseqüències de la crisi climàtica que afecta les majories treballadores del món, al mateix temps que lluitem per destruir les seves causes.

Un programa transicional anticapitalista per a evitar la catàstrofe

Enfront d’una perspectiva absolutament irracional a la qual ens aboca el capitalisme és evident la necessitat de mesures dràstiques i urgents per a prendre el present i el futur a les nostres mans mitjançant una planificació racional de l’economia mundial; o com diria Marx, mitjançant “la introducció de la raó en l’esfera de les relacions econòmiques”. Això només pot ser possible si la planificació de l’economia es troba en mans de l’única classe que per la seva situació objectiva i els seus interessos materials té la capacitat d’acabdillar a la resta dels sectors oprimits per a evitar la catàstrofe: la classe treballadora. La classe obrera, en tota la seva heterogeneïtat –que inclou a les seves diferents nacionalitats, pobles originaris i la lluita de les dones contra l’opressió patriarcal– compta amb la força social per a portar endavant una aliança obrera, popular i juvenil que acabi amb la doble alienació del treball i la naturalesa que imposa el capitalisme i avançar una planificació realment democràtica i racional de l’economia.

Una perspectiva per la qual lluitem les organitzacions juvenils que integrem la Fracció Trotskista-Quarta Internacional. Enfront de la farsa dels cims climàtics capitalistes i les promeses d’un “capitalisme verd”, és necessari desplegar un programa transicional orientat cap a una completa reorganització racional i ecològica de la producció, la distribució i el consum amb mesures com:

• L’expropiació del conjunt de la indústria energètica sota la gestió democràtica de les i els treballadors i el control de les comunitats pageses, originàries o indígenes i poblacions afectades per la producció, al costat de comitès de consumidors i usuaris populars. D’aquesta manera, el sector energètic podria iniciar una transició urgent cap a una matriu energètica sustentable i diversificada, prohibint el fracking (de gas i petroli), l’explotació offshore i altres tècniques extractivistes, reduint dràsticament les emissions de CO2 desenvolupant energies renovables i de baix impacte ambiental considerant les característiques de cada territori, i en consulta amb les comunitats locals.

• Expandir el transport públic gratuït de qualitat en tots els seus nivells per a disminuir dràsticament el transport individual, amb la perspectiva d’aconseguir la nacionalització i reconversió tecnològica sense indemnització i sota control obrer de totes les empreses de transport, així com les grans empreses automobilístiques i del metal per a aconseguir una reducció massiva de la producció automotriu i del transport privat, prioritzant per al transport de càrrega mitjans com el ferrocarril o les barcasses enfront dels camions. Aquestes mesures han d’apuntar a reduir el consum d’energia. Bona part dels objectes que es transporten conformen enormes circuits mercantils, que no tindrien sentit si no fos per la cerca de guanys. És per això que aquestes mesures són inseparables de la necessitat de decidir democràticament quina, com i on es produeix.

• La lluita per aconseguir condicions segures de treball en totes les fàbriques i empreses, lliures de tòxics i agents contaminants, unida a la reducció de la jornada laboral i el repartiment de les hores de treball sense rebaixes salarials entre totes les mans disponibles, com a part d’un pla general de reorganització racional i unificada de la producció i la distribució en mans de la classe treballadora i les seves organitzacions. Cap d’aquestes mesures pot implicar acomiadaments, precarització de les condicions de treball ni afectar les condicions de vida de les poblacions i els seus territoris.

• La creació de programes important d’obres públiques, sota el control dels treballadors i la comunitat, per a construir ràpidament infraestructura d’energia renovable, com a parcs solars i eòlics; llars resistents al clima i energèticament eficients; desenvolupar un transport públic net, ràpid i gratuït; modernitzar les xarxes d’energia i més, creant desenes de milions de llocs de treball amb un salari digne. Aquests programes han de finançar-se mitjançant impostos progressius sobre les grans fortunes i les principals corporacions contaminadores.

• L’expropiació de la gran propietat terratinent i reforma agrària per a petits pagesos i pobles originaris. Expulsió d’empreses imperialistes, confiscació dels seus béns i expropiació sota control obrer de tot el complex industrial agro-alimentari i exportador. A més, el monopoli del comerç exterior i la nacionalització de la banca per a poder finançar la reconversió i diversificació del model agro-alimentari sobre bases sustentables i democràtiques. Prohibició del glifosat, eliminació progressiva de tots els agro-tòxics i prohibició de la seva lliure comercialització, juntament amb inversió en recerca per a promoure mètodes alternatius com l’agro-ecologia, entre altres. Prohibició de la producció industrial d’animals, productora de GEI com a metà, responsables de desforestació i brou de cultiu per a pandèmies.

• La imposició de pressupostos ben dotats per a la conservació de la biodiversitat, tant d’espècies com de la gran varietat d’ecosistemes del planeta, amb especial recalcament en els que estan en major risc. Regeneració de les àrees degradades (mars, rius, llacs, boscos i camps) sobre la base d’impostos progressius al gran capital.

• La prohibició de la mega-mineria contaminant, la nacionalització de la mineria tradicional sota control obrer i la seva articulació amb el desenvolupament d’una indústria de recuperació de minerals de la ferralla electrònica, implementant la “mineria urbana” per al reciclatge de minerals escassos dels aparells electrònics i altres productes. Expulsió de les mineres imperialistes i confiscació dels seus béns per a remeiar el mal fet a les comunitats afectades. Prohibició de l’apropiació privada de béns públics com l’aigua.

• L’abolició del deute extern als països dependents i semi-colonials, que és una forma de coerció de les potències imperialistes per a adoptar ajustaments neo-liberals antiecològics i extractivistes, així com l’expropiació de totes les empreses contaminants als països perifèrics. És inimaginable resoldre la crisi ecològica en aquests països sense independència respecte de l’imperialisme, que alhora sosté un complex militar altament contaminant. Prou militarisme!

• Alliberament de les patents i l’estatització sota control obrer de totes les grans empreses farmacèutiques davant la persistència de la crisi del coronavirus i la previsió de noves i pitjors pandèmies, i per a proveir de vacunes gratuïtes i segures a tota la població mundial.

• L’obertura de les fronteres i tancament dels centres de detenció de migrants enfront del drama de la immigració, producte de la pobresa i l’espoliació imperialista, i també en moltíssims casos per la crisi climàtica.

• Una política radical dirigida a evitar els residus i a reciclar-los. No és suficient amb les instal·lacions de filtrat, depuració, etc. Fa falta una conversió industrial ecològica fonamental que eviti, a priori i a l’origen, la contaminació. Això implica també acabar amb l’obsolescència programada.

• L’aixecament del secret empresarial (que permet, per exemple, ocultar les emissions tòxiques) i l’obligació de portar registres públics on s’especifiquin les matèries primeres i els productes utilitzats. Per una producció científica lliure dels lligams del capitalisme i la seva competència irracional.

• Plans d’obres per a la contenció hídriques, hidràulica i d’infraestructura, així com estudis de sòl necessaris per a donar resposta a milions de famílies en situació d’emergència residencial, així com reubicar en condicions dignes i salubres a la població que es trobi en risc d’inundació o contaminació. Això de la mà del desenvolupament de veritables plans de contingència social i d’obres públiques, sota control de treballadors i pobladors.

Aquest programa, al costat d’altres mesures d’imperiosa necessitat, és òbviament impossible d’aconseguir en els marcs del capitalisme. Per a dur-ho a terme, fa falta una estratègia revolucionària que enfronti decididament als responsables del desastre.

La joventut que avui surt als carrers a tot el món per a lluitar per la “justícia climàtica” té el desafiament d’avançar en la radicalització del seu programa per a impulsar la lluita de classes i acabar amb el sistema capitalista, l’Estat que garanteix l’ordre burgès i posar tots els ressorts de l’economia mundial en mans de la classe obrera. Aquesta és la precondició indispensable per a instaurar un sistema basat en la solidaritat, que recompongui racionalment el metabolisme natural entre la humanitat i la naturalesa, i que reorganitzi la producció social respectant els cicles naturals sense esgotar els nostres recursos, acabant al mateix temps amb la pobresa i les desigualtats socials.

En el nostre segle, les condicions de l’època de les crisis les guerres i les revolucions es reactualitzen, enfrontant a la classe obrera i els pobles del món no només a la barbàrie de la guerra i la misèria, sinó de catàstrofe ambiental i la potencial destrucció del planeta. Un projecte veritablement ecològic que davant la crisi ambiental a la que ens condueix el capitalisme només pot ser-ho en tant sigui comunista i la classe treballadora, aliada al conjunt dels sectors populars, es disposi subjectivament a l’avantguarda d’imposar-lo mitjançant la lluita revolucionària, contra la resistència dels capitalistes.

No hi ha temps que perdre: Organitza’t amb nosaltres!

Les i els joves que impulsem les agrupacions juvenils socialistes revolucionàries que signem aquesta declaració som part del moviment climàtic i les lluites en defensa de l’ambient en diferents països i continents: contra l’avançada extractivista del fracking, la mega-mineria, les mega-granges porcines i l’extensió de la frontera agrària i l’atac a comunitats originàries i indígenes a Argentina, Brasil, Bolívia, Xile, Perú, Mèxic, Veneçuela, Costa Rica i Uruguai; així com també a Europa contra els atacs a la classe obrera sota discursos verds com a França, l’ampliació dels aeroports en l’Estat espanyol o els mega-projectes constants a Itàlia, o la lluita contra la Dakota Access (DAPL) i Line 3 pipelines als EUA, fent costat a les poblacions originàries desplaçades i contra els atacs a la classe obrera a tot el món.

Cridem a la joventut de tot el món que no es resigna a que ens arrabassin el futur, a donar junts aquestes lluites des d’una perspectiva revolucionària. No podem perdre el temps. Tenim la força per a acabar amb aquest sistema. El capitalisme i els seus governs destrueixen el planeta; destruïm el capitalisme! Organitza’t amb nosaltres!

SIGNEN:

Joventuts i agrupacions anticapitalistes, socialistes i revolucionàries impulsades per la Fracció Trotskista - Quarta Internacional (FT-QI)

Juventud del Partido de los Trabajadores Socialistas (PTS) – Argentina | Faísca Anticapitalista e Revolucionária (MRT + independents) – Brasil | Left Voice - Estats Units | Agrupación Anticapitalista Vencer (PTR + independents) – Xile | Agrupación Juvenil Anticapitalista (MTS + independents) – Mèxic | Le Poing Levé - Révolution Permanente – França | Contracorriente (CRT + independents) - Estat espanyol | Revolutionäre Internationalistische Organisation (RIO) – Alemanya | Frazione Internazionalista Rivoluzionaria (FIR) – Itàlia | Liga de Trabajadores por el Socialismo (LTS) – Veneçuela | Liga Obrera Revolucionaria (LORCI) – Bolívia | Corriente Socialista de las y los Trabajadores (CST) – Perú | Organización Socialista Revolucionaria (OSR) - Costa Rica | Corriente de Trabajadores Socialistas (CTS) – Uruguay.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l'Europa fortalesa”

“Presentem una llista a les eleccions europees per dir prou al genocidi a Palestina i l’Europa fortalesa”

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l'Argentina i Amèrica Llatina

Fora Milei, fora Vox i fora Repsol, Telefónica, Santander... de l’Argentina i Amèrica Llatina

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"