×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

La nova llei de Secrets Oficials mantindrà sota clau la impunitat de l’Estat des del franquisme

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dilluns la tramitació de la nova llei de Secrets Oficials, que recull entre altres detalls, mantenir classificats els secrets d'Estat durant 50 anys, prorrogables 10 anys més. Un cadenat del govern “progressista” en defensa de la impunitat dels aparells polítics, policials i judicials.

Ivan Vela

divendres 5 d’agost de 2022
Facebook Twitter

Aquest dilluns s’ha celebrat l’últim Consell de Ministres abans de l’aturada estiuenca. En aquesta reunió, Sánchez i el seu equip de govern han donat llum verda a una de les mesures que venien anunciant des de fa diversos mesos, i que presentaven, com tantes altres, com una mesura “progressista”, encaminada en aquest cas a aportar llum sobre la impunitat que des del franquisme impera en les actuacions polítiques, judicials i policials.

Igual que en anteriors ocasions, l’anunci realitzat enfront dels mitjans amb un discurs progressista, ha quedat en un no-res quan ha arribat l’hora de plasmar-lo en el paper. En la reunió d’aquest dilluns l’Executiu ha decidit, entre altres qüestions, mantenir els Secrets Oficials classificats i secrets durant 50 anys, amb opció a prorrogar-se 10 anys més, és a dir, fins a 60 anys.

Aquest cadenat de, mínim, mig segle, impossibilita l’estudi i el coneixement d’una quantitat d’actuacions policials, judicials i polítiques realitzades en el marc de “la seva” llei durant el franquisme, la Transició i aquests anys de Règim del 78.

En aquest sentit, les formacions basques, PNB i EH Bildu, han estat les que amb més força han assenyalat aquest aspecte. “D’aprovar-se la proposta que passarà avui pel Consell de Ministres, casos flagrants de vulneracions de drets ocorreguts a Euskal Herria seguiran sense ser aclarits, com els GAL, la pràctica sistemàtica de la tortura o successos com els del 3 de Març de 1976 a Vitòria-Gasteiz o els San Fermines del 78. Aquesta decisió perpetuaria la impunitat sobre aquests fets negant la veritat, la justícia i la reparació que totes les víctimes mereixen” assenyalen en un comunicat des de la formació de l’esquerra basca.

Ara bé, aquest favor a la impunitat no pot sorprendre. El Partit Socialista és eix vertebrador d’aquest Règim del 78, que des de la mateixa Transició i inicis d’aquest règim s’ha mogut al marge de la llei. La creació dels GAL o les tristament famoses tortures a Intxaurrondo a les i els lluitadors bascos, són senyal d’identitat dels governs de Felipe Gónzalez.

L’anunci realitzat avui per l’Executiu és tan sols la primera part, ja que aquesta proposta haurà de ser portada al Congrés, i a la llum de les primeres reaccions, no tindrà fàcil la seva aprovació.

A més de les formacions basques (PNB exigia un termini màxim de 25 anys de secret oficial), els socis de govern, Unidas Podemos, també han assenyalat la seva disconformitat.

Els socis de govern, tant per veu de Yolanza Díaz com de Ione Belarra, han criticat aquesta mesura. Novament UP crítica una mesura legislativa del govern per ser poc “progressista” o poc “democràtica”, però ni es plantegen la més mínima acció conseqüent.

Ni enviar militars a la frontera de Ceuta i Melilla a reprimir fins a la mort a migrants, ni vendre el Sàhara a la dictadura marroquina, ni ser punta de llança de la política imperialista de l’OTAN, ni reprimir lluites obreres amb l’exèrcit, ni tampoc salvaguardar la impunitat i ocultar les atrocitats escomeses a l’Estat espanyol des del franquisme fins a l’actualitat, són raons de pes per UP per aixecar-se de les cadires del Consell de Ministres.

És la primera part d’aquest projecte legislatiu, que es reprendrà una vegada es reactivi l’activitat política després de l’aturada estiuenca ja en el Congrés, però el que és clar és que novament el PSOE, i amb el suport del Govern de conjunt, torna a legislar en favor de les clavegueres de l’Estat, en favor de la impunitat de tots aquells torturadors que des de fa 40 anys han perseguit, torturat i assassinat a activistes i dissidents polítics i encara, avui dia, ho continuen fent.


Facebook Twitter

Ivan Vela

Barcelona | @Ivan_Borvba

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

La UPC és corresponsable del crim patronal de la mina de Súria

L'emergència habitacional a Catalunya i l'aliança entre grans tenidors i governs

L’emergència habitacional a Catalunya i l’aliança entre grans tenidors i governs

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

Crim patronal: tres estudiants en pràctiques moren a la mina de Súria

2012, l'inici de l'operació Catalunya

2012, l’inici de l’operació Catalunya

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Pujada històrica del preu dels aliments: quines mesures es poden prendre?

Nou cas d'infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

Nou cas d’infiltració policial per part del Govern “progressista”: aquesta cop a Madrid

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

PSOE i Unides Podem es neguen a derogar la Llei Mordassa i fracassen en la seva reforma light

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d'Amancio Ortega i 50% d'Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l'explotació”

Llei de paritat: “No vull que hi hagi 50% d’Amancio Ortega i 50% d’Ana Botín. Cal lluitar perquè no existeixi l’explotació”