×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Pan y Rosas a la IV Conferència de Marxisme i Feminisme

Enguany, MarxFem se celebra online els dies 11, 12 i 13 de novembre. Avui dissabte, abans del tancament que estarà a càrrec de Nancy Fraser i Ochy Curiel, membres de Pan y Rosas de l'Estat espanyol, Argentina, Brasil i Xile intervendran sobre estratègies en un món en crisi.

EsquerraDiari.cat

dissabte 13 de novembre de 2021
Facebook Twitter
Pan y Rosas en la IV Conferencia Internacional de Marxismo y Feminismo - YouTube

La conferència internacional marxista feminista sorgeix de la iniciativa de la sociòloga i filòsofa feminista marxista alemanya Frigga Haug i de la secció feminista de l’Institut de Teoria Crítica de Berlín. En aquesta ocasió s’hi destaca la participació de Silvia Federici, Nancy Fraser, Christine Delphy, Tithi Bhattacharya, Jules Falquet, Ochy Curiel i la pròpia Frigga Haug, entre d’altres.

La lluita pel pa i les roses

El panell d’aquest dissabte, del corrent internacional Pan y Rosas es titula ’La lluita pel pa i les roses: estratègies a debat en un món en crisi’. Participen Andrea D’Atri, per Argentina, Josefina L. Martinez i Cynthia Burgueño, per l’Estat espanyol, Diana Assunçao, pel Brasil i Alejandra Decap, per Xile.

ENLLAÇ PER A ACCEDIR A LA CONFERÈNCIA PER ZOOM

Aquesta taula comença a les 16 de la tarda (hora espanyola) i podrà veure’s a través de La Izquierda Diario.

Andrea D’Atri és assessora parlamentària del Frente de Izquierda argentí. Fundadora de l’agrupació Pan y Rosas. És editora de ’Luchadoras. Historias de mujeres que hicieron historia’ i compiladora de l’antologia ’Flora Tristán: el martillo y la rosa’. És autora de ’Pan y Rosas. Pertenencia de género y antagonismo de clase en el capitalismo’, traduït a l’anglès, alemany, portuguès, italià i francès.

Josefina L. Martínez, és historiadora i periodista. Autora de ’No somos esclavas’ i de ’Revolucionarias’ i coautora de ’Patriarcado y capitalismo. Feminismo, clase y diversidad’, i Cien años de historia obrera en Argentina’.

Cynthia Luz Burgueño és treballadora del sector precaritzat de l’Educació a Catalunya. És historiadora i coautora de ’Patriarcado y Capitalismo. Feminismo, clase y diversidad’. Editora del diari digital català Esquerra Diari.

Diana Assunção és historiadora, treballadora no docent de la Universitat de Sao Paulo, organitzadora del llibre ’La precarización tiene rostro de mujer’ i presentadora del Podcast ’Feminismo y Marxismo’.

Alejandra Decap és candidata a diputada pel Districte 10 (Xile). Tesista de Lingüística Hispànica de la Universitat de Xile.

Breu història de les conferències MarxFem

La primera conferència es va celebrar a Berlín (Alemanya) en 2015, seguida d’una segona conferència a Viena en el 2016, amb cada vegada major presència internacional, i una tercera en Lund (Suècia) en 2018, on va intervenir Celeste Murillo de Pan y Rosas Argentina. Aquesta quarta conferència, que anava a realitzar-se en 2020, degué ser suspesa per la pandèmia i, finalment, la seu de Bilbao va decidir realitzar-la enguany amb una modalitat virtual, per a poder facilitar la participació de feministes de diferents ciutats del món.

La seva impulsora Frigga Haug, nascuda en 1937, és un sociòloga i filòsofa marxista alemanya, i té en la socialització del treball de cures i el mètode de treball de la memòria col·lectiva en les ciències socials les seves principals àrees de recerca. A partir de la seva activitat política des dels anys ’60, Haug va desenvolupar la idea que la visió unidimensional de les dones com a víctimes d’una societat patriarcal-capitalista no representa adequadament la seva realitat. Es nega a acceptar la definició de les dones com a víctimes passives, dependents i incapaces de resistir, perquè considera que aquesta objectivació dificulta visualitzar a les dones com a subjectes i les possibilitats de canvi.

Ha publicat nombrosos articles i llibres sobre aquests temes, com també sobre la política de la dona i Rosa Luxemburg. El més recent, ​’Rosa Luxemburg y el arte de la política’. A més, Frigga participa en la revista acadèmica Das Argument, des de 1965, des de la qual va llançar i coordina una reconeguda col·lecció de novel·les policials escrites per dones. És també qui gentilment ha recomanat a l’editorial Argument la publicació del llibre d’Andrea D’Atri, traduït a l’alemany, ’Brot und Rosen. Geschlecht und Klasse im Kapitalismus’.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah