×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga de dones: “A Polònia hi ha un incendi que sorgeix de les dones, ja estan fartes”

Bloquejos d'autopistes, manifestacions, vaga de dones i marxa nacional a Varsòvia. El moviment de dones pel dret a l'avortament a Polònia cull cada vegada més suports contra el govern conservador.

Josefina L. Martínez

dissabte 31 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Desenes de milers de dones van abandonar els seus llocs de treball i van prendre els carrers en diverses ciutats poloneses durant la jornada de Vaga del passat dimecres. L’endemà passat, una massiva manifestació nacional ha arribat a la capital, amb l’objectiu de “paralitzar Varsòvia”. Paradoxalment, la ciutat està més mobilitzada que mai. Les concentracions i accions directes del moviment de dones, desafiant les mesures restrictives per la Covid, han canviat per complet el clima polític a Polònia.

El primer ministre del conservador partit Justícia i Llibertat (PIPÍ), Jaroslaw Kaczynski, ha assegurat que les manifestants són “criminals” que tracten de “destruir la nació polonesa” i ha cridat als seus seguidors a enfrontar-les. “Aquesta és l’única manera en què podem guanyar aquesta guerra”, va dir Kaczynski, utilitzant aquest llenguatge bèl·lic en un discurs que va emetre el dimarts en el seu compte de Facebook. Des del govern, ha ordenat a la policia desplegar-se davant les Esglésies i les cases dels polítics, ja que les activistes han realitzat múltiples “escarni” davant dels seus domicilis.

Conversem amb Emília Debska, feminista polonesa, resident a Madrid, que participa del moviment de dones, més enllà de les fronteres. La seva família està Polònia, igual que les seves millors amigues, la qual cosa succeeix allí ho sent molt pròxim.

“La primera vaga de dones pel dret a l’avortament lliure va ser al 2016. Ja llavors es va intentar presentar un projecte de Llei amb la prohibició de l’avortament. Allí va sorgir un moviment molt fort de dones a Polònia, que van sortir als carrers –sense aquest context afegit que tenim ara de la pandèmia– i van aconseguir que aquesta Llei no passés. Es pot dir que darrere del que està passant ara està també aquesta base social que es va crear al 2016. S’ha ampliat, ha evolucionat, ha canviat, però hi ha una base social que va sorgir fa quatre anys amb el centre a la lluita pel dret a l’avortament”, explica.

El moviment va sorgir el dijous 22 d’octubre, en conèixer-se la resolució del Tribunal Constitucional de Polònia sobre un dels supòsits en què fins ara està permès l’avortament. Aquest és el supòsit de malformació del fetus o quan són molt poques les possibilitats que neixi viu.

Emília assegura que “el Tribunal Constitucional a Polònia ara mateix està molt polititzat… i dóna la raó al govern de Polònia, que és ultraconservador. Aquest govern vol llevar aquest supòsit, dient que no està d’acord amb la Constitució de Polònia de l’any 97. El Tribunal Constitucional els dóna la raó, i gairebé tot seguit les dones surten al carrer. Des de dies anteriors se seguien en diverses xarxes socials, perquè sabíem que anava a sortir aquesta decisió. I lamentablement el Tribunal Constitucional no ens va sorprendre”.

El que va venir després, ho defineix com un veritable “incendi” als carrers: “La plataforma d’organització de la Vaga de dones a Polònia va començar a moure les protestes, cridant a mobilitzar a la gent, i porten des de llavors als carrers a través de diferents accions: protestes, bloquejos de carrers. El primer que van fer va ser anar a la casa de Jaroslaw Kaczynski, el líder del partit PIPÍ. Per descomptat es van trobar amb un munt de policia. I després van començar a mobilitzar-se en diferents ciutats i pobles.”

Comenta amb entusiasme que les dones van rebre molta solidaritat en les seves accions i durant la vaga de dones. Els seus companys de treball van secundar perquè moltes dones poguessin fer atur i anar a les manifestacions. Això també es pot veure en les manifestacions –afirma Emília– on molts també ajuden a les manifestants, per exemple, creant cordons de seguretat enfront de la policia.

La llei d’avortament polonesa ja era molt restrictiva abans d’aquesta modificació. Però si aquesta resolució passa “s’anirà retallant cada vegada més el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos”. Emília tem, a més, que el govern utilitzi la crisi de la Covid per a culpabilitzar a les manifestants de l’augment dels contagis, com va succeir a Espanya amb les marxes del 8M. Ara com ara, tot indica que el moviment continua collint adhesions i és cada vegada és més fort.

“Les manifestacions són una cosa molt bonica: van sortir dones de totes les edats. Dones que van estar en l’aixecament de Varsòvia en la Segona Guerra Mundial, van sortir fins a les àvies. I elles també van criticar com podia el govern moure una resolució així, en un moment de pandèmia.

En aquesta setmana de manifestacions s’han conegut notícies sobre l’acció de grups neonazis, que han atacat a les manifestants en alguna ocasió. Emília ho confirma: fins i tot en una oportunitat un cotxe es va llançar a tota velocitat contra les manifestants. Però de l’altre costat, en les concentracions massives, hi ha molta determinació i cabreig.

“La gent diu: ‘estem cabrejades’. ‘No volem més d’això’. Els lemes de les manifestants són fortes, insults en moltes ocasions. El lema més popular és #wypierdalac, que a Polònia és un insult molt potent (com ‘Vés-te a la merda!’). I això a mi m’agrada, perquè sembla que la gent està farta. I aquest incendi, aquesta revolució, que parteixi de les dones, em sembla molt bonic”.

Aquest divendres s’ha concentrat tot en la capital: l’objectiu era paralitzar Varsòvia. “Paralitzar la ciutat, però mobilitzar Varsòvia, en realitat. Perquè Varsòvia està més mobilitzada que mai”.


Facebook Twitter

Josefina L. Martínez

Nació en Buenos Aires en 1974. Es historiadora (UNR). Autora del libro Revolucionarias (Lengua de Trapo, 2018), coautora de Cien años de historia obrera en Argentina (Ediciones IPS). Vive en Madrid. Escribe en Izquierda Diario.es y en otros medios.

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna