×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Els treballadors de la major refineria de França voten paralitzar totalment les instal·lacions contra el decret de Macron

Els refinadors de la petroliera Total Normandie van votar ahir a la tarda la paralització total de les seves instal·lacions. Després d'una nit explosiva, contra el decret de Macron per reformar les pensions, aquesta vaga podria canviar la situació de la mobilització.

Arthur Nicola

divendres 17 de març de 2023
Facebook Twitter

S’obre un dels pitjors escenaris per al govern de Macron. Després de l’anunci de l’article 49.3 aquest dijous 16, que imposava per decret la reforma de les pensions a França, els vaguistes de la refineria de Normandia, la més important del país, han decidit radicalitzar el moviment votant la paralització de les instal·lacions. Això ja va ocórrer la passada tardor durant la vaga pels salaris de Total, que va portar a una situació d’escassetat en el 47% de les estacions de servei a finals d’octubre. Un escenari que podria repetir-se si aquesta detenció crea un efecte contagiós en altres refineries i empreses franceses.

Aquest passat dijous, a les 5 de la tarda, després de l’anunci del govern, els empleats de les expedicions van fer una crida als seus companys a radicalitzar el moviment de vaga a Total. Segons Alexis Antonioli, secretari general de la CGT Total Normandia, qui està darrere d’aquesta convocatòria: "òbviament estem en contra de l’article 49.3, però també tenim la idea que és l’última oportunitat de fer retrocedir a Macron i que hem d’intentar-ho tot per no penedir-nos més tard".

"Expliquem a tots els empleats: sabem que detenir les instal·lacions és difícil, però és el moment d’intentar-ho tot", continua. Durant els relleus del torn de nit, el 55% dels vaguistes van votar per la paralització de les instal·lacions.

Després, va haver-hi una confrontació amb la direcció de la refineria i el seu nou director, nomenat després de la vaga de la tardor, durant tota la nit. Els vaguistes es van negar a reemplaçar als seus col·legues fins que la direcció va donar l’ordre de la paralització de les instal·lacions. Finalment, a les 6 del matí, la direcció va cedir davant els vaguistes: la refineria ara es troba en un estat de tensió màxima, i la paralització serà inevitable en les pròximes 24 hores. Amb aquestes mesures, "els subministraments s’ompliran ràpidament, per la qual cosa es veuran obligats a detenir la producció de gasoil el dissabte. Si detenen això, haurem de detenir totes les altres unitats".

En resum, la direcció té 24 hores més abans de la detenció total, durant les quals probablement s’utilitzaran tots els mitjans de pressió contra la vaga. Si es prenen mesures contra els vaguistes, la CGT assegura que continuarà endurint les mesures.

La producció de petroli, especialment a Seine-Maritime, on es troba la refineria de ExxonMobil/Esso Gravenchon, ja estava molt tibant a causa del moviment de vaga interna, així com a les dificultats de subministrament. La CIM (Compagnie Industrielle Maritime), que gestiona totes les entrades de petroli cru i productes refinats a Le Havre, enviant-los després a les refineries o aeroports, està en una vaga renovable, bloquejant totes les arribades de matèria primera.

El cessament d’aquesta refineria, que té una capacitat de producció de 12,5 milions de tones a l’any (23% de les capacitats franceses), podria provocar novament una escassetat de combustibles, especialment perquè la vaga continua sent important en altres refineries, i perquè altres dues refineries de Total, les de Donges (Loire-Atlantique) i la bio-rrefineria de La Mède (Bouches-du-Rhône) estan tancades a causa d’incendis ocorreguts fa dues setmanes, i els vaguistes es neguen a reiniciar les unitats.

Segons les nostres informacions, a causa de la vaga de la CIM, la refineria de ExxonMobil de Gravenchon també està a la vora del tancament degut a la falta de petroli cru per a refinar, i només té 96 hores de reserves abans del tancament de les instal·lacions. En aquest cas, gairebé el 61% de les capacitats de refinació estarien tancades, canviant radicalment la lluita contra la reforma de les pensions en un moment de gran tensió.

En endurir el moviment després de l’article 49.3, els refinadors de Normandia mostren el camí: la millor manera de secundar-los és ampliar la vaga renovable, per a fer retrocedir a un Macron afeblit, però sobretot per preparar un pas endavant cap a l’ofensiva.


Facebook Twitter
Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah