×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Convoquen a noves protestes a l’Iran després d’una possible condemna a mort d’un manifestant

Un tribunal de Teheran, capital de l'Iran, va dictar una sentència a un manifestant que podria habilitar la seva condemna a mort per participar de les protestes antigovernamentals després de l'assassinat de la jove Mahsa Amini. Altres cinc persones van rebre penes de presó per "conspirar" per pertorbar l'ordre públic. S'han convocat noves mobilitzacions contra el règim.

Redacció internacional

dimecres 16 de novembre de 2022
Facebook Twitter

Organitzacions socials, polítiques i activistes han convocat noves jornades de protestes durant els pròxims dies als carrers de l’Iran, després de conèixer una sentència de la Justícia que va condemnar a un jove per "fer la guerra a Déu" i que habilita una pena de mort després de la seva participació en les mobilitzacions dels últims dos mesos.

l’Iran s’ha vist sacsejat per protestes en tot el país des de la mort de Mahsa Amini mentre es trobava sota custòdia policial. La jove de 22 anys va ser detinguda per la Policia per suposadament vestir-se de manera inapropiada d’acord amb el codi de vestimenta del país. La seva mort va provocar un esclat de protestes en tot el país que van començar a demanar la caiguda del règim polític.

La convocatòria coincideix amb l’aniversari de les protestes desfermades fa tres anys per la pujada dels combustibles i en les que van morir 300 persones per la brutal repressió policial.

“Fem una crida als joves dels barris de Teheran a participar als carrers en l’aniversari del Novembre Sagnant de 2019. La fi del règim és a prop”, afirma el col·lectiu d’activistes a les xarxes.

Aquest mateix dilluns els estudiants de la Universitat Tecnològica de Sharif a Teheran i els de la Universitat de Ciències Mèdiques de Qazvin van realitzar una manifestació de protesta contra la repressió del règim. Per la seva part els estudiants de secundària en el districte de Golshahr de Karaj també van realitzar una manifestació contra el règim al crit de “Mort al dictador!” i “Aquest és l’any en què Khamenei serà enderrocat!”.

A més de la convocatòria del grup Joves dels barris de Teheran, les xarxes socials es van omplir de persones cridant a rememorar aquestes protestes i es van usar adhesius als carrers de Teheran demanant als veïns que es manifestin.

Les protestes són protagonitzades sobretot per joves i dones al crit de "dona, vida, llibertat", llancen consignes contra el Govern i cremen vels, un dels símbols de la República Islàmica i quelcom impensable no fa molt.

La nova crida a protestar es produeix un dia després que un tribunal de Teheran condemnés a un acusat a una possible pena de mort per "enemistat amb déu i corrupció en la terra”, en la primera condemna d’aquest tipus per participar en les mobilitzacions.

A més, també va ser condemnat per "incendiar un edifici governamental, pertorbació de l’ordre públic i reunió i conspiració per cometre crims contra la seguretat nacional”.

Al mateix temps, un altre tribunal de Teheran va condemnar a cinc acusats a penes de presó d’entre 5 i 10 anys per "pertorbació de l’ordre públic, reunió i conspiració per cometre crims contra la seguretat nacional".

Les autoritats judicials han acusat a més de 2.000 persones de diversos delictes per la seva participació en les mobilitzacions, en les quals es demana la fi de la República Islàmica, moltes de les quals s’enfronten a penes de mort.

En aquest sentit, l’ONG Iran Human Rights (IHRNGO), amb seu a Oslo, va advertir aquest dilluns contra el risc d’execucions ràpides després de l’anunci de la primera pena de mort.

“La comunitat internacional ha d’advertir amb fermesa a la República de l’Iran de les conseqüències d’executar a manifestants. Cridar als seus ambaixadors i implementar mesures de drets humans més efectives contra funcionaris són algunes conseqüències a considerar", va assenyalar en un comunicat l’organització.

El nombre de morts a mans de les forces de seguretat iranianes en les últimes setmanes ascendeix a 326, d’ells 43 menors d’edat, segons l’últim balanç de IHRNGO.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris