×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Crisi a UP: Podemos i Izquierda Unida anirien per separat a les eleccions municipals i autonòmiques

Izquierda Unida i Podemos, de manera separada, han iniciat la preparació de les campanyes electorals per a les eleccions municipals i autonòmiques del maig pròxim, presentant els seus propis candidats i buscant aliances aparentment per separat. Podemos diu que es nega a “diluir-se” en altres candidatures.

EsquerraDiari.cat

dimecres 21 de setembre de 2022
Facebook Twitter

En els últims dies, tant des d’Izquierda Unida com des de Podemos s’han començat a preparar les campanyes electorals per a les municipals i autonòmiques que tindran lloc al maig del 2023. Totes dues formacions semblen estar preparant-se per a eventuals candidatures separades, promovent les seves figures i buscant aliances en una baralla poc vetllada entre partits. Podemos ja ha anunciat que no es diluirà en altres sigles ni candidatures externes, al·ludint a Compromís i a Más Madrid, mentre que IU maniobra a la recerca d’aliances.

En un altre episodi més de crisi interna de la coalició s’han produït moviments tant des d’IU com de Podemos per a tractar de negociar la seva posició a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques.

D’una banda, des de Podemos es reivindiquen com el principal partit d’esquerra i exigeixen una posició de protagonisme, per la qual cosa descarten renunciar a presentar-se en alguns territoris o integrar-se en llistes d’altres grups com Más Madrid o Compromís. Únicament cedirien a Zamora on la majoria absoluta d’IU fa impossible disputar l’espai. Encara que mantenen la mà estesa a aliances, els últims episodis deixen entreveure que és un pols constant amb Izquierda Unida principalment el que resoldrà la situació. En principi, des de Podemos confiarien a mantenir l’aliança amb IU en aquells territoris on formen part de governs (Comunitat Valenciana, Balears, Euskadi i Aragó).

Des de l’altre costat, Izquierda Unida ha respost en els últims dies als moviments de Podemos, ja sigui expulsant a Alejandra Durán com a vocal de la mesa del Parlament andalús -en resposta a les maniobres de Podemos-, o promocionant candidatures locals que inicialment exclouen a Podemos. Un exemple és Màlaga, on la candidatura d’IU al costat de Més País, Iniciativa pel Poble Andalús i Verds Equo, deixa fora a Podemos al·ludint al fet que aquests últims no han volgut participar en el procés. Una divisió que de facto trenca el grup d’Unides Podem a la província. De forma més general, IU ha anunciat que cada agrupació local haurà de decidir si vol o no confluir amb Podemos a les eleccions, una manera de camuflar una ruptura “per baix” del que fins ara era una aliança decidida des de dalt entre direccions.

El famós pacte dels botellines del 2016 sembla caure’s a trossos mentre el que queda d’Unidas Podemos es baralla de manera fratricida per les engrunes que graten de les institucions del règim capitalista, en el qual tant els uns com els altres s’han acomodat plàcidament. Com afirmava un tuit de fa uns dies, s’ha passat de pretendre assaltar els cels a apunyalar-se per cada vegada més reduïdes subvencions parlamentàries.


Facebook Twitter
Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d'indult del TSJC

Borràs és condemnada a quatre anys i mig de presó i una petició d’indult del TSJC

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d'Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

Clara Ponsatí torna a Brusel·les després que els Mossos d’Esquadra la detinguessin en la seva tornada a Catalunya

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

El govern de Sánchez-Díaz enviarà tancs a Ucraïna després de Setmana Santa

Moció de censura: entre l'esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Moció de censura: entre l’esperpent de la dreta i el mal menor del progressisme imperialista

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid