×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Xerrada a Barcelona | Crisi climàtica i fons europeus: un nou ajustament capitalista pintat de verd

Aquest dijous no et perdis el col·loqui 'Crisi climàtica i fons europeus: nou ajustament capitalista pintat de verd' en el que participaran l'ambientòleg Marc Cerdà i Pablo Castilla de l'agrupació juvenil ContraCorrent.

EsquerraDiari.cat

dimarts 5 d’octubre de 2021
Facebook Twitter

Aquest dijous 7 d’octubre es realitza, al Casal de Barri Pou de la Figuera de Barcelona, col·loqui ’Crisi climàtica i fons europeus: nou ajustament capitalista pintat de verd’ organitzat per Esquerra Diari. En la xerrada participaran Marc Cerdà, ambientòleg i membre de l’Observatori Crític del Canvi Climàtic, i Pablo Castilla, portaveu de l’agrupació juvenil ContraCorrent.

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència és el projecte del govern del PSOE i Unidas Podemos per a l’ús dels fons NGEU durant els pròxims anys. L’Estat espanyol rebrà un total de 140.000 milions. Fins a l’any 2023 rebrà un total de 72.000 milions d’euros que no hauran de ser retornats, a diferència de la suma restant que podrà ser sol·licitat fins a 2026 i que sí que hauria de ser retornat.

Entre els seus objectius oficials es troben “la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió territorial i social, i la igualtat de gènere”. El punt ecològic apareix com una de les principals estrelles del projecte. Les partides destinades a una “mobilitat sostenible, segura i connectada” seran de les més quantioses, ntre les principals apostes d’aquesta inversió es troba el desenvolupament de l’hidrogen verd i el vehicle elèctric. En aquest marc es planteja també la “Transició energètica justa i inclusiva”, un altre dels grans pilars d’aquest projecte on les energies renovables i l’hidrogen verd són grans protagonistes.

Un projecte que, lluny del discurs de “transició ecològica”, té una lletra petita molt menys ecofriendly. D’una banda, perquè la fabricació de transports elèctrics i les seves bateries a partir de cobalt, liti i manganès requereix un alt consum d’energia, a més d’incrementar l’explotació extractivista d’aquests minerals, en la seva majoria en països semicolonials on operen les multinacionals europees.

D’altra banda, el desenvolupament d’energies renovables sota control de les mateixes empreses energètiques responsables de l’actual model, que es continuarà realitzant prenent els seus comptes de beneficis com a única guia, no suposarà una altra cosa que la devastació del territori per a la construir mega parcs eòlics o fotovoltaics. Una cosa a la qual ja ens tenen acostumats.

Revestit de lletra “progressista”, el pla del govern no és més que capitalisme verd pur i dur que no qüestiona el control privat de sectors estratègics com l’energètic. De fet, estableix un marc ideal perquè les grans empreses espanyoles, les que porten mesos sobrecarregant el preu de la llum, entrin a treure profit reforçant així un sistema on els recursos estan al servei de la minoria que els posseeix i no de la majoria social.


Facebook Twitter
Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

"Dani", l'últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

"Dani", l’últim talp de Marlaska que establia relacions amb dones per infiltrar-se en moviments socials

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern de PSOE i Unides Podem se sumen a l’enviament de tancs a Ucraïna

Per frenar l'ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Per frenar l’ofensiva privatitzadora de la sanitat: impulsem la coordinació i preparem una vaga general de tots els serveis públics

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d'estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”

Gran jornada de lluita contra Ayuso a la Complutense: centenars d’estudiants i treballadors protesten al crit de “Visca la lluita de les sanitàries!”