×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Carta oberta als docents de secundària: la solidaritat amb Palestina ha d’arribar a tots els centres d’estudi

La setmana passada, estudiants de diferents universitats d’arreu l’Estat van reunir-se per crear els comités en solidaritat amb Palestina. Aquests comités van juntar centenars d’estudiants a Barcelona, Saragossa i Madrid, entre d’altres ciutats, a les principals universitats. Van impulsar xerrades, passaclasses, aturades i assembles. Ara, estan organitzan-se per la vaga del proper dia 26. Com a docents, no ens podem quedar amb els braços plegats i hem de formar part d’aquestes mobilitzacions i de l’organització de les mateixes.

Verónica Landa

dimarts 24 d’octubre
Facebook Twitter

Aquestes setmanes arrel dels continuos bombardejos d’Israel i el recrudeixement del genocidi a Palestina, el debate sobre l’ocupació israelí i la lluita del poble palestí torna a esser el tema principal de les tertúlies, els diaris i, també, dels carrers. A les nostres aula també hi arriba. És normal: el nostre alumnat no viu a un món diferent, sent el que està passat a Orient Mitjà, de la mateixa manera que sentia el que passava a Ucraïna. I no n’es pas ximple: entén perfectament l’hiprocresia del governs i de la Unió Europa, i d’aquest govern “progresista”, que es van omplir la boca amb la necessitat de donar suport a Ucraïna i de respectar els drets humans, però que no ha dubtat en cap moment de possar-se al costat de l’Estat genocida d’Israel validant el seu discurs de la guerra contra Hamàs.

I com a docents, tenim l’obligació d’explicar el que està passant a Palestina; d’explicar l’ocupació d’uns territoris des de fa 75 anys; de les massacres i les condicions en las que dia rere dia viu la població palestina des de 1948. I també, han de saber que d’això no només és responsable Israel: ho és també Gran Bretanya, Estats Units, la Unió Europea, i la resta de països que tenen interessos en mantenir a la “única democràcia” d’Orient Mitjà.

Malauradament, hi ha sectors que ens estan tildant d’adoctrinament per obrir aquest debat a les nostres classes. Com a docent de ciències socials, graduada en història, explicaré el conflicte de la mateixa manera que ho faig amb la relació de les guerres mundials amb les lluites imperialistes entre Estats; o que la guerra civil española no s’entén sense comprendre la revolució espanyola. Igual que s’ens deia que havien d’explicar que havia passat l’1 d’octubre de 2017 a les nostres aules, quan els nanos tornaven a classe i es trobaven uns instituts trencats per les empentes de la policia.

Per què ha de ser diferents amb el conflicte a Palestina? Per què es posa en dubte la nostra professionalitat, la nostra capacitat d’explicar-lo i de dotar d’eines per poder desenvolupar un pensament crític? Tant que s’omplen després la boca amb els continguts del currículum educatiu i de l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de que els hem d’aplicar als temaris, vindràn a censurar per dir que el que està fent Israel és un genocidi? Ens van a venir a dir adoctrinadors i proterroristes perquè denunciem que s’està assassinant des de fa 75 anys a la población palestina? No hem de tolerar cap tipus de “pin parental” que es vulgui imposar a l’educació pública. Som nosaltres els que som especialistes en els nostres àmbits, els que coneixem el nostre alumnat a les nostres aules i el que portem endavant la tasca d’ensenyar, tot i les contradiccions que això tingui en un sistema educatiu com l’actual.

Sense nosaltres, sense el personal docent, no docent i al personal educatiu externalitzat en condicions precàries, l’educació pública ni funcionaria ni existiria. Patim des de fa dècades les retallades als serveis públics que han fet els governs centrals i autonomics de tots els colors.

El nostre estudiantat sortirà a la vaga el proper dijous dia 26 d’octubre, de la mateixa manera que van sortir a les vagues pel clima. Com a docents, hem de donar suport a aquesta vaga en solidaritat amb Palestina i les mobilitzacions convocades, juntament amb el nostre alumnat. I això passa perquè els sindicats d’educació donin suport a la vaga, seguint la crida que fan els sindicats palestins.

Docens i estudiants, contra el genocidi d’Israel i en suport amb la lluita del poble palestí. Aquest 26O, anem a la vaga!


Facebook Twitter

Verónica Landa

Barcelona | @lierolaliero

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?