×
logo Xarxa International
Facebook Instagram Twitter Telegram YouTube

16 de desembre: buidem les aules! Sortim al carrer contra la llei Castells

El 16 de desembre l’alumnat de les universitats catalanes està cridat a la vaga convocada per la CAI contra la Llei Orgànica del Sistema Universitari promoguda pel ministre Manuel Castells. Des de Contracorrent ens sumem a la jornada, així com a la concentració de protesta demà a Plaça Universitat i fem una crida a impulsar comitès oberts per preparar una gran vaga.

Contracorrent

dimecres 1 de desembre de 2021
Facebook Twitter

La Coordinadora d’Assemblees Interuniversitària (CAI) de Catalunya ha anunciat vaga contra la LOSU pel 16 de desembre. Des de Contracorrent ens adherim a la convocatòria per enfrontar la Llei Castells, la qual suposa un aprofundiment del model neoliberal actual d’universitat i ens sumem també a la concentració d’aquest dijous de Plaça Universitat contra la reforma.

Tal i com venim denunciant, la reforma del ministre d’Unidas Podemos augmenta el poder del capital privat dintre la universitat a través de diversos mecanismes financers i institucionals. Així, atribueix més competències al Consell Social – on estan els representants de les grans empreses – i introdueix les fórmules de "patrocini" i "mecenatge".

Et pot interessar: Sortim als carrers el dijous 18 de novembre contra la reforma universitària de Castells

Alhora, la LOSU profunditza la precarietat dintre de la universitat incorporant la “Menció Dual” que permetrà fer gran part del grau treballant per una entitat privada com a mà d’obra barata, cosa que ja passa amb les pràctiques que també es mantenen. A més, la reducció de la temporalitat del professorat al 20% sense garantir mecanismes per fer-ho obre la porta a l’acomiadament de treballadors com el professorat associat, el qual constitueix un dels sectors més precaris de la plantilla universitària. Aquesta mesura pot tenir un especial impacte a Catalunya, on el percentatge d’associats és el més elevat de tot l’Estat.

La Llei Castells manté l’essencial d’un model antidemocràtic on les estudiants estem infrarrepresentades i no tenim cap poder de decisió real malgrat ser la majoria de la comunitat universitària. Si el Claustre ja era un òrgan pràcticament simbòlic o consultiu, ara el nombre de participants es podrà reduir. S’assegura que la casta universitària de catedràtics i rectors, juntament amb les grans empreses, continuaran governant les facultats.

Malgrat el revestiment “progressista”, la LOSU no dona resposta al problema de l’elitització de l’ensenyament superior, sinó que el perpetua. Les universitats seguiran infra-finançades i la gratuïtat ni està ni se l’espera. Tot això sense tenir en compte altres problemàtiques que tanquen les portes de la universitat als fills i filles de la classe treballadora com l’escletxa digital, les enormes dificultats per estudiar i treballar al mateix temps, els preus dels lloguers i el transport o el propi sistema educatiu que des de l’inici perjudica a aquells i aquelles amb menys recursos.
Per últim, denunciem també la Llei de Convivència Universitària que, tot i vendre’s com una via de consens, suposa un marc modern per continuar sancionant accions de protesta estudiantil. Aquesta norma disciplinària és el complement perfecte per reprimir el moviment estudiantil davant de qualsevol possible resposta contra la reforma.

Des de Contracorrent ens oposem a la LOSU i la LCU. Fem una crida a la resta d’organitzacions i sindicats estudiantils com el SEPC, AEP i el Front d’Estudiants per impulsar conjuntament i des de ja comitès oberts de vaga amb estudiants, personal docent i no docent per preparar la jornada del 16 de desembre. Apostem per desenvolupar l’autoorganització com a única via per aconseguir un moviment estudiantil massiu que tombi la Llei Castells.

Aquesta batalla no la guanyarem només des de Catalunya i és per això que animem a les estudiants de tot l’Estat a sumar-se a la jornada de lluita des de les seves universitats. Que aquesta vaga sigui l’inici per començar a preparar una resposta unitària a nivell estatal, construint un moviment estudiantil massiu des de la base.
Lluitem per una universitat pública totalment gratuïta finançada amb impostos a les grans fortunes i els beneficis empresarials; lliure d’ingerència del capital privat, governada per estudiants, personal docent i no docent per posar el coneixement al servei de donar resposta als problemes de la classe treballadora i els sectors populars.


Facebook Twitter

Contracorrent

Catalunya

El racisme de l'extrema dreta no es combat amb el mal menor

El racisme de l’extrema dreta no es combat amb el mal menor

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l'ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: A qui beneficia l’ampliació del Prat? PSC, ERC i Junts ho tenen clar

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l'educació pública?

Eleccions Catalunya: Què proposen PSC, ERC i Junts sobre l’educació pública?

L'extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l'engendre d'Aliança Catalana

L’extrema dreta catalana o com el processisme ha possibilitat l’engendre d’Aliança Catalana

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Sis claus per seguir la jornada electoral a Catalunya

Pablo Castilla: "No hi ha 'regeneració democràtica' possible del monàrquic Règim del 78"

Pablo Castilla: "No hi ha ’regeneració democràtica’ possible del monàrquic Règim del 78"

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Sánchez no dimiteix i crida a la “regeneració democràtica”: una maniobra perquè res canviï

Fora els bucs de guerra de l'OTAN del port de Maó

Fora els bucs de guerra de l’OTAN del port de Maó