×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

L’Estat d’Israel llança projectils del letal fòsfor blanc a Gaza i el Líban

L'organització Human Rights Watch va anunciar avui en el seu portal que va poder verificar l'autenticitat de vídeos que van gravar el moment en què avions militars israelians llançaven projectils amb fòsfor blanc en zones pròximes al port de Gaza i al Líban. L'ús d'aquestes bombes contra persones està prohibit internacionalment pel sofriment que causen.

Redacció internacional

divendres 13 d’octubre
Facebook Twitter

L’organització de drets humans va afirmar: "El fòsfor blanc, que pot utilitzar-se per a marcar, assenyalar i enfosquir, o com a arma per a provocar incendis que cremin a persones i objectes, té un important efecte incendiari que pot cremar greument a persones i destruir estructures, camps i altres objectes civils i deixar els voltants en flames. L’ús de fòsfor blanc a Gaza, una de les zones més densament poblades del món, magnifica el risc per als civils i viola la llei humanitària internacional de prohibició d’exposar als civils a riscos innecessaris" .

La directora de Human Rights Watch (HRW) per a Mitjà Orient, Àfrica del nord i les oficines de Beirut al seu torn va declarar que "Cada vegada que s’utilitza fòsfor blanc en zones civils poblades, es planteja un alt risc de cremades insuportables i sofriment per a tota la vida (...) pot cremar cases i causar danys atroços als civils" .

Els vídeos de Gaza, amb els quals compta HRW, van ser enviats per alguns gazatíes als quals va entrevistar i que van afirmar haver vist fortes explosions en el cel i després veure caure línies blanques. Després l’organització va confirmar que aquests vídeos eren reals i que van ser filmats en rodalia del port de Gaza, aquests vídeos estan datats el 10 d’octubre d’enguany, un dia després també van rebre vídeos del sud del Líban: "cadascun mostra projectils d’artilleria de fòsfor blanc de 155 mm".

Aquestes bombes són fetes a partir d’un aliatge de tungstè, petites partícules de níquel i cobalt. Quan esclaten, les partícules es desintegren en una pols que cau amb l’efecte d’una metralla. Les bombes de fòsfor tenen substàncies químiques, que són tòxiques i que s’encenen en exposar-se a l’oxigen de l’atmosfera, a temperatures que estiguin per sobre dels 30 °C i mentre estiguin en contacte amb l’oxigen, continuaran cremant i poden cremar a les persones, tèrmica i químicament, fins als ossos, perquè és molt soluble en greixos i, per tant, en la carn humana.

El fòsfor blanc està prohibit internacionalment com a arma, segons els acords en el Protocol III de la Convenció d’Armes Convencionals de 1980, no sols per letal, sinó per l’enorme sofriment que causa en entrar en contacte amb les persones. El Líban es va adherir a aquest protocol en 2017, Israel mai el va ratificar.

Ara els habitants de la Franja de Gaza, no sols suporten el bloqueig israelià que ja els va tallar l’aigua, l’energia i va prohibir el pas de camions amb aliments -fins va amenaçar amb bombardejar camions egipcis que travessessin el pas fronterer de Rafah, l’únic que connecta Egipte amb la Franja-, ja hi ha més de 1500 gazatíes assassinats per les bombes (incloses 500 nenes i nens) i milers de desplaçats. L’Estat d’Israel està destruint la infraestructura que queda en peus a Gaza (després dels anteriors bombardejos de 2021 i d’aquest mateix any), a més de privar d’aliments i aigua als palestins, ara busca cremar-los vius amb les bombes de fòsfor blanc. Crims de guerra del sionisme que són avalats per països imperialistes com França, Alemanya i els Estats Units.

Aquest últim dijous Netanyahu va rebre la visita d’Antony Blinken, el Secretari d’Estat estatunidenc, que va ratificar l’absolut suport a l’Estat d’Israel. Un suport que es compta en milions de dòlars que financen armes per a l’exèrcit més poderós de la regió, inclòs el seu sistema de defensa, anomenat Dom de Ferro.

L’Estat d’Israel continua, i cerca reforçar, la neteja ètnica sobre palestins i palestines, que ja porta dècades.


Facebook Twitter
Alejandra Matamoros: "L'Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l'operació Judas no es beneficiïn de l'amnistia"

Alejandra Matamoros: "L’Audiencia Nacional farà tot el possible perquè els encausats de l’operació Judas no es beneficiïn de l’amnistia"

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l'operació Judas

La fiscalia demana entre 8 i 27 anys de presó per als encausats de l’operació Judas

De súper ministres i la casta judicial

De súper ministres i la casta judicial

Davant els intents de desorganització, més organització als centres educatius

Davant els intents de desorganització, més organització als centres educatius

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d'Habitatge és directament rendista

El PSOE fent el que millor sap. La ministra d’Habitatge és directament rendista

Pedro Sánchez és investit president d'un nou govern de coalició “progressista”

Pedro Sánchez és investit president d’un nou govern de coalició “progressista”

La llei d'amnistia, l'ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La llei d’amnistia, l’ofensiva de la dreta i la restauració “progressista”

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d'una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?

La dreta es prepara per a una escalada destituent. Com enfrontar-la des d’una posició independent del “progressisme” que li ha obert les portes?