×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Perquè es mereix menys una auxiliar d’infermeria que un metge? Una paga que no compensa les retallades

L'anunci del Govern d'oferir una compensació econòmica al personal sanitari, ha rebut enormes crítiques per la seva discriminació en categories laborals, i perquè no compensa l'enorme precarietat del sector i els efectes de les retallades a la sanitat Pública.

Àngels Vilaseca

dilluns 15 de juny de 2020
Facebook Twitter

Aquesta compensació econòmica suposadament s’inclourà a les nomines d’agost dels diferents professionals, i pot oscil·lar entre els 350 euros i 1.350 euros en funció de la categoria professional, la presencialitat i el grau d’exposició al coronavirus. Una mesura que ha rebut un allau de crítiques, tant per part dels sindicats com també de diferents col·lectius de sanitaris. Per exemple, la Plataforma de “Sanitaries en lluita” ha qualificat la compensació de “pagueta rídicula i classista”.

Perquè, que vol dir això de premiar segons la categoria professional? Perquè es mereix menys una auxiliar d’infermeria que un metge i el personal facultatiu? Un cop més es torna a infravalorar a aquelles professionals que a més, són alguns dels sectors que s’han exposat més al coronavirus, ja que les auxiliars d’infermeria i les infermeres són qui tenen un contacte més constant i directe amb els pacients. Així ho denuncia una infermera en aquest fil de twitter.

Per altra banda, també s’està excloent de la compensació a altres professionals essencials del sector sanitari que han estat en primera líniea, però que estan externalitzats del sistema públic com són els Tècnics d’emergències sanitàries o el personal de neteja dels hospitals.

Et pot interessar: Milions per a la privada, compensació única per als sanitaris: i el 5% per quan?

Fins i tot en aquest cas, es fan paleses les contradiccions i la precarietat d’un sistema públic de salut i dels serveis socials que fa aigües per tot arreu, ja que està enormement privatitzat.

El departament de Salut també anunciava que les treballadores i treballadors de les residències de gent gran o centres de persones amb discapacitat, per la seva banda, també tindran una compensació. No obstant, la retribució serà en funció de les places públiques que tingui cada residència en concret, malgrat que la majoria de residències de gent gran de Catalunya són privades, i és en aquestes on les [treballadores han afrontat la pandèmia amb pitjors condicions.

Et pot interessar: Les auxiliars de residències volem la compensació però també acabar amb la precarietat

Una mesura que no compensa la precarietat ni les retallades

La consellera de salut Alba Vergés va expressar que la compensació econòmica recull l’”immens agraïment” de la societat a metges i personal d’infermeria. Així doncs, amb una simple compensació és preten “agrair” la sobreexplotació a la que s’han vist sotmeses les treballadores sanitàries durant aquesta pandèmia? Així compensa que desenes de milers de sanitaris s’hagin contagiat, i fins i tot alguns d’ells hagin mort, degut a la falta d’EPIs i mesures de protecció adequades? O l’enorme estrés causat per la falta de personal? O totes aquelles hores extres sense remunerar?

Més aviat sembla que amb aquesta compensació vulguin tapar les reivindicacions dels sanitaris que ja fa setmanes que s’estan mobilitzant a les portes dels CAP i hospitals per reclamar que la Sanitat sigui 100% pública, revertir les retallades, augmentar les plantilles i recuperar el 5% del salari perdut, entre d’altres.

I és que no podem obviar que les greus conseqüències d’aquesta pandèmia han posat en evidència les conseqüències més crues d’una Sanitat Pública totalment desmantellada degut a les retallades de CIU, però també precedides per l’anterior legislatura del Tripartit. Mentre el lobbie sanitari privat ha vist créixer enormement els seus beneficis en els últims anys.

Mentrestant l’actual Govern de la Generalitat també ha seguit beneficiant la Sanitat Privada, havent anunciat una transferència de 48 milions d’euros pels serveis “prestats” durant la crisis sanitària. Aquesta és la seva manera d’ “intervenir” la Sanitat privada, regalant-li milions d’euros a un sector que s’ha lucrat enormement aquests últims anys a costa de les retallades. És més, a pesar d’haver intervingut la Sanitat privada, mentre els hospitals públics estaven completament col·lapsats en ple auge de la pandèmia, seguien havent-hi llits buits als hospitals privats.

És que tot i que vulguin tapar-ho amb una compensació econòmica a les treballadores sanitàries, són evidents els interessos que té aquest Govern que ha seguit fent tractes de favor i beneficiant als grans capitalistes. Per això hem de mobilitzar-nos juntament a les treballadores sanitàries, per lluitar perque una Sanitat pública al 100% i que la xarxa pública sanitària deixi d’estar sota control dels lobbies sanitàris.

Alhora, és necessari acabar amb els tractes de favor del Govern de la Generalitat cap a les mútues i les clíniques privades, privatitzant en la pràctica la sanitat pública. I això només podra fer-se efectiu amb la nacionalització total de la Sanitat Privada sota control dels seus treballadors, i sense pagament de cap tipus d’indemnització.


Facebook Twitter

Àngels Vilaseca

Treballadora de Serveis Socials, Pan y Rosas

Contra el 155 a l'escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Contra el 155 a l’escola catalana! No acatarem la sentència! Acabem amb deu anys de retallades!

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s'espiés a l'independentisme

Margarita Robles sabia que estava sent espiada quan negava que s’espiés a l’independentisme

El govern justifica l'espionatge a l'independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

El govern justifica l’espionatge a l’independentisme: "Què ha de fer un Estat quan algú declara la independència?”

L'espionatge i el clavegueram de l'Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

L’espionatge i el clavegueram de l’Estat no desapareixen amb peticions de cessaments ni restriccions institucionals

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

El rei emèrit torna a Espanya impune i emparat pel Govern «progressista»

 L'IPC es modera a l'abril però segueix en nivells històrics

L’IPC es modera a l’abril però segueix en nivells històrics

Espionatge a l'independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Espionatge a l’independentisme: el govern només desclassificaria els informes del CNI davant un jutge

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles

Cau la directora del CNI, però la substitueix la segona de Margarita Robles