×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Revés per al Govern xilè: tribunal declara inadmissible querella contra Dauno Tótoro

Es tracta de la querella que el Govern de Sebastián Piñera a través de l'intendent metropolità Felipe Guevara havia interposat per Llei de Seguretat de l'Estat contra l'excandidat a diputat i militant del PTR. El Setè Jutjat de Garantia de Santiago va rebutjar la querella per considerar que els fets s'emmarquen en "el legítim exercici de la llibertat d'expressió".

dimecres 20 de novembre de 2019
Facebook Twitter

El govern de Sebastián Piñera, l’intendent Metropolità Felipe Guevara i el seu equip d’advocats, han sofert una primera derrota davant un intent insòlit –només aplicat en les pitjors dictadures- per perseguir políticament als qui busquen expressar-se i emetre opinions contràries al seu Govern.

Després de la presentació d’una querella criminal en contra de Dauno Tótoro, dirigent del Partido de Trabajadores Revolucionarios, editor de La Izquierda Diario Chile i excandidat a diputat en 2017, per incitar a la “subversió de l’ordre públic”, el Setè Jutjat de Garantia de Santiago, amb data 18 de novembre, va declarar inadmissible la querella assenyalant que "els fets que aquests s’emmarquen en el legítim exercici de la llibertat d’expressió” i que “no constitueix delicte el relatat, per tant es declara inadmissible el present libelo”.

El dictamen de l’esmentat Jutjat reafirma el que ja havia assenyalat Tótoro en conèixer la querella: que es tracta d’una maniobra per part del Govern de Piñera per a perseguir políticament als qui des de fa ja un mes es manifesten als carrers expressant el seu desacord amb el Govern. “Aquesta mesura que Sebastián Piñera i el seu govern em vol aplicar per un suposat “delicte”, senzillament, d’expressar la meva opinió, el mateix que diuen milions de xilenes i xilens als carrers i en les seves llars des de fa setmanes: que renunciï un govern totalment deslegitimat i rebutjat per l’enorme majoria en aquest país”, havia afirmat el jove militant.

Davant la resolució del Jutjat, Piñera i el seu Govern tenen 5 dies per a apel·lar davant la Cort d’Apel·lacions. Des del PTS, el Partido de Trabajadores Revolucionarios i la xarxa de diaris internacional La Izquierda Diario fem una crida a la més àmplia campanya de solidaritat per a derrotar aquest intent de persecució política per part del Govern, i que serveixi per a lluitar pel judici i càstig als responsables polítics i materials de les violacions sistemàtiques als Drets Humans, per la llibertat dels presos i per a posar fi a aquest autoritari decret nascut en pitjors temps de dictadura. El que se suma als brutals casos de violació sistemàtica als DD.HH., amb assassinats, tortures, mutilacions, i molts altres aberrants mètodes contra els qui es manifesten.

Comunicat de Dauno Tótoro davant la interposició de la querella i previ al dictamen del Tribunal

El govern de Sebastián Piñera, a través del seu Intendent Felipe Guevara, s’ha querellat contra la meva persona per “delictes” contra la Llei de Seguretat Interior de l’Estat, una llei aplicada amb Pinochet i que fa recordar als pitjors temps de dictadura i els règims totalitaris de persecució política.

Aquesta mesura de Sebastián Piñera i el seu govern se’m vol aplicar pel suposat “delicte”, senzillament, d’expressar la meva opinió, el mateix que diuen milions de xilenes i xilens als carrers i en les seves llars des de fa setmanes: que renunciï un govern totalment deslegitimat i rebutjat per l’enorme majoria en aquest país, fins i tot amb enquestes que li donen menys del 13% de suport.

No ens estranya que Piñera i el govern vulgui atemorir amb mètodes que són realment insòlits. Si l’única sortida que proposa un govern tan feble és perseguir als dirigents polítics i socials, evidentment va per mal camí i es continuarà enfonsant com ho fa des de fa un mes.

En això sóc clar: l’únic que incita a la violència és el govern de Piñera, amb la violència de Carabiners i les Forces Armades, contra les i els manifestants i famílies, amb 24 assassinats oficialment, centenars de torturats i ferits, més de 200 persones amb mutilacions en els seus ulls o ferides oculars greus, gairebé 15.000 detinguts, gasant i colpejant brutalment a manifestants, siguin nenes i nens, dones, ancians i adults, en l’estat d’excepció i tocs de queda amb els militars i també després Carabiners. Mentre viola sistemàticament els Drets Humans de les grans majories mitjançant la violència d’Estat- el que ha estat denunciat per diversos organismes internacionals i de DD.HH.-, s’ha dedicat a rebutjar totes les demandes que el poble ha manifestat als carrers. Aquesta mesura insòlita no podrà fer callar les veus de milions.

Faig una crida a les organitzacions de Drets Humans i democràtiques, les organitzacions socials i polítiques, a intel·lectuals, personalitats, artistes i el món de la cultura, a les centrals i organitzacions sindicals, estudiantils, del moviment de dones, pobladors, el poble maputxe, i a la comunitat nacional i internacional en general, a rebutjar aquesta persecució que serà cada vegada amb major intensitat deslligada contra el poble treballador i les veus que lluitin enfront d’aquesta injustícia; i, així mateix, continuar exigint el judici als responsables polítics i materials dels crims als DDHH que s’han comès, l’alliberament dels presos polítics, i posar fi a la impunitat.

Finalment, les i els convido al fet que continuem impulsant la campanya internacional contra la repressió i persecució que venim aixecant amb centenars de personalitats internacionals com el premi nobel de la pau Adolfo Pérez Esquivel, Las Madres de Plaza de Mayo de l’Argentina-Neuquén i Alto Valle, intel·lectuals com Noam Chomsky i Judith Butler; artistes com Anita Tijoux.


Facebook Twitter
El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

El Suprem confirma la condemna de tres anys i mig de presó a Adrià Sas

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Primers candidats de Vox a les europees: "Des del feminisme combatiu, transinclusiu, antiimperialista i anticapitalista no us donarem treva"

Les llistes d'espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

Les llistes d’espera a Sanitat baten rècords: per una xarxa pública de salut sota control de treballadors i usuaris

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d'armes a Ucraïna

La hipocresia de Podemos: en el govern van votar els pressupostos militaristes, però ara es preocupen pels enviaments d’armes a Ucraïna