×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Vladimir Putin anuncia el començament d’una “operació militar especial” a Ucraïna

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat aquesta matinada una operació militar especial a la regió prorussa del Donbass.

La Izquierda Diario

dijous 24 de febrer
Facebook Twitter

“He pres la decisió d’una operació militar”, ha declarat Putin en un inesperat missatge televisat en el qual ha agregat que “l’objectiu de l’operació és protegir les persones”. Rússia lluitarà per la desmilitarització d’Ucraïna i jutjarà a aquells que cometen "crims contra els ciutadans pacífics”.

Putin ha remarcat que les circumstàncies exigeixen que Rússia actuï "amb fermesa i immediatament" i ha assenyalat que "les Repúbliques Populars de Donbass han sol·licitat l’ajuda". Així mateix, ha remarcat que "Rússia no pot existir amb una amenaça constant que emana del territori ucraïnès".

El mandatari rus ha aclarit que "els nostres plans no inclouen l’ocupació de territoris ucraïnesos".

Les tensions a la regió havien escalat després que el president de Rússia anunciés aquest dilluns la seva decisió de reconèixer la independència de les autodenominades "Repúbliques Populars" de Donetsk i Lugansk, després de la qual cosa es van signar acords d’amistat, cooperació i assistència mútua entre Rússia i totes dues repúbliques.

La resposta dels Estats Units i la Unió Europea va ser més que previsible. De moment, no s’han sortit del llibret de la “diplomàcia coercitiva”, consistent en un còctel de sancions econòmiques, desplegament militar als països de l’OTAN pròxims a Moscou i enviament d’armes a Ucraïna.

L’anunci d’aquest dijous acaba amb les tensions d’aquests dies i porta a la primera acció militar en territori ucraïnès.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha publicat en la xarxa social twitter que "les oracions del món estan amb el poble d’Ucraïna aquesta nit mentre sofreix un atac no provocat i injustificat per part de les forces militars russes. El president Putin ha triat una guerra premeditada que portarà una pèrdua catastròfica de vides i sofriment humà".

El mandatari dels Estats Units ha agregat que "els Estats Units i els seus aliats i socis respondran de manera unida i decisiva. El món farà que Rússia rendeixi comptes".

Periodistes de mitjans dels Estats Units informen que s’han escoltat explosions a Kíev, si bé encara no és clar l’abast de l’operació ordenada pel president rus.

L’acció militar ordenada pel president rus obre les portes a un enfrontament major. Més enllà de les seves declaracions d’una "defensa nacional" davant l’avanç dels Estats Units i les potències imperialistes europees el règim de Putin és completament reaccionari. No només està al servei dels interessos capitalistes d’oligarques afins sinó també d’objectius contrarevolucionaris en un sentit més ampli, com va mostrar la intervenció militar ordenada per Putin per a aixafar l’aixecament popular a Kazakhstan, o la ingerència a favor de sostenir el règim d’Assad a Síria.

Dècades d’opressió nacional, primer sota el tsarisme i després sota l’estalinisme, i ara amb la negació llisa i plana per part de Putin de l’estatus d’Ucraïna com a Estat, alimenten a Ucraïna un nacionalisme antirús reaccionari, utilitzat pel govern de Zelenski, pels oligarques lligats als negocis amb els Estats Units i la UE, i per les potències imperialistes.

Amb el pretext de la “sobirania d’Ucraïna” o la defensa de la “democràcia” contra la “autocràcia”, els Estats Units i l’OTAN estan empenyent les tendències a una guerra que serà catastròfica per als treballadors i els pobles.

Per això els socialistes cridem a enfrontar amb la mobilització la possibilitat d’aquesta guerra reaccionària, contra l’OTAN i les sancions imposades per les potències imperialistes, així com rebutgem la ingerència de Rússia a Ucraïna. Ucraïna és en aquest joc una moneda de canvi.

La possibilitat d’una Ucraïna independent està indissolublement lligada a la lluita contra els oligarques de tots dos bàndols i a una perspectiva socialista. La possibilitat de detenir les guerres reaccionàries al desenvolupament de la revolució socialista i a acabar amb la dominació imperialista a tot el món.


Facebook Twitter
3 d'octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

3 d’octubre de 2017: una jornada que va demostrar que hi ha una alternativa amb independència de classe al processisme

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l'1-O

Postals de la repressió espanyolista que no va poder acabar amb l’1-O

El procés s'enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

El procés s’enfonsa: per què la "unitat popular" no emergeix com a alternativa?

S'agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l'autonomia

S’agreuja la crisi del Govern: requiem pel processisme i tornada a l’autonomia

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s'empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Solidaritat amb els acomiadaments de Decathlon a Getafe

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Èxit de seguiment a les aturades de TMB Busos a Barcelona

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques