×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó

Una dotzena de bucs de guerra de l'OTAN romanen aquest cap de setmana al port de Maó, tot esperant l'inici de les maniobres d'un exercici militar en aigües balears. És el primer desplegament des que el govern de Pedro Sánchez va aprovar la cessió de l'Estació Naval com a "port d'escala" de l'Aliança Atlàntica.

Arsen Sabaté

dissabte 27 d’abril
Facebook Twitter

El port de Maó rebia aquest divendres una dotzena de bucs de guerra per participar d’un exercici antimines de l’OTAN durant la pròxima setmana en aigües balears, sota responsabilitat organitzativa de l’Armada Espanyola.

Els bucs, que romandran al port de la capital menorquina fins dilluns 29 i executaran les maniobres en el mar Balear fins al 9 de maig, provenen de diferents nacionalitats, entre elles Itàlia, Grècia, França, Turquia i l’Estat espanyol, amb prop de 550 soldats a bord.

És tracta del primer desplegament militar d’ençà que el govern del PSOE i Sumar cedís la base naval de Maó com a nou "port d’escala" dels vaixells de l’OTAN en les seves missions al Mediterrani, tot just ara fa un mes. Sumant així el port menorquí a les dues bases que l’Aliança posseeix en territori espanyol, Rota i Cartagena.

Amb l’arribada dels bucs, la Plataforma Menorca per la Pau va organitzar el mateix divendres una concentració a les portes de l’Estació Naval, en protesta per expressar el rebuig a la presència de l’OTAN a l’illa. En ella, una cinquantena de manifestants van desplegar pancartes amb els lemes d’"OTAN No. Bases Fora".Per altra banda, Pablo Castilla, candidat del Corrent Revolucionari de Treballadors i Treballadores a les pròximes eleccions europees, denunciava ahir també que "amb la decisió de facilitar la base de Maó el govern "progressista" amplia els recursos per a intervencions imperialistes com els desplegaments en el marc de la guerra per procuració que sosté l’OTAN contra Rússia o situar vaixells en les proximitats de les costes de Palestina a mode de protecció preventiva d’Israel davant possibles represàlies de tercers estats pel genocidi en curs. El compromís del govern de coalició amb l’ofensiva imperialista europea i nord-americana és total".

Tornant però a l’estada dels bucs en port maonès, l’Ajuntament de Maó va aprovar dijous la proposta del PSOE i Ara Maó en la qual s’insta al ministeri de Defensa a consultar abans al consistori sobre qualsevol mesura que afecti l’ús del port i l’Estació Naval de la ciutat. La votació va tenir l’abstenció del PP i els vots en contra de la formació d’extrema dreta de Vox.

Preguntat també Castilla per quina sortida és necessària davant la situació de clima bel·licista generalitzat, el candidat del CRT responia que "avui, en plenes tendències al militarisme, és necessari el ressorgir de l’oposició a l’OTAN i del militarisme de l’imperialisme espanyol. L’esquerra anticapitalista, juntament amb els moviments antimilitaristes i les organitzacions juvenils hem de posar dempeus un gran moviment contra el rearmament imperialista i l’escalada militarista del govern espanyol, el PP i Vox, que lluiti per frenar el lliurament del port de Maó a l’OTAN, pel tancament de totes les seves bases, per tombar els pressupostos militaristes i exigir la retirada de totes les tropes a l’estranger".


Facebook Twitter

Arsen Sabaté

Editor d'Esquerra Diari.

Barcelona | @ArsenSabate

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó