×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga estatal de metges: els sindicats asseguren que el seguiment és del 85%

Els metges i metgesses de tot l'Estat estan en peu de guerra contra el Reial decret llei 29/2020. Faran una aturada diària l'últim dimarts de cada mes que no sigui festiu mentre no s'obtingui una resposta de l'Administració. Aquesta és la primera vaga del sector en vint-i-cinc anys.

EsquerraDiari.cat

dijous 29 d’octubre de 2020
Facebook Twitter

Diverses desenes de metges interns residents (MIR) protesten en la plaça Sant Jaume de Barcelona. (EFE)

La Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) ha assegurat en un comunicat que fins a les 9.00 hores d’aquest dimarts el seguiment de la vaga dels professionals de la salut "és un èxit", en situar-se entorn del 85% malgrat les traves que han posat els serveis de salut autonòmics en la negociació dels serveis mínims.

La convocatòria d’aquesta jornada de vaga estatal de metges, la primera en 25 anys, és presentada per la CESM com una "crida d’auxili" per la situació de la professió i per a "vetllar per la seguretat dels pacients" després de l’aprovació, per part del Govern, del reial decret que permet contractar professionals sense especialitat.

Diversos metges participen en la concentració convocada per la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) enfront del Congrés dels Diputats, per visibilitzar la vaga convocada avui per a tots els metges d’Espanya contra el decret que, en la seva opinió, els precaritza i rebaixa la qualitat assistencial. — J.J.Guillin / EFE.

La CESM assegura que la vaga ha estat un “èxit” ja que, segons les seves dades, fins a les nou del matí l’estava secundant al voltant del 85% dels metges, malgrat els serveis mínims imposats per les Comunitats, “en alguns casos casi ni 24 hores abans de la vaga i amb la imposició del cent per cent dels efectius”.

Els metges i metgesses de tot l’Estat faran un atur diari l’últim dimarts de cada mes que no sigui festiu mentre no s’obtingui una resposta de l’Administració, un pla que serà revisat permanentment pel comitè de vaga. No es descarta que s’ampliï la mobilització a noves dates.

Reial decret llei 29/2020

El detonant dels aturs ha estat l’aprovació del Reial decret llei 29/2020, que permet entre altres coses contractar de manera excepcional a personal sanitari extracomunitari o que no hagi aconseguit plaça en la passada convocatòria de MIR.

Et pot interessar: Zelador de l’Hospital Bellvitge: “Està augmentant l’activitat i el personal sanitari és insuficient”

Per al CESM, el Reial decret suposa “un pal·liatiu a la nefasta política de gestió de recursos humans que s’ha fet des de les diferents administracions i que en aquest cas, a més, posa en perill tant la qualitat assistencial del Sistema Nacional de Salut en perjudici dels pacients com les condicions laborals per als professionals".

Serveis mínims abusius

La convocatòria segons la CESM, està ideada de manera que interfereixi "el menys possible" en l’assistència sanitària de la ciutadania, encara que la integrant de la permanent de la CESM, María José Campillo, ha denunciat a Europa Press que "Els serveis mínims que ens han imposat són abusius: en molts casos el cent per cent i en uns altres com a mínim el 80%".

Campillo ha argumentat davant la convocatòria de la vaga que la sanitat pública espanyola "està llastrada" des de fa dècades per la falta d’inversió i el "maltractament continu" als professionals, als quals se’ls ha mantingut "en precari", alguna cosa que també "han patit els pacients", en disposar els metges de poc temps per a poder atendre’ls.

Et pot interessar: Comença la vaga de metges contra “el desmantellament de l’atenció primària”

La pandèmia "ha posat al descobert totes les deficiències d’un sistema, que s’estava mantenint amb l’esforç dels professionals però l’esforç ja no basta, per molt que ens vulguem multiplicar", ha dit la integrant de la CESM.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques