×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

El passeig de Gràcia de Barcelona es va omplir aquest dissabte al crit de “Parem el genocidi en Palestina”

Una mobilització històrica reuneix 70 mil persones en la capital catalana convocada per més de 200 entitats. La denúncia als crims d'Israel i la complicitat de la UE i l'Estat espanyol van ser l'eix de la protesta.

EsquerraDiari.cat

diumenge 22 d’octubre
Facebook Twitter

La d’ahir a Barcelona va ser una d’aquestes mobilitzacions que es fan sentir a diversos quilòmetres del punt de convocatòria. Qualsevol que agafés un metre des d’un dels barris de la perifèria des de les 17 hores d’ara endavant s’adonava que allò anava a ser massiu. Famílies, grups d’amics, una gran part de la comunitat àrab encara que no sols, omplien els vagons amb banderes i cartells per Palestina.

La manifestació unitària sota el lema “Parem el genocidi en Palestina. N’hi ha prou de comerç d’armes amb Israel” estava convocada a les 18 h en Jardinets de Gràcia, en la coneguda intersecció entre l’avinguda Diagonal i Passeig de Gràcia. Pocs minuts després de l’hora d’inici la sensació de col·lapse del traçat es feia patent, la capçalera havia hagut d’avançar-se 5 carrers per donar cabuda a la gent.

Durant gairebé 3 hores unes 70 mil persones segons la plataforma convocant -la Guàrdia Urbana com és habitual va rebaixar la xifra a 19 mil- van omplir els 6 carrils de calçada del passeig fins a la Gran Via, on s’estava instal·lant l’escenari per llegir el manifest.

Eren més de 200 les entitats que s’havien adherit a la convocatòria, inicialment impulsada per la Comunitat Palestina de Catalunya i la coalició “Prou Complicitat amb Israel”. Sindicats, organitzacions estudiantils, veïnals, grups i partits polítics o col·lectius de migrants, es van anar sumant al llarg de la setmana.

En els càntics I l’ambient, es respirava la profunda indignació amb l’operació de càstig i neteja ètnica que està portant endavant l’Estat d’Israel en la Franja de Gaza i el règim d’ocupació i apartheid imposat contra el poble palestí des de fa ja 75 anys. En aquests últims dies les mostres de crims de guerra i genocidi es continuen multiplicant, com va ser l’assassinat de més de 500 persones en el bombardeig de l’hospital de la capital gazatí.

Albeida, estudiant de batxillerat d’origen algerià, declarava a Esquerra Diari que “no podem més, el que està passant és un genocidi i el món no fa res. Els governs del món tenen la culpa del que està passant. Hem de manifestar-nos en tots llocs perquè detinguin aquesta massacre”

El suport a la històrica lluita de resistència del poble palestí es feia patent en càntics com “Les terres robades, seran recuperades” o “Palestina vencerà”. Així mateix, la denúncia a la UE i l’Estat espanyol per la seva complicitat amb aquest crim van tenir molt de força.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de EsquerraDiari.cat (@esquerradiari)

En passar per la delegació de la Comissió Europea situada en el mateix passeig, el lema de “Israel assassina, Europa patrocina” assenyalava el paper de suport polític, militar i econòmic que els diferents països de la UE i els seus alts representants venen donant a Israel des del començament de l’ofensiva.

També s’apuntava cap a l’anomenat govern “progressista” de PSOE i Unides Podem, que avui Sumar i Podemos negocien per a reeditar. Corejant “Govern progressista, govern imperialista” o “Govern progressista, hipòcrita i racista”, milers es manifestaven denunciaven el paper de l’executiu de Sánchez i Díaz de suport a l’Estat d’Israel i l’absoluta tebiesa i impostura de les seves exigències al respecte al dret internacional mentre es porta endavant un genocidi televisat.

Santiago Lupe, portaveu de la CRT, explicava a Esquerra Diari que “les manifestacions en l’Estat espanyol hem d’apuntar directament al nostre govern, es digui “progressista” o com vulgui, és un govern imperialista còmplice d’aquest crim. Israel és el defensor dels interessos europeus i yankees a la regió, per això li donen suport. Cal exigir la ruptura de tot suport polític i econòmic, la prohibició del comerç d’armes i la sortida immediata de les tropes espanyoles del Líban, que estan allí cobrint-li l’esquena a aquest Estat genocida perquè pugui concentrar-se en la massacre a Gaza”.

Sindicats com la IAC o la CGT van marxar amb les seves pròpies celebracions, així com diversos grups polítics com la CRT, Anticapitalistes o l’Esquerra Independentista, i entitats com Samidoun, xarxa de suport als presos palestins. Vega, afiliada a la CGT en el sector de Telemarketing, ens explicava com “els sindicats palestins ens han demanat la nostra ajuda i solidaritat i hem d’estar a l’altura. En aquelles empreses dedicades a fabricar armes o transportar-les, és necessari organitzar-nos per a boicotejar això i boicotejar aquest genocidi”.

També van ser nombrosos els grups de joves. Per a Pablo Castilla, portaveu de Contracorrent “la joventut estem commocionats per les imatges que ens lleguen de Gaza i pel cinisme absolut del nostre govern, que es diu “progres” però dona un suport a un genocidi a plena llum del dia… Som aquí per lluitar contra el nostre govern, que és la millor forma de solidaritat que podem tenir als països imperialistes. I dic govern sencer, no val criticar en twitter o en un podcast el que fa Sánchez, com fa Podemos, però després están negociant com continúen sent part del seu govern”,

Va destacar molt el festeig dels comitès estudiantils en suport al poble Palestí de la UB i la UAB, conformats aquesta setmana, que van parar les classes aquest divendres en suport a la convocatòria de “vaga global” per Palestina i que s’han sumat a la convocatòria de vaga estudiantil del pròxim dijous. Mariona Tasquer, estudiant d’Història i membre del comitè d’UB Raval, va cridar a estendre els comitès a tots els centres d’estudi, preparar la vaga i “parar-ho tot fins que parem aquest genocidi que compta amb el suport del nostre govern i la Generalitat”.

Verónica Landa, professora d’història i militant de Pa i Roses, va acompanyar als estudiants dels comitès i va fer una crida als sindicats docents a recolzar la seva vaga del 26-O i organitzar accions de protesta en els centres d’estudi perquè el professorat es pugui sumar.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?