×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Christian Castillo, diputat de l’esquerra argentina: "la paraula llibertat la recuperarem per a la classe treballadora i el poble"

Durant el plenari de comissions del Congrés argentí on va començar a tractar-se la "Llei Òmnibus" que vol imposar l'ultradretà Javier Milei, en una brillant intervenció el diputat del Frente de Izquierda Unidad (FITU) va denunciar els mecanismes amb els quals l'oficialisme pretén concentrar tot el poder en l'Executiu i va advertir: "la paraula llibertat la recuperarem per a la classe treballadora, per al poble i no per als que volen imposar el neoliberalisme autoritari en contra dels interessos populars”. Reproduïm la seva intervenció completa.

Redacció internacional

dimecres 10 de gener
Facebook Twitter

En la seva intervenció, Castillo va denunciar els mecanismes amb els quals el govern de Milei pretén concentrar tot el poder en l’Executiu i va advertir que “estem davant el tractament d’alguna cosa que ni bé va sortir en els plegs del DNU, la llei òmnibus i abans les mesures de Caputo, vaig assenyalar que era un intent d’imposar un onganiato, el règim de Onganía, però votat pel Congrés. Llavors crec que cal prendre noció del que estan plantejant”, en referència a la dictadura de Juan Carlos Onganía, militar argentí que va establir un règim repressiu entre 1966 i 1970.

El diputat del FITU va afirmar que “entre DNU i les facultats delegades, estan demanant consagrar una autocràcia. Una autocràcia on, si es donés el límit que plantegen diputades com Lospenato, durant un any i un any més prorrogable, el President podria decidir si un mes augmenta o no als jubilats, modificar el sistema previsional de conjunt, modificar disposicions en la seguretat interior i en defensa, privatitzar 41 empreses de l’Estat que tenen més de noranta mil treballadors acomiadant als que vol”.

El problema, va afirmar Castillo, no és simplement el temps. “Aquí el govern intenta passar una topadora sobre els interessos dels treballadors, les treballadores, els sectors populars, de les classes mitjanes. Una topadora que ja comença a tenir efecte, perquè en 1 mes es va produir la caiguda més gran del salari a nivell nacional: 13.8% de pèrdua adquisitiva en només un mes. I això es deu al fet que van devaluar, es deu al fet que van alliberar el preu dels combustibles, dels aliments, i tot això va repercutir en què suposadament desreprimen els preus menys menys un: el dels salaris i jubilacions”.

Castillo també va denunciar que “estan portant a un país on els costos de la vida s’assemblen cada vegada més a preus internacionals, als Estats Units i la Unió Europea, i aquí tenim salaris són un dècim d’aquests països. Aquest és l’esquema que estan consolidant”. No es tracta del temps, sinó de “donar facultats al Poder Executiu per continuar passant per sobre dels drets de la classe treballadora”.

“El president ha dit moltes vegades que ell opina que no hi ha drets socials. Ha dit que no hi ha desigualtats estructurals. És a dir, que tots els drets que tenen les dones, o qualsevol per tenir una situació desfavorable per l’estructura social en la qual vivim, directament han de ser escombrats perquè simplement hi ha alguna cosa que ell diu igualtat davant la llei, com si el món s’hagués detingut en 1860”, va afirmar.

Castillo també va observar que, “si anem a una discussió teòrica més de fons del que aquí està passant, les mesures que demana el Poder Executiu s’assemblen molt a la dictadura comisarial de la qual parlava Karl Schmidt, on sostenia que l’Executiu tenia dret de dictar normes per decidir com es vivia en tota la societat, si bé encara era menys que el que demana Milei, perquè distingia entre les lleis que podia fer el parlament i les decisions que prenia la concentració del poder”. “El propi Kelsen ho discutia en la dècada del ‘30”, va recordar Castillo, i va cridar “als radicals i al PRO” a “que no parlin mai més de republicanisme”, perquè el que defensen és la delegació de poders i un DNU escandalós.

“És una proposta monàrquica, perquè mai en la història nacional es va pretendre modificar amb un DNU de 350 articles, i ho dic des d’una força política que s’oposa a la institució dels DNU, que mai va votar les facultats delegades per a ningú i que sosté que la lluita és per una democràcia infinitament major que les democràcies capitalistes que hem vist, on la divisió de poders serveix per a enganyar la gent, al poble treballador, de com treure-li drets per a beneficiar als empresaris”.

Sobre aquest tema, Castillo va recordar que “el propi Kelsen deia que no era un organisme de l’Estat contra un altre, sinó que hi ha una societat amb interessos contraposats. L’Estat, en aquest cas el Poder Executiu, no pot ser guardià del que es fa o no es fa”.

Els qui votin aquesta llei, va sostenir, “seran còmplices del que ocorrerà: de tot el que ocorri sota el govern de Javier Milei”. Es tracta, va afirmar, d’una “delegació inadmissible per començar a consolidar una autocràcia. Amb la sort d’un Estat policial amb llicència per matar a les forces de seguretat i l’intent d’evitar protestes socials”. En aquest marc, el diputat del Frente de Izquierda també va recordar on van acabar tots aquests intents: Ongania pensava quedar-se 20 anys; pensava en 1967 que tenia tot controlat, però “el "Cordobazo" i "Rosariazo" van acabar amb el somni d’Onganía, a pesar que volia prohibir la protesta social amb els tancs al carrer”. “També va haver-hi qui va pensar que podia contenir protesta social amb l’Estat de setge, com De La Rúa, i centenars de milers vam sortir als carrers”, va remarcar.

“Els somnis dels governs autocràtics, les idees que amb reglaments, protocols, modificacions dels codis contindran la protesta popular estan totalment equivocats. El poble està experimentant ràpidament el que és aquest govern”, va remarcar, i va destacar que el govern de Milei “està agreujant tot allò per què va generar el descontentament el govern anterior”.

Finalment, Castillo va recordar que quan es van fer les privatitzacions de la dècada del 90 “va ser abans de res un gran negoci. De 30 mil milions de dòlars que van entrar, es calcula que 5 mil van anar a coimas”. “I aquí estem veient ja conflictes d’interessos oberts: es vol privatitzar YPF i es posa al capdavant a qui prové d’una de les empreses del grup Techint que es vol quedar amb YPF. Aquí hi ha lleis que han estat escrites amb nom d’empresaris que es beneficiaran”.

“Hi ha un desafiament central i totes les diputades i diputats són responsables. A partir del 23 ens podem convocar per a rebutjar aquest ignominiós DNU. Totes les diputades i diputats que per les posicions que tinguem ens oposem tenim la responsabilitat amb tota la població de no permetre aquest cop autocràtic que vol donar el govern de Javier Milei. La paraula llibertat la recuperarem per a la classe treballadora, per al poble i no per als que volen imposar el neoliberalisme autoritari en contra dels interessos populars”.


Facebook Twitter
L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l'exili

El periodista Jesús Rodríguez seguirà fent periodisme "molest" per al Règim des de l’exili

Catalunya tindrà abans un govern d'extrema dreta que la independència

Catalunya tindrà abans un govern d’extrema dreta que la independència

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Per un Sant Jordi popular. No un recinte firal neoliberal

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d'aquest cercle viciós?

Lawfare, malmenorisme i restauració del règim. Com sortir d’aquest cercle viciós?

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l'esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Eleccions a Euskadi: resultats històrics de l’esquerra abertzale i revalidació del govern PNB-PSE

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l'illot d'Alborán per 1.300.000 euros

Un CIE enmig de la mar: Defensa construirà un centre per a migrants a l’illot d’Alborán per 1.300.000 euros