×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Zones Verdes de Santa Coloma de Farners en perill

La tala d'arbres indiscriminada que prioritza els beneficis de les empreses que la duen a terme, estan posant en perill les zones verdes del poble.

Sylvia Barragan Sacco

dijous 6 de gener de 2022
Facebook Twitter

El nostre poble té un entorn envejable. Totes les persones que ens visiten no deixen de meravellar-se amb la quantitat de verd que poden gaudir al nostre voltant, el Parc de Sant Salvador, els camins que ens porten a Castanyet o a Farners, com es va aconseguir recuperar el bosc després del greu incendi de l’any 1994, la Font de l’Alemany i les zones verdes de Santa Coloma Residencial, pulmons verds que ens asseguren una vida plena i sana.

Malauradament, el nostre consistori va decidir externalitzar la seva competència en matèria de prevenció d’incendis al Consell Comarcal de la Selva i aquest quan fa les licitacions públiques fa servir el criteri econòmic per sobre de l’interès comunitari de preservar els espais verdes lliures del perill d’incendi, però amb l’arbrat que pertoca. Les empreses que es presenten compten amb els guanys que rebran per la venda de la fusta que tallen i per tant fan una tala indiscriminada, tallen el que els fa servei econòmic i deixen els arbres que no tenen benefici empresarial.

Acabem com sempre en el benefici empresarial, tema recurrent en la gestió de l’administració que no vol entendre mai que la cosa pública no pot tenir benefici empresarial, que la cosa pública és pel servei a la ciutadania que per això paga els seus impostos, per gaudir de serveis no per beneficiar empreses privades.

Fem una mica d’història, com hem arribat al punt que ara ens ocupa i ens preocupa?

L’any 2019 el CC de la Selva amb les competències delegades de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners va efectuar inspeccions en parcel·les de Santa Coloma Residencial que no estaven construïdes per tal de fer complir la normativa de prevenció d’incendis. El resultat d’aquestes inspeccions va ser que a l’estiu del 2020 es van rebre moltes notificacions als propietaris que, en el termini de 30 dies, havien d’efectuar la neteja de les parcel·les. La conseqüència d’aquestes notificacions, amb tan poc espai de temps per dur-les a terme, va ser que es van enviar moltes sancions a propietaris que ja havien fet la neteja.

També l’agost del 2020 es van fer treballs de tala indiscriminada en la Font de l’Alemany, malgrat que l’aprovació definitiva del Projecte executiu d’obertura i manteniment de les franges perimetrals de prevenció, de les parcel·les interiors i zones verdes no es va fer fins a un ple extraordinari celebrat el 29 de desembre de 2020, greu falta administrativa.

Després de donar compte i denunciar públicament totes aquestes irregularitats ètiques, no s’ha consultat a les veïnes i veïns de Santa Coloma Residencial, i administratives, es va executar un projecte que no tenia l’aprovació definitiva, tornem aquesta tardor amb el mateix tarannà: tala indiscriminada en la zona reservada per activitat escolar on també se salten els compromisos adquirits amb l’Associació de Veïns de Santa Coloma Residencial, segons ens consta el compromís al qual es va arribar va ser el de fer una tala moderada i d’això res: tala a tot drap, ràpid perquè no es pugui aturar aprofitant l’època nadalenca.

Llegim el comentari fet per un veí que viu molt a prop de la zona devastada:

Doncs bé, amb els treballs que s’han dut a terme al parc de la Font de l’Alemany i que s’estan duent a terme a la zona reservada per activitat escolar, queda demostrat que des de l’any 2019 l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners estava incomplint la normativa legal que, per altra banda, estava exigint i sancionant a propietaris a través del Consell Comarcal de la Selva.

Això, políticament i jurídicament, té un nom.

La resposta rebuda del cap de sostenibilitat del CC de la Selva va ser: “si no esteu d’acord ens podeu denunciar, aneu al jutjat i ja ens trobarem”. El representant d’aquesta institució que va donar aquesta brillant aportació, en la seva pàgina web i en el discurs de benvinguda del seu president va dir:

(...) Us convido a endinsar-vos en aquest web i a participar en aquesta nova etapa que ara reinicio al capdavant de l’ens selvatà, amb responsabilitat, treball, il·lusió i amb la intenció de defensar els interessos de la comarca i de tots i cada un dels municipis amb austeritat, diàleg, consens i transparència; pilars que, al meu entendre, han de guiar l’activitat institucional i política.

I acaba dient:

(...) Des d’aquest espai aprofito per obrir-vos les portes de l’ens comarcal, perquè ens feu arribar les teves preocupacions, queixes o suggeriments. Em trobareu sempre com un aliat per a aquestes coses.

Perquè entre tots fem que la comarca de la Selva sigui millor!

Sigueu benvingudes i benvinguts.

Doncs, Sr. Balliu, no ens sentim ni benvingudes ni benvinguts, no veiem per cap lloc el diàleg, el consens i la transparència i tampoc veiem, Sr. Martí, la voluntat de l’equip de govern en fer una gestió amb diàleg, amb consens i amb transparència. Paraules que només s’escolten en discursos quan arriba el moment de les eleccions o quan s’assumeix un càrrec pretesament posat al servei del poble.


Facebook Twitter
El Ministeri de l'interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

El Ministeri de l’interior premia al policia nacional infiltrat amb una plaça a una ambaixada

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Prou espionatge i infiltracions del govern "progressista" contra organitzacions socials, sindicals i polítiques. Marlaska dimissió!

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

Cinc activistes es querellen contra el policia infiltrat que utilitzava relacions sexe-afectives

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l'autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

ERC i PSC acorden els pressupostos catalans: retorn a l’autonomisme, macroprojectes i suport a la reforma "ligth" de la Llei Mordassa

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l'Ajuntament

Mor una nova persona sense sostre a Barcelona després de les jornades "sensellarisme" de l’Ajuntament

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l'enviament de tancs a Ucraïna

El govern del PSOE i Unidas Podemos planeja l’enviament de tancs a Ucraïna

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

La inflació segueix en alça i els preus dels aliments “pels núvols”

L'economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts

L’economia creix un 5,5% en 2022 a costa de baixos salaris i preus alts