×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El genocidi d’Israel suma 13.000 desapareguts a Gaza

Així ho assenyala un informe de l'Euro-Med Human Rights Monitor que inclou milers de persones que van quedar sota els enderrocs, que van ser enterrats en fosses comunes o que es troben retinguts per la força en presons i centres de detenció israelians.

Redacció internacional

divendres 12 d’abril
Facebook Twitter

L’organització Euro-Med Human Rights Monitor estima que més de 13.000 palestins estan desapareguts sota els enderrocs, enterrats en fosses comunes o desapareguts per la força en presons i centres de detenció israelians, on alguns fins i tot es presumeix que han estat assassinats. Els cossos d’aquestes víctimes no han estat exhumats, les seves identitats no han estat establertes, les seves restes no han estat repatriats ni els seus familiars han estat informats.

La destrucció d’infraestructura i habitatges al llarg de la Franja de Gaza és gairebé total en algunes de les principals ciutats i l’ocupació de l’Exèrcit d’Israel va impedir la remoció d’enderrocs. Això va fer impossible que es recuperin cossos de persones assassinades pels bombardejos a cases de família i edificis residencials, i que avui es compten entre els milers de desapareguts.

L’estimació de l’Euro-Med es basa en informes inicials de persones desaparegudes i és probable que el nombre real sigui major. Atesos els continuats atacs militars i el setge per part del govern israelià, així com les pràctiques il·legals del seu exèrcit que han obligat a evacuar ràpidament a milers de famílies palestines, separant els seus membres i obligant-los a traslladar-se a diferents àrees. És a dir, tallant la comunicació entre ells i impedint que puguin saber la seva situació. De la mateixa manera diversos informes i imatges donen compte de l’arrest massiu d’homes palestins, siguin nens, adults o ancians, cada vegada que l’Exèrcit israelià entrava a una ciutat, desapareixent forçosament alguns d’ells.

Els equips de camp de l’Euro-Med Monitor, juntament amb equips de defensa civil i equips de rescat, van utilitzar recentment els seus recursos limitats per recuperar els cossos de 422 palestins del Complex Mèdic Al-Shifa de la ciutat de Gaza, així com de Khan Yunis, que es troba al sud de la Franja de Gaza, després que l’exèrcit israelià es retirés d’aquestes zones en els últims dies.

La majoria dels cossos recuperats s’havien descompost significativament a causa del llarg període de temps transcorregut entre la seva mort i la seva recuperació, i alguns havien estat clarament mutilats per gossos i gats després que les forces israelianes impedeixen la recuperació dels cossos durant els darrers mesos. Això viola el dret de les víctimes i els seus familiars a un enterrament digne, d’acord amb els seus costums religioses, que exigeixen que els morts siguin enterrats per separat en cementiris amb marques visibles perquè sempre puguin ser identificats.

Per cercar cossos sota milers de tones d’enderrocs destruïts pels bombardejos israelians, els equips de defensa civil utilitzen martells manuals, simples excavadores i dispositius antics. A conseqüència d’això, treballen moltes hores amb pocs resultats dels seus esforços, encara més tenint en compte la manca de combustible i electricitat, la qual cosa fa que el seu treball sigui encara menys eficient.

L’informe d’Euro-Med assenyala que les persones desaparegudes a Gaza es divideixen en quatre categories:

1) Els morts que han perit sota els enderrocs de cases o edificis en els quals es trobaven, als carrers, a terres agrícoles, a zones on les forces israelianes van ser vistes; aquells que van ser assassinats per les forces israelianes i enterrats; o aquells que van perir prop de la tanca fronterera que divideix el nord i l’est de la Franja de Gaza, on les forces israelianes van establir zones d’execució i van matar a qualsevol que intentés apropar-s’hi.

2) Morts enterrats en fosses individuals o col·lectives. L’estat d’aquestes tombes varia entre persones conegudes enterrades pels seus familiars, i persones desconegudes enterrades per autoritats sanitàries o veïns de la zona.

3) Aquells el parador segueix sent desconegut després de la seva desaparició, ja sigui com a resultat d’incursions israelianes o després del seu arrest. Són víctimes de la política de desaparicions forçades d’Israel, que té com a objectiu els presos i detinguts palestins de la Franja de Gaza. Hi ha informació que indica que moltes d’aquestes víctimes van ser sotmeses a execucions arbitràries i tortures, la qual cosa finalment va portar a la seva mort sense que es revelés la seva identitat.

4) Cossos que l’exèrcit israelià va exhumar de fosses comunes en hospitals i zones adjacents. Es creu que l’exèrcit d’Israel encara manté sota custòdia a desenes d’aquests cossos, encara que també se n’han retornat desenes.

Euro-Med Human Rights Monitor va documentar anteriorment que es van establir més de 120 fosses comunes aleatòries a les governacions de la Franja de Gaza per enterrar els morts en atacs militars, a causa de la dificultat d’accés als cementiris principals i regulars i a les contínues operacions militars israelianes.

Milers de palestins continuen desapareguts, la qual cosa constitueix un crim més contra les seves famílies, que pateixen terribles abusos psicològics. Aquest tipus de patiment i dolor ho experimenten especialment les famílies d’aquells que van ser detinguts i fets presoners per l’exèrcit israelià; queden en un estat de por i ansietat perpètua, sense saber què serà dels seus éssers estimats, on estan retinguts, com els tracten o quan se’ls permetrà tornar. Això forma part del crim de genocidi d’Israel contra el poble palestí a la Franja de Gaza, que tindrà un impacte negatiu significatiu en milers de famílies palestines a la regió, causant-los un gran mal psicològic.

El comunicat d’Euro-Med acaba amb una sèrie d’exigències per frenar aquesta situació entre les quals es troba una crida a la comunitat internacional per actuar amb rapidesa i contundència per defensar els civils palestins contra el genocidi que Israel ha estat cometent a la Franja durant els darrers sis mesos. També insta al Comitè Internacional de la Creu Roja a assumir les seves responsabilitats i verificar les condicions de detenció dels detinguts palestins a les presons israelianes.

La Creu Roja també ha d’adoptar postures públiques i publicar declaracions cada vegada que Israel li impedeixi dur a terme les tasques que li han encomanat, com, en particular, visitar a presoners i detinguts palestins. Finalment, assenyala que el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària; el Relator Especial sobre execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries; el Relator Especial sobre la qüestió de la tortura; i el Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades o Involuntàries han d’investigar ràpida i exhaustivament tots els delictes greus comesos per l’exèrcit israelià contra presos i detinguts palestins, incloses les execucions i assassins extrajudicials, la tortura, els tractes inhumans i els assassinats forçats, i presentar informes sobre aquests crims a totes les parts rellevants en preparació pel treball dels comitès d’investigació i els tribunals internacionals per considerar, investigar i jutjar casos relacionats amb aquest genocidi.


Facebook Twitter
El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó