×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vaga feminista el 8 i 9 de març! que el moviment estudiantil buidi les aules i ompli els carrers!

És necessari que el Sindicat d'Estudiants i el SEPC convoquin assemblees en els centres d'estudi per a debatre amb quines demandes anirem les estudiants a la vaga feminista que es va aprovar en assemblea el passat 15 de gener a Barcelona.

Pa i Roses Barcelona

Contracorrent

dimecres 22 de gener de 2020
Facebook Twitter

El passat 15 de gener a l’assemblea feminista de Barcelona, unes 150 dones va votar, per àmplia majoria, convocar vaga el 8 i 9 de març en els seus quatre eixos: cures, consum, estudiantil i laboral.

En aquest sentit, estendre la nostra vaga feminista al dia 9 ens permet com a estudiants poder manifestar-nos i participar en el moviment des de les nostres aules. Enguany el context en el que sortim al carrer ha canviat. D’una banda, l’extrema dreta emergeix amb una lluita forta i acarnissada contra les feministes i la comunitat LGTBI, negant l’existència de la violència de gènere, volent restringir drets bàsics com l’avortament o volent imposar el “pin parental”. Per una altra, el govern “progressista” del PSOE i UP no suposa cap solució als grans problemes socials.

Si el context d’enguany ha canviat, la nostra situació no. Les joves sofrim, juntament amb les immigrants les pitjors taxes de precarietat i atur, accedir als estudis superiors i a l’habitatge és gairebé un luxe. Amb un govern que ni tan sols planteja derogar la reforma laboral i vol aprofundir en el procés de mercantilització de la universitat, no podem quedar-nos parades.

El nou ministre d’universitats, Manuel Castells, aposta per un model de privatització de les universitats. Segons ell, la inversió de les empreses privades no compromet la independència i qualitat dels estudis, i seria aconsellable pujar el preu de les taxes universitàries perquè la major part de les aportacions siguin de les i els estudiants i d’aquesta manera les universitats es veurien obligades a competir entre si. El seu objectiu és transformar els centres universitaris en empreses sotmeses als interessos de qui finança.

El plantejament de Castells suposa un pas més en el procés cap a la mercantilització i elitització de l’educació superior, accelerat des de la implantació del Pla Bolonya. És a dir, l’accés a la universitat serà molt més complicat i la necessitat de compaginar treballs impossibles amb estudis superiors, pitjor. Per això, aquest Govern, encara que es digui d’esquerra, no ens regalarà res, al contrari. Només el moviment estudiantil organitzat de manera independent de les institucions d’aquest Règim i els seus partits podrà lluitar per una universitat al servei de la classe treballadora i el poble.

A més, hem de continuar lluitant contra les agressions i violències masclistes que es donen en els centres d’estudi, creant protocols aliens i totalment independents de les institucions universitàries, per a així assegurar la seva efectivitat i, d’aquesta manera, impedir que les universitats puguin continuar encobrint el masclisme.

Enguany, a més, les joves hem tingut un paper actiu i protagonista als carrers, hem emergit amb força lluitant contra la sentència i la repressió política viscuda en aquests moments d’excepcionalitat històrica a Catalunya. La resposta de l’Estat, amb el PSOE al capdavant, va ser una repressió brutal als carrers que ha tingut com a resultat detencions, més preses polítiques i companyes ferides.

Per això, aquest 8 (i 9) de març ha de ser més combatiu que mai. A través d’assemblees on participem estudiants, professors i personal de la comunitat universitària, hem de posar dempeus un moviment capaç d’acabar amb la violència masclista, que lluiti pels drets democràtics, que posi fi a la precarietat de les nostres professores i que freni les pretensions de mercantilitzar més el nostre dret a estudiar. Que estigui al costat de les nostres companyes immigrants per a acabar amb la racista llei d’estrangeria i el tancament dels CIEs.

És necessari i urgent que els sindicats estudiantils convoquin vaga el 9M!

Per tot això, fem una crida als sindicats estudiantils com el SEPC i el Sindicat d’Estudiants a que convoquin vaga el 9 de març i impulsin espais de debat i reflexió en tots els centres d’estudi per a preparar aquestes jornades i garantir la vaga.

Aquesta setmana ens hem assabentat que el Sindicat d’Estudiants convoca vaga estudiantil contra el “pin parental” el dia 6. La millor manera d’enfrontar el pin parental i els atacs de la dreta contra els drets de les dones i la diversitat sexual és lluitant per l’educació sexual inclusiva en tots els nivells d’estudi, per posar fi al finançament públic als col·legis de l’Església i l’anul·lació de tots els concerts educatius i del Concordat. És a dir, per la total i efectiva separació de l’Església i l’Estat, quelcom que el govern que es diu “progressista i d’esquerra” del PSOE i UP no està disposat a fer efectiu, mantenint les relacions de l’Estat amb una institució tan reaccionària com l’Església.

Totes aquestes reivindicacions podrien sumar-se a la vaga convocada pel 9 de març pel moviment feminista, unint forces per a tornar a fer que la terra tremoli en una vaga feminista contra el sistema capitalista patriarcal. Sens dubte, cal donar suport a les accions que es convoquen per al dia 6 però, per descomptat, partim de l’oposició al mètode unilateral de convocatòria d’aquesta vaga per part del SE, sense promoure un debat previ en el moviment de dones ni escoltar el que les assemblees del 8M hagin decidit.

Una manera d’actuar a la que ens té acostumades el Sindicat d’estudiants i que des de Libres y Combativas no es proposen superar, que provoca el rebuig de moltes activistes i dificulta una participació més àmplia en la vaga malgrat les crides a la unitat, les quals només poden ser merament formals sota aquestes circumstàncies.

Lluitem per una educació pública, gratuïta, al servei de la majoria de la població i no d’un grapat de capitalistes, no hetero-patriarcal ni imperialista. Aquest 9M, parem tots els centres d’estudi.


Facebook Twitter

Pa i Roses Barcelona

Segueix-lo a Twitter

@PanyRosasEE


Contracorrent

Catalunya

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna