×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Unidas Podemos pacta els Pressupostos i s’empassa el "gripau" del rearmament imperialista. Quant pujarà la despesa militar?

Aquest dimarts s'ha fet oficial l'acord entre PSOE i Unides Podem pels Pressupostos Generals per a l'any 2023. Presentats com “la major despesa social de la història per a reforçar l'Estat de benestar”, encobreix l'augment de les partides en despesa militar que ascendiran en uns 2.500 milions d'euros l'any vinent.

Jaime Castán

dimarts 4 d’octubre de 2022
Facebook Twitter

Aquest dimarts s’ha fet públic l’acord entre el PSOE i Unides Podem, així com amb els seus socis de coalició, per a aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a l’any vinent 2023. Uns pressupostos que a un any de les eleccions estan sent presentats com “la major despesa social de la història per a reforçar l’Estat de benestar”, una gran campanya mediàtica a l’altura de l’autodenominat “Govern més progressista de la història”.

No obstant això, un dels temes centrals i de major polèmica és l’augment de la despesa militar, pactat pel Govern en l’última Cimera de l’OTAN a Madrid i garantit en repetides ocasions per Pedro Sánchez enfront de la posició “crítica” d’Unides Podem. Un enorme acord militarista pel qual l’Estat espanyol haurà d’augmentar la seva despesa militar fins al 2% del seu PIB els pròxims anys.

El pressupost de Defensa va suposar més de 13.000 milions d’euros enguany, entre els destinats inicialment al pressupost, així com altres partides. Una despesa que suposa el 1,01% del PIB i que haurà d’incrementar-se al 1,1% l’any vinent, al 1,2% entre 2024 i 2025, així fins a aconseguir el 2% previst per a 2029 i que avui representaria més de 20.000 milions d’euros. Això es tradueix en què la despesa militar de Defensa haurà d’incrementar-se l’any vinent en uns 2.500 milions d’euros, per a un total estimat en uns 4.800 milions fins a 2025. Segons el pla presentat a Brussel·les per a complir el pacte amb l’OTAN.

Aquest increment de la despesa militar serà ocultat o encobert en partides i crèdits per fora dels PGE, que són aprovats aquest dimarts pel Govern amb el suport dels seus socis de coalició. D’aquesta manera, l’oposició d’Unides Podem a l’increment del pressupost militar quedarà en foc d’encenalls, amb una teatralització de cara al seu electorat, mentre secunden finalment els Pressupostos i els plans militaristes dirigits pel PSOE.

És habitual que una part important de la despesa militar sigui encoberta en altres partides que no estan directament reflectides als PGE. Aquest mateix any es destinaran més de 700 milions del Ministeri d’Indústria a la fabricació d’armes i projectes armamentístics com l’Euromale. És a través d’aquesta mena de mecanismes, a base de crèdits o de fons de contingència pels quals el Govern cobrirà aquest augment de la despesa de Defensa. Infodefensa.com informava aquests dies de la possibilitat fins i tot de la creació d’un fons especial, deslligat dels Pressupostos i que no computaria a la despesa, com passa amb la Seguretat Social, per a finançar aquesta carrera armamentística.

Una situació que suposa un salt més a la integració d’Unides Podem al Règim del 78 i els seus compromisos amb el militarisme imperialista, que estan avalant amb un discurs “progressista”.


Facebook Twitter

Jaime Castán

Nació en Zaragoza. Es historiador, periodista de Izquierda Diario y milita en la Corriente Revolucionaria de Trabajadores y Trabajadoras (CRT) del Estado Español.

Segueix-lo a Twitter

@JaimeCastanCRT

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Repressió “progressista”: Dani Gallardo serà el primer condemnat per les protestes del procés que entrarà a la presó

Senseidrets: programes d'innovació o d'explotació de la Generalitat?

Senseidrets: programes d’innovació o d’explotació de la Generalitat?

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

La pagesia de Catalunya es concentra a Barcelona

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

7F | Jornada de lluita en solidaritat amb el poble palestí

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s'enfonsa

Eleccions Galícia | El PP manté la seva majoria absoluta, el BNG creix a costa del PSdG i el “vell” neoreformisme s’enfonsa

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Eleccions Galícia 18-F: què pot esperar el poble treballador?

Avals públics per a la compra d'habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

Avals públics per a la compra d’habitatge: un regal del govern “progressista” per als bancs i especuladors

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah

El govern espanyol continua venent armes a Israel en plena invasió a Rafah