×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La mobilització migratòria imposa al Congrés el debat per regularitzar 500.000 persones

Més de 700.000 persones i 900 associacions han impulsat aquesta Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Acceptada a tràmit, haurà de ser discutida a la Cambra per a la seva aprovació.

Jaime Castán

divendres 12 d’abril
Facebook Twitter

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la regularització de 500.000 persones migrants presentada al Congrés ha obtingut aquest dimarts els vots suficients perquè la cambra la tingui en consideració, la qual cosa obre la possibilitat de ser discutida i aprovada. Una iniciativa que aspira a regularitzar a mitjà milió de persones migrants que viuen i treballen a l’Estat espanyol, i que, fruit de l’empenta i la lluita dels col·lectius migrants i antiracistes, s’ha imposat al Congrés.

Amb 310 vots a favor, només l’extrema dreta de Vox ha votat en contra, mentre que PSOE, PP, Sumar, ERC, EH Bildu, PNV, BNG i Junts per Catalunya han donat finalment el seu suport. Tot i això, cal tenir en compte que aquesta votació permet que la iniciativa es sotmetrà a debat al Congrés i no es bloquejarà abans d’entrar-hi, però no garanteix la seva aprovació ni modificacions que afectin substancialment la mateixa.

Ara bé, ha estat la lluita migratòria i les més de 700.000 signatures i 900 associacions les que han permès que la iniciativa avanci, i és precisament la mobilització l’única que pot arrancar i imposar drets a un Estat racista i imperialista com l’espanyol.

El Govern espanyol del PSOE i Unides Podem primer, i ara Sumar, ha estat responsable de la militarització a la frontera i de la matança de Melilla, com en el seu moment el del PP i la del Tarajal, tots dos part del reforçament de les polítiques antimigratòries de l’"Europa fortalesa". Precisament fa uns dies el Govern de Sánchez i Díaz prenia part en el vergonyós Pacte sobre migració i asil de la Unió Europea que suposa un atac sense precedents al dret d’asil.

En cap moment d’aquestes dues legislatures, el Govern "progressista" ha qüestionat gens ni mica la llei d’estrangeria o els Centres d’Internament per a Estrangers (CIE), l’aparell legal i repressiu que sosté les polítiques racistes de l’Estat espanyol, i que és el que explica entre altres coses, que a centenars de milers de persones migrants se’ls neguin sistemàticament drets i la regulació. El mateix PSOE ja ha fet públiques les seves intencions d’esmenar la iniciativa, amb el segur propòsit de retallar-la tot el que puguin, com han fet amb la llei trans, abans ni tan sols que es pugui votar.

No podem confiar en els partits polítics d’un Congrés i d’un Govern al servei dels interessos capitalistes i imperialistes, únicament en la lluita i la mobilització. Per la regularització ja, però també per la fi de la llei d’estrangeria i dels CIE, així com contra les polítiques criminals de l’"Europa fortalesa" i el seu rearmament militar.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó