×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Israel realitza una gran incursió terrestre durant la nit a la Franja de Gaza

La breu incursió "quirúrgica" es produeix abans d'una invasió terrestre àmpliament esperada després de gairebé tres setmanes d'atacs aeris.

Redacció internacional

divendres 27 d’octubre
Facebook Twitter

Tropes i tancs israelians han dut a terme una breu però relativament gran incursió terrestre nocturna a Gaza abans d’una invasió terrestre a gran escala anunciada pel primer ministre Benjamin Netanyahu a gairebé tres setmanes dels devastadors atacs aeris contra l’assetjat territori palestí.

El vídeo de l’acció nocturna emès per l’exèrcit israelià el dijous va mostrar vehicles blindats avançant a través d’una zona fronterera arenosa. Es veu una excavadora anivellant part d’un banc elevat, tancs disparen projectils i es veuen explosions a prop o enmig d’una filera d’edificis danyats.

"Durant la nit, les FDI van dur a terme una incursió selectiva utilitzant tancs en el nord de la Franja de Gaza, com a part dels preparatius per a les pròximes etapes del combat", va dir l’exèrcit israelià en un comunicat el dijous. "Els soldats van abandonar la zona en finalitzar l’activitat".

Israel ja ha realitzat diversos avanços limitats en la Franja de Gaza durant les últimes dues setmanes i mitja, però aquesta va ser la major incursió de la guerra actual, segons la Ràdio de l’Exèrcit d’Israel.

“Hi ha hagut atacs similars en el passat en els quals els soldats van creuar a Gaza. El que fa que aquest sigui inusual és que és la primera vegada que hi ha tancs involucrats”, va dir Alan Fisher d’Al Jazeera, informant des de la Jerusalem Est ocupada.

“Segons l’exèrcit israelià, van entrar amb objectius específics en ment. L’exèrcit israelià afirma haver matat a diversos combatents d’Hamàs i haver danyat una quantitat significativa d’infraestructura que podria ser utilitzada pel grup palestí”.

“També van afirmar que havien atacat llocs antitancs que s’havien creat. Això és clarament una preparació per a la pròxima etapa de la guerra”, va dir el nostre corresponsal.

El primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, va dir el dimecres a la tarda que, juntament amb la intensa campanya de bombardejos a Gaza, "ens estem preparant per a una ofensiva terrestre".

Fisher d’Al Jazeera va dir: "Netanyahu ha esmentat que els preparatius estan en les seves etapes finals i el gabinet de guerra israeliana prendrà una decisió unànime sobre quan procedir".

L’analista polític Elijah Magnier va dir a Al Jazeera que la breu incursió nocturna és part de l’estratègia d’Israel per posar a prova la preparació i les capacitats dels combatents palestins.

"Veiem una nova tècnica de l’exèrcit israelià: petites incursions en les quals es retiren després d’unes poques hores en lloc de quedar-se algun temps com el fan normalment", va explicar. "És el que els Estats Units solia fer a l’Iraq: entrar i sortir molt ràpid per a veure la quantitat de foc a la qual estarien exposats, i ho feien des de diferents parts fins que es preparaven per un atac major".

Aquest enfocament sorgeix d’una falta d’intel·ligència sobre què esperar. "Entenen que hi ha desenes de milers de combatents de Hamas i de la Jihad Islàmica [palestina] esperant-los, però no tenen suficient intel·ligència o coneixement sobre quin tipus de preparació té la resistència palestina", va dir.


Setmanes de bombardejos

La incursió terrestre es produeix després que Nacions Unides advertís que està a punt de quedar-se sense combustible en la Franja de Gaza, la qual cosa la va obligar a reduir dràsticament els esforços d’ajuda en el territori, que també ha estat sota un complet setge des que Israel va llançar atacs que han matat a més de 6.500 palestins en menys de tres setmanes.

Els atacs van començar després d’un atac d’Hamàs contra el sud d’Israel el 7 d’octubre, en el qual van morir 1.400 israelians.

Els funcionaris de salut palestins van dir que el nombre de morts a Gaza estava augmentant a mesura que els avions israelians bombardejaven l’enclavament. Els rescatistes van treure dels enderrocs de les ciutats de tot el territori a civils morts i ferits, inclosos molts nens.

Mentrestant, en l’ocupada Cisjordània, Israel continua amb batudes i arrestos. Les autoritats palestines diuen que Israel ha detingut a més de 1.200 persones i que almenys 103 han estat assassinades des del 7 d’octubre.

El creixent nombre de morts a Gaza no té precedents en el conflicte palestí-israelià que dura dècades. Podria produir-se una pèrdua de vides encara major si Israel llança una esperada ofensiva terrestre destinada a aixafar a Hamas, que ha governat Gaza des de 2007 i va sobreviure a quatre guerres anteriors amb Israel.

L’avançada criminal israeliana actual també ha amenaçat amb estendre’s per tota la regió. L’exèrcit israelià va dir que va atacar llocs militars a Síria en resposta als llançaments de coets des del país. Els mitjans estatals sirians van dir que vuit soldats van morir i set van resultar ferits.

Els atacs aeris a Síria també van aconseguir els aeroports d’Alep i Damasc, en un aparent intent d’impedir enviaments d’armes des de l’Iran a grups regionals, inclòs Hezbollah del Líban.

Israel ha estat intercanviant trets gairebé diàriament amb Hezbollah, associat a l’Iran, a través de la frontera libanesa.

Segons els portaveus iranians i de Hezbollah, la línia vermella per atacar a Israel seria la invasió terrestre a Gaza. Això l’estaria retardant els Estats Units segons diversos mitjans de comunicació, però recentment Middle East Eye va publicar que es tracta d’una disuación per donar-li el factor sorpresa a Israel.

La veritat és que hi ha molta pressió dels assessors militars israelians per evitar tal escalada i una guerra més àmplia amb enemics majors com l’Iran. Però el primer ministre Benjamin Netanyahu està decidit a mínimament aconseguir una "victòria decisiva" sobre Hamas per a evitar una resposta política interna que derivi en la seva destitució per la seva responsabilitat en l’atac del 7 d’octubre.


Facebook Twitter
La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana 248 anys de presó. Absolució als encausats de l’operació Judas

Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?