×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

28S: El dret a l’avortament públic i gratuït no està garantit per a totes

A Catalunya, actualment, tot i que la llei de l'avortament reconeix aquest dret, moltes dones no poden avortar a la sanitat pública per les objeccions de consciència dels hospitals. Per tant, de manera encoberta, el dret a l'avortament està privatitzat ja que moltes dones acaben havent de recórrer a clíniques privades per poder avortar.

Verónica Landa

dijous 28 de setembre
Facebook Twitter

En 2021 la Conselleria de Salut afirmava estar preocupada pel nombre de ginecòlegs que a la Sanitat Pública es consideraven objectors de consciència respecte a l’avortament: la meitat del total. Un obstacle al qual s’han d’enfrontar les dones que trien realitzar una interrupció voluntària de l’embaràs, i que són marejades d’un lloc a l’altre, pressionades per no realitzar-lo, ridiculitzades i culpabilitzades per un personal i unes institucions públiques.

En 2019, gairebé la meitat de les comarques catalanes disposava de cap centre autoritzat per dur a terme avortaments farmacològics.

La situació a Lleida va ser extremadament greu, no va haver-hi cap centre per fer avortaments quirúrgics fins al 2021. La conseqüència de no tenir la possibilitat de poder fer aquests procediments en aquestes zones va ser que les dones que volien exercir aquest dret es van haver de desplaçar a altres llocs o eren derivades a una clínica privada de Lleida amb concert amb el Departament. Negoci assegurat per les clíniques privades que apareixen com a salvadores i garants d’un dret reconegut i que ha de ser lliure, gratuït i universal.

A aquestes dades, s’afegeix que el 2020 el percentatge d’objectors de consciència a la demarcació de Lleida eren del 67%. L’objecció de consciència institucional de centres sanitaris no està contemplada per la llei, encara que s’han vist alguns casos, com el de l’Hospital Sant Pau en 2012.

A més, CatSalut finança centres que practiquen l’objecció de consciència, com ha publicat recentment ElCritic, assenyalant que sis hospitals finançats amb diners públics no notifiquen avortaments, i que en el cas del Sant Joan de Déu, no ho fan perquè no els practiquen per "valors". Ningú s’estranya en saber que aquests hospitals són religiosos.

El que crida l’atenció, i molt, és el finançament públic en aquests hospitals. Igual que en el cas de la derivació a clíniques privades a Lleida, o de la derivació de proves diagnòstiques que la sanitat pública no pot fer per manca d’espais, la sanitat privada continua enriquint-se amb la greu situació de la pública.

D’altra banda, aquests drets els tenim totes garantit? Si ets considerada immigrant il·legal, és clar que no. Les dones migrants no només s’han d’enfrontar a la racista llei d’estrangeria i a les traves burocràtiques de la sanitat pública que per no tenir padró ni residència no les atenen, només per urgències. L’avortament no és considerat una urgència, per tant, han de passar per mil obstacles per poder exercir aquest dret a la sanitat pública, i si no ho aconsegueixen han de recórrer a xarxes de suport, anar a clíniques privades, i, en cas de no poder pagar-les, enfrontar-se a avortaments clandestins.

En conseqüència, aquest 28 de setembre fem una crida per fer fora les empreses privades de la sanitat pública; fora l’Església i la seva moral dels nostres drets sexuals i reproductius; prou de finançar-les amb diners públics; i sobretot, pel dret a l’avortament per a totes!


Facebook Twitter

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?