×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

Varzea, subcontracta d’Amazon: la llista dels treballadors obté dos delegats per a lluitar contra la precarietat!

Avui els treballadors d'aquesta subcontrata d'Amazon han votat per primera vegada el seu comitè d'empresa després d'una dura lluita i una forta pressió patronal. La llista dels treballadors ha aconseguit torçar-li el braç a l'empresa amb dos delegats.

EsquerraDiari.cat

dijous 6 de maig de 2021
Facebook Twitter

Després de sis mesos de repressió sindical, els companys que es presentaven com a candidats a les eleccions sindicals de la subcontracta Varzea que opera per Amazon sota les sigles de CCOO han aconseguit treure representació al comitè d’empresa.

Els treballadors i treballadores han estat lluitant contra la patronal, després que se’ls impedís presentar-se en un primer moment amb una llista alternativa, per després acomiadar-los en un primer moment i contra un procés electoral on des de la direcció de l’empresa es va fer tot el possible perque només es pogués presentar la seva llista sindical.

Avui, després d’un procés i un camí tortuós ple de coaccions i amenaçes al conjunt de la plantilla, a més d’una denunica i sentencia pel mig donant la raó als treballadors, han pogut presentar-se i obtenir representació al comité.

En aquest sentit, el Mario, un dels dos nous delegats expressava just després de conèixer els resultats que "el camí ha sigut més llarg del que hauria d’haver sigut. Les ostilitats de l’empresa han passat per atemorir a la gent durant mesos. Fins i tot van aconseguir retirar-nos la candidatura". No obstant, es felicita perquè finalment "ens hem pogut presentar a la segona convocatòria. Però han sigut sis mesos molt durs de represàlies, coaccions i amenaçes cap a tot aquell treballador crític que manifestés qualsevol cosa contra l’empresa".

Els resultats finals donen tres delegats a la llista de la patronal i dos delegats a la llista de treballadores, que d’aquesta manera podran posar sobre la taula les seves reivindicacions. Principalment centrades en acabar amb les externalitzacions i el canvi al conveni: passant al de transport (i no el de paqueteria, que es al qual es troben actualment) per millorar les seves condicions.

Cal destacar que la consecució dels dos delegats en aquestes eleccions suposa una gran victòria o com diu el Miquel, l’altre delegat que entrarà al comitè "representa un equilibri de forces a dins de l’empresa i dotar-nos de les eines necessaries per poder lluitar per les millores de les condicions laborals dels repartidors d’Amazon i de la nostra subcontacta en concret".

Et pot interessar: Subcontracta d’Amazon: eleccions sindicals malgrat la persecució patronal

Ara bé, fins i tot durant la jornada electoral d’avui, tal i com se’ns ha fet saber a Esquerra Diari per diferents fonts, s’han produït una sèrie d’irregularitats i que com diu el Miquel formen part de "la caocció sistemàtica de l’empresa". La primera és que s’havia acordat llogar dues sales i finalment, segons tenim constància, només se n’ha aconseguit una. No obstant, allò més greu és que en aquesta mateixa sala s’han colocat les paperetes en l’única taula on enfocava la càmera de seguretat. Tota una forma d’intimidació cap als treballadors i treballadores. I per altra banda, diferents treballadors han denunciat també la presència del cap de l’empresa per intimidar i coaccionar, quan el mateix no té ni dret a vot.

La història d’Amazon està a punt de canviar

A partir d’aquí, el Miquel explica que a més de constituir el comitè d’empresa a nivell de la subcontracta "per aconseguir les millores que ens toquen per llei", s’ha d’impulsar una altra via a nivell d’Amazon "on el nostre propòsit és unir forces amb la resta de subcontractes. De moment tenim un acord amb els companys de Instapack i ara es tracta de fomentar l’organització amb la resta de subcontractes per unir-nos en una assemblea i fer un front comú amb unes demandes comunes".

També pots llegir: Amazon reprimeix per a explotar

Per últim, tant el Miquel com el Mario destaquen la impportància de les experiències a nivell internacional per a mantenir endavant la seva lluita. En aquest sentit, el Miquel exposa que "el nostre exemple a seguir és el de Itàlia, on tots els treballadors repartidors i repartidores juntament amb la plantilla dels centres de distribució van fer una vaga per lluitar contra els ritmes de treball i l’explotació i les condicions laborals que imposa Amazon".

Però, obviament, els dos destaquen també la lluita que es va produir, tal i com comenta el Miquel "a ple cor del capitalisme, a Alabama, els Estats Units, on al centre de distribució un grup de treballadors es va organitzar per exigir eleccions. La repressió allà va ser molt visible, però tot i així van seguir endavant".

Acaba la votació per un sindicat a Amazon Alabama, però la lluita just comença


Facebook Twitter
Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Les administracions i els sindicats condemnen als interins al “joc de la cadira”

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

Lluitem per imposar a la patronal del lleure un conveni millor

El lleure és educació: a la vaga amb el suport de les estudiants, contra l'externalització i la precarietat

El lleure és educació: a la vaga amb el suport de les estudiants, contra l’externalització i la precarietat

Podcast En Clau Roja | Verónica Landa: "Convoquem vaga en solidaritat amb les docents i perquè se'ns consideri part del sector educatiu"

Podcast En Clau Roja | Verónica Landa: "Convoquem vaga en solidaritat amb les docents i perquè se’ns consideri part del sector educatiu"

Tres motius per manifestar-se contra l'OTAN amb una política independent

Tres motius per manifestar-se contra l’OTAN amb una política independent

7 raons per les quals Pablo Iglesias és fan de David Simon

7 raons per les quals Pablo Iglesias és fan de David Simon

La “hegemonia” del PSOE i l'ensorrament de l'esquerra andalusa: algunes claus de les eleccions a Andalusia

La “hegemonia” del PSOE i l’ensorrament de l’esquerra andalusa: algunes claus de les eleccions a Andalusia

Les elèctriques ara prefereixen la hidràulica per mantenir els seus beneficis

Les elèctriques ara prefereixen la hidràulica per mantenir els seus beneficis