×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vídeo | França va a unes eleccions en un clima d’apatia i abstenció. Què es pot esperar?

França celebra eleccions presidencials aquest diumenge amb l'abstenció, apatia, falta de debat i la crisi dels partits tradicionals com a eixos excloents. L'estancament de Macron, el creixement d'una extrema dreta fragmentada i la feblesa de l'esquerra. Des de Toulouse, França, informa Julien Anchaing, editor de Révolution Permanente, part de la Xarxa Internacional La Izquierda Diario.

diumenge 10 d’abril de 2022
Facebook Twitter
Francia va a elecciones presidenciales en un clima de apatía y abstención ¿Qué esperar? - YouTube

Julien Anchaing, editor de Révolution Permanente, explica la situació prèvia a les eleccions del diumenge creuada per una forta apatia i abstencionisme (que creix entre els joves). L’estancament de Macron, el creixement d’una extrema dreta fragmentada i la feblesa de l’esquerra, que poden marcar un pròxim mandat creuat per la crisi i agitació social.

Una elecció monòtona, marcada per l’abstenció

Fa cinc anys, Emmanuel Macron va ser elegit president sobre la base de la divisió o afebliment dels partits i després de la successiva eliminació dels seus principals adversaris, soscavats per repetits escàndols. Els periodistes de Le Monde van arribar a comparar la campanya amb una pel·lícula de Tarantino. Enguany, la monotonia sembla imposar-se en una "no campanya" sense precedents.

Campanya “rara”, en la que “no passa res”, […] “encefalograma pla”, que anima a “no seguir res més” “amb sorpresa, decepció, desil·lusió i un toc de fatalisme”, comenta el lloc Mediapart en aquest sentit. Els canals de televisió no s’equivoquen, a més: els productors i altres amos de canals van cancel·lar la cobertura de les eleccions presidencials en la nit de la primera volta.

Com explicar semblant dinàmica? En primer lloc, en un context conjuntural, l’elecció d’Emmanuel Macron de rebutjar qualsevol debat, i els formats de programa als quals va donar lloc aquesta situació, no han ajudat a crear una dinàmica entorn de la campanya, que a vegades pot semblar "jugada per endavant". Aquesta situació és en si mateixa inseparable de la guerra d’Ucraïna, que va xocar contra el llançament de la campanya i va oferir un lloc de privilegi al president, després de dos anys marcats per la crisi sanitària. Finalment, la bretxa no ha fet més que engrandir-se entre els temes racistes i de seguretat que tot un sector dels candidats han volgut posar en el centre de la campanya i les preocupacions de gran part de la població, centrades en el poder adquisitiu.

No obstant això, la crisi té arrels més profundes, en la ruptura en els últims anys del bipartidisme que durant anys han aplicat polítiques neoliberals alternant governs conservadors i de la socialdemocràcia (PS), que ha resultat en una crisi de règim no resolta. Aquest és el criteri per entendre les tendències electorals, com el nivell esperat d’abstenció.

2022: Macron encapçala, la ultradreta a més del 30% i Mélenchon al capdavant per l’esquerra

La política antisocial de l’expresident François Hollande i la irrupció d’Emmanuel Macron en l’escenari polític nacional a partir de 2016 van precipitar la crisi del bipartidisme. Això continua sent sorprenent en les eleccions. Malgrat mantenir les seves posicions durant les eleccions autonòmiques, el Partit Socialista (PS) sembla estar en una fase terminal amb la seva candidata Anne Hidalgo, obtenint entre l’1% i el 3% de les intencions de vot en els sondejos, mostrant la seva decadència des de l’última vegada que aquest partit va governar, amb la presidència d’Hollande. Del costat dels Republicans, l’esperança suscitada per la unificació de la dreta tradicional darrere de la candidatura de Valérie Pécresse es va esfondrar ràpidament, i la dreta ja ha perdut tota esperança d’arribar a la segona volta de les eleccions presidencials. El debat sobre el seu futur polític agita a les dues forces a l’espera dels resultats d’avui.

Mancant un competidor creïble en la dreta, Emmanuel Macron lidera la carrera amb gairebé el 30% de les intencions de vot. L’actual president ha sabut utilitzar la guerra d’Ucraïna i la crisi pel coronavirus per a situar-se en el centre del joc, intentant aixafar el debat i dictar l’agenda política. Com assenyala l’economista i sociòleg, Stefano Palombarini, després d’haver estat triat per un "bloc burgès" que reuneix " les classes burgeses abans vinculades a la dreta i a l’esquerra" i "part de les classes mitjanes seduïdes per les promeses d’un avanç social possible gràcies a la perspectiva de “modernització” del capitalisme francès”, es va recompondre la seva base social, convertint-se en un “bloc de dreta”. Queda marcada per la seva estretor, i la incapacitat del projecte de "guerra social" de Macron per a aglutinar a sectors de les classes treballadores.

Enfront d’Emmanuel Macron, apareix amb importància el percentatge que podria obtenir l’extrema dreta és un altre dels marcadors centrals de l’elecció, amb un terç de les intencions de vot acumulades per als seus tres candidats. Aquests últims aprofiten el gir autoritari, securitari i racista iniciat pel govern des de l’estiu de 2020. Aquesta constitueix una resposta a dinàmiques de lluita de classes, expressades en el moviment dels Armilles Grogues o les mobilitzacions antiracistes de juny de 2020, i té un caràcter preventiu, amb les classes dominants preparant les seves tropes per a futurs moviments socials.

En aquest context reaccionari la candidata d’Agrupación Nacional, Marine Le Pen (filla del fundador de l’agrupament d’extrema dret Frente Nacional), apareix com la rival favorita amb al voltant del 21% de les intencions de vot. Si el fenomen de la candidatura del periodista racista i islamofòbic Eric Zemmour (candidat de Reconquista) va capturar a part del seu electorat aprofitant la crisi oberta després de les eleccions autonòmiques i les contradiccions de l’intent per "desdemonitzar" l’Agrupación Nacional (buscant enlairar-la del passat d’extrema dreta), la seva escalada racista va contribuir a suavitzar la imatge de Marine Le Pen.

Zemmour ha mantingut una estratègia de dirigir-se amb els seu discurs reaccionari cap a les classes populars insistint en les últimes setmanes sobre la qüestió del "poder adquisitiu", amb aquesta demagògia busca ocultar la veritable identitat del seu projecte, neoliberal en el fons. En aquest últim pla, Marine Le Pen ha buscat "credibilitat" multiplicant els senyals als empresaris: compromisos sobre la devolució del deute públic, abandó de la sortida de l’euro i fins i tot, més recentment, de jubilació als 60 anys.

Finalment, del costat de l’esquerra institucional i de l’extrema esquerra, la feblesa general (al voltant del 27% de les intencions de vot acumulades) testifica una incapacitat per a dialogar amb demandes polítiques més radicals que s’expressen des de 2017, i de manera ininterrompuda, al carrer. El moviment dels Armilles Grogues, la vaga contra la reforma de les pensions i les mobilitzacions feministes, antiracistes i ecologistes no han trobat cap sortida política real. Els projectes més allunyats d’aquestes aspiracions -el neoliberalisme verd d’Europa Ecología Los Verdes (EELV) i la candidatura xovinista del Partit Comunista (PCF) que van acompanyar el gir reaccionari del règim, així com l’intent fallit d’unir a l’esquerra entorn de l’exministra de Justícia Christiane Taubira van acabar col·lapsant. Per part seva, els dos candidats d’extrema esquerra emmalalteixen d’una certa rutina i la impossibilitat d’expressar-se en els debats.

Al capdavant de l’esquerra apareix Jean-Luc Mélenchon que només capitalitza parcialment aquesta dinàmica. El candidat de la Unión Popular va molt per davant, amb entre el 15 i el 17% de les intencions de vot, es manté per sota del seu nivell de 2017 en les enquestes del mateix període, encara que el llindar per passar a la segona volta sigui més baix amb la irrupció de la candidatura de Zemmour. En aquest context, els que donen suport a la candidatura de Mélenchon volen creure que una certa dinàmica de “vot útil” pot assentar-se a favor. No obstant això, el candidat d’Unión Popular podria sofrir el fet que una tendència de “vot útil” beneficiï als seus oponents de dreta (en particular, Marine Le Pen), i que, malgrat el seu desig de mobilitzar a les classes treballadores i la joventut, hauria d’estar centralment preocupat pel que és l’última característica de l’elecció: un nivell d’abstenció que promet no tenir precedents.

Una abstenció que alimenta la por de les classes dominants a la lluita de classes que s’aveïna

Per altra banda, l’abstencionisme continua avançant. Brice Teinturier, enquestador (Ipsos), imagina dos escenaris. “O puja la mobilització i podem esperar en aquest moment una abstenció continguda, direm 25%, o realment estem en un altre patró, i aquí sí que podem estar en la zona del 28 o 30 per cent d’abstenció”. Amb el precedent d’eleccions autonòmiques on s’havia subestimat el nivell d’abstenció (dos terços dels votants al final), els enquestadors adverteixen sobre interpretacions massa precipitades i eviten declaracions definitives, però la majoria coincideix a parlar d’una abstenció potencialment històrica.

Això afecta primer a la joventut i els treballadors, beneficiant a Macron i desfavorint a l’esquerra i l’extrema dreta. Com assenyala el sociòleg Vincent Tiberj, l’abstenció “beneficiarà al candidat que es dirigeixi als votants més consistents. (…) Llavors seria bastant favorable a Valérie Pécresse, després a Éric Zemmour i, probablement, a Emmanuel Macron. Aquest últim, a més, té el gran avantatge d’atreure a la França que li està anant bé, que té tots els motius per anar a votar”.

En el context d’aquesta "estranya" elecció presidencial, alguns no oculten una certa preocupació per aquesta perspectiva. Fa unes setmanes, el president del Senat i figura històrica dels Republicans, Gérard Larcher, va advertir sobre el risc de "crisi de legitimitat" a les quals podria enfrontar-se un segon mandat de Macron, si se saltés les eleccions presidencials. “Cal anar amb compte, ja estem a cinc setmanes i mitja que venç el termini de la primera volta, si no hi ha debat, si no hi ha informe, no hi ha projecte, imagina’t el president de la República reelegit, perquè serà en una forma d’omissió del debat democràtic, amb el risc de legitimitat durant el mandat”, explicava a Europa 1.

Cécile Cornudet, columnista del periòdic econòmic Les Echos comenta “és en moments d’indiferència política quan poden ocórrer accidents democràtics. És al carrer on s’assenteix l’empipament quan la política ja no és un regulador”. Mentre que Marc Lazar apunta al fet que “[Macron és] odiat per l’esquerra, per la dreta i per les classes treballadores”. Si fos reelegit sense un debat real sobre qüestions econòmiques i socials, la situació postelectoral podria ser "molt problemàtica", un perill en el qual insisteix el Financial Times .

Igual que el col·lapse dels partits del règim i l’afebliment dels organismes intermedis, l’abstenció és de fet l’expressió d’una crisi d’hegemonia i de la capacitat del règim per organitzar el consentiment. El seu corol·lari és la radicalitat de les lluites i la dificultat de controlar-les. Amb la guerra d’Ucraïna, la pujada de preus i les reformes exigides per les classes dominants, començant per la de les pensions, aquests elements anuncien un futur quinquennal potencialment explosiu. Si les eleccions estan marcades per un predomini de les forces polítiques reaccionàries en el terreny polític, el carrer podria recuperar ràpidament els seus drets.

Davant aquesta vitalitat potencial de la lluita de classes que podria marcar el pròxim quinquenni, urgeix preparar-se per a les lluites que venen i construir un bloc de resistència capaç d’enfrontar la conjuntura que s’aveïna, sigui com sigui el desenllaç de l’elecció. Això implica la independència del règim, el rebuig absolut a participar en el més mínim intent de front republicà en suport a Macron, però també una batalla contra les il·lusions posades en una victòria electoral que substitueixi a l’autoorganització i les lluites per venir. En aquest sentit, dem una crida a donar suport a les candidatures d’extrema esquerra que, malgrat els seus límits, tanquen una voluntat de transformació social des de baix i una lluita intransigent contra la patronal.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna